Entreprenørgigant frykter innleieforbud vil virke mot sin hensikt
Veidekke mener et eventuelt forbud mot innleie av arbeidskraft i byggenæringen må følges opp strengt.
Marte Mjøs Persen (Ap) besøkte tirsdag for første gang som arbeidsminister en byggeplass for å diskutere det foreslåtte forbudet mot innleie i byggenæringen i Oslo-området.
Statsråden meddelte at regjeringen tar sikte på å legge frem et lovforslag allerede før stortinget tar ferie i juni.
En av fem innleide
Ikledd hjelm, vernesko og refleksvest ble Persen vist rundt på anleggsområdet på Løren i Oslo. Her er Veidekke i gang med tredje byggetrinn i boligprosjektet Løren Botaniske.
Anleggsleder Thomas Solum Trosten i Veidekke kunne fortelle at nær en av fem arbeidere var innleid fra bemanningsforetak. Dette vil i fremtiden ikke lenger være mulig, dersom regjeringen får det som den vil.
Et forslag om et absolutt forbud mot innleie for bygg- og anleggsbransjen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold har nylig vært ute på høring.
Tømrersjef frykter innleienekt: – Lite, men viktig behov
Støtter ikke forbud
Konserndirektør Hans Olav Sørlie sier Veidekke støtter intensjonen bak forslaget, men ikke et absolutt forbud.
– Dersom det likevel skulle bli vedtatt, er vi svært opptatt av at det blir lagt til rette for en raus overgangsordning, som gir oss tid til å omstille oss, sier konserndirektør Hans Olav Sørlie i Veidekke.
Sørlie peker på at bransjen er inne i en svært krevende tid, etter pandemien og som følge av krigen i Ukraina.
Politisk kamp mellom Sp og Ap om innstramminger i bemanningsbransjen
Etterlyste sanksjoner
HR- og HMS-direktør i Veidekke, Lars Tronsmo, gjentok budskapet under statsrådbesøket. Han frykter innstrammingene vil virke mot sin hensikt dersom brudd på et eventuelt forbud ikke blir slått ned på.
– Arbeidstilsynet har ulike virkemidler til å følge opp brudd på loven, gjennom tilsyn og sanksjoner, sier Marte Mjøs Persen.
Ifølge Arbeidstilsynets årsrapport for 2021 ble det i løpet av fjoråret gjennomført 38 tilsyn rettet mot innleie fra bemanningsselskaper. I hvert fjerde tilfelle ble det avdekket brudd på regelverket, ifølge rapporten.
Enkelte aktører i bransjen har ifølge Persen allerede begynt å forberede seg på at innstrammingene blir en realitet.
– De har begynt å ansette, og da ligger det også til rette for å investere i språkopplæring og kompetanseutvikling for slik arbeidstakere som i dag er innleide, sier hun.
– Vil virke mot sin hensikt
Flere av de største bemanningsselskapene mener derimot at innstrammingene vil virke mot sin hensikt, og at regjeringens forslag vil føre til at flere ender opp i midlertidige stillinger.
ManpowerGroup skriver i sitt høringssvar at forbudet vil føre til at arbeidstakere går fra faste stillinger i bemanningsselskapene til midlertidige stillinger i bedriftene som nå benytter seg av innleie.
– Dette er synspunkter vi selvfølgelig ser på. Vi har også høringssvar som deler regjeringens tro på at personer som i dag er innleide i stedet vil kunne bli fast ansatte hos entreprenørene og få bedre arbeidsforhold, sier Persen.
Høringsfristen gikk ut 18. april, og departementet vil nå gjennomgå høringssvarene før de sender et lovforslag.