Stenger ned Trondheim: Tror opptil 2.000 permitteres «innen få dager»

Trondheim innfører full skjenkestopp, stenging av virksomheter og forbud mot arrangementer. Næringslivet i byen frykter flere tusen permitteringer og en større psykisk påkjenning på ansatte.

På Solsiden i Trondheim er flere av byens restauranter og uteserveringer. (Illustrasjonsfoto fra april 2020).
Publisert:

Mandag kveld vedtok formannskapet i Trondheim kommune å innføre en ny nedstenging i byen.

Smittesituasjonen anses som svært alvorlig, sa kommunedirektør Morten Wolden i forkant av avstemmingen.

De nye tiltakene inkluderer full skjenkestopp, forbud mot arrangementer og stenging av virksomheter.

Tiltakene kommer som et svar på en rask økning i smitte i Trondheim i ukene etter 17. mai, som har skapt stor belastning på smittesporingen.

Tiltakene vil vare i én uke frem til 8. juni. Da vil formannskapet vurdere en eventuell forlengelse.

– I realiteten stenger vi nå ned store deler av byen, sa kommunedirektør Wolden da tiltakene ble lagt frem tidligere mandag.

Les også

Trondheim strammer inn: − I realiteten stenger vi nå ned store deler av byen

NHO spår opptil 2.000 permitteringer

Regiondirektør i NHO Trøndelag, Tord Lien, anslår at nedstengingen vil føre til at mellom 1.000 og 2.000 ansatte vil motta permitteringsvarsler «innen få dager».

– Enkeltvedtaket som rammer suverent flest jobber, er skjenkestopp. Det rammer serveringsstedene direkte, men også hotellene, som har hatt relativt greit belegg frem til nå, særlig i helgene. I tillegg vil det påvirke transport og andre tjenester, sier Lien til E24.

NHOs regiondirektør for Trøndelag, Tord Lien.

Lien mener dagens tiltak burde blitt bevart lenger for å se hvordan de faktisk fungerer. Han ser også andre alternative tiltak som kunne vært innført.

– Kommunen bør først og fremst sørge for at tiltakene de vedtar faktisk blir fulgt med et effektivt kontroll- og sanksjonsregime, sier Lien.

– Istedenfor skjenkestopp kunne kommunen innført krav om bordbestilling eller et maksantall per bord på fire eller seks personer.

Han er også kritisk til manglende kapasitet for smittesporing i Trondheim.

– Vi har bedrifter som har vært stengt 64 uker sammenhengende. Da er det ikke godt nok at kommunen ikke har sørget for nok smittesporingskapasitet.

– Vi blir permittert igjen

Den kjente kokken Heidi Bjerkan driver blant annet restaurant Credo, som har én Michelin-stjerne. Hun sier til E24 at de bare må «bite tennene sammen» i møte med en ny nedstenging.

– Hvordan vil en ny nedstenging påvirke Credo og andre virksomheter du er involvert i?

– Det påvirker selvfølgelig. Vi blir permittert igjen. Nå er vi bare delvis tilbake, så det blir vel å gå ut i 100 prosent permittering igjen. Vi må bare vente å se, sier Bjerkan.

– Ser du for deg en alternativ håndtering av den nåværende situasjonen?

– Nei, vi forholder oss til det myndighetene sier. Det er de som kan dette best.

Credo restaurant i Trondheim.

– Begynner å tære på psykisk

Driftsleder Helena Berg Iversen i Frati-gruppen sier det er vanskelig å spå hvilke konsekvenser dette vil få for deres serveringssteder.

Hun sier at nesten alle deres ansatte fremdeles er permittert. Dermed fører ikke de nye tiltakene til ytterligere permitteringer.

– Vår erfaring er at det begynner å tære psykisk på de ansatte, sier Iversen til E24.

Les også

Erna feirer gjenåpningen med bytur

Noen av de ansatte på spisestedene som holder åpne, slik som Una, Frati og Hevd Hånderksbakeri, får bli på jobb.

Berg Iversen sier de håper smitten kommer under kontroll og at de kan åpne om et par uker. Men de tør likevel ikke å håpe for mye.

– Den største utfordringen er at vi har håpet på en grei sommer og har begynt å bemanne opp. Nå har de nye ansatte så vidt startet å jobbe, og vi har mistet andre flinke ansatte som har gått videre til andre bransjer.

Oslo åpnet blant annet for skjenking og servering onsdag forrige uke, etter å ha vært stengt i rundt syv måneder.

– Er dere redde for at nedstengingen skal vare like lenge som den gjorde i Oslo?

– Den tanken hadde ikke slått meg engang. Det håper jeg ikke, vi satser på en gjenåpning i juli.

Må betale artisthonorarer

– Det er utrolig trist, selv om vi forstår avgjørelsen, med tanke på smittesituasjonen, sier Ulrich Bang Sørensen, som er daglig leder ved konsertscenen Byscenen, Alma's Bar og Kjøkken og baren Boxer i Trondheim.

Bare denne uken skulle Oslo Ess spille dobbeltkonsert onsdag, John Olav Nilsen & Nordsjøen skulle spille torsdag, Kristopher Schau skulle ha podkastinnspilling fredag og Ary skulle ha konsert lørdag.

Byscenen i Trondheim.

I tillegg skulle festivalen Trondheim Calling innta huset, men nå er også denne avlyst.

– Vi har kjempeuflaks. Nå åpnes deler av landet opp, men vi har et lokalt smitteutbrudd. Vi har jobbet i 14 måneder med å planlegge festival med strenge restriksjoner, men det blir ikke mulig å gjennomføre med arrangementsforbud og skjenkestopp, sier Trondheim Calling-sjef Thomas Ryjord til Adressa.

Les også

Oslo åpner kranene: Ringnes skal kjøre ut en million halvlitere

Sørensen ved Byscenen forteller til E24 at han ikke har oversikt over hvordan dette vil påvirke dem økonomisk.

– Vi har regninger som må betales, og så får vi håpe at vi får noe kompensasjon. Artisthonorarer må vi for eksempel betale når det avlyses på så kort varsel, sier Sørensen.

De ansatte på restauranten og i barene har vært permittert tidligere eller er det fremdeles.

– Vi skulle ha ti arrangementer i løpet av disse to ukene. Vi håper de får kontroll over smitten i løpet av disse 14 dagene, og at konsertene som skal være her senere i juni går som planlagt, sier Sørensen. 

Hotell-ansatte gråter

Ved hotellet Britannia risikerer 370 ansatte permitteringer som følge av full skjenkestopp, ifølge Adresseavisen.

Hotell Britannia i Trondheim.

– Det spiller tydeligvis ikke noen rolle hvor god man er på å følge lover og forskrifter. Å skjære alle over en kam rammer kraftig og er en ekstrem mental påkjenning for våre ansatte, sa Britannia-direktør Mikael Forselius da NHO Trøndelag mandag inviterte til møte om konsekvensene av strengere tiltak, ifølge Adressa.

– Våre ansatte gråter og er fortvilt. Det må finnes andre muligheter enn å stenge helt ned. Dette blir som om noen skulle bli smittet i en taxi, så må alle busser, tog og fly stenge ned, sa Forselius.

Kommunikasjonssjef Lars Vestad i hotellkjeden Scandic skriver i en SMS til E24 at de selvsagt vil respektere nye retningslinjer og tilpasse seg etter beste evne, slik de har gjort under hele pandemien.

Publisert: