Bedriftseier tiltalt for grovt skattesvik for nær seks millioner

Regnskapsjuks knyttet til et forskningsprosjekt skal ha gitt den norske familiebedriften urettmessige skattefordeler på nær 6 millioner kroner.

Bedriftseieren risikerer flere år i fengsel dersom han blir funnet skyldig i anklagene om grovt skattesvik.
Publisert: Publisert:

Mannen i 50-årene var tidligere eier og daglig leder i en familieeid fiskeforedlingsbedrift på Vestlandet. I juni må han møte i Sogn og Fjordane tingrett, tiltalt for grovt skattesvik.

Påtalemyndigheten mener bedriftseieren misbrukte Skattefunn-ordningen til å få nær seks millioner kroner i urettmessig skattefradrag.

Han ønsker ikke å kommentere saken overfor E24, men opplyser at han ikke erkjenner straffskyld.

Les også

Lycamobile ilagt millionbot – to tiltalt for grovt skattesvik

Risikerer fengsel

Skattefunn-ordningen skal motivere bedrifter til forskning og utvikling. Virksomheter som får sine prosjekter godkjent, har rett til å søke om skattefradrag for 19 prosent av kostnadene knyttet til prosjektet.

Familiebedriften fikk i årene mellom 2014 og 2017 innvilget støtte fra Forskningsrådet til et forskningsprosjekt som blant annet skulle gjøre bedriften i stand til å utnytte råvarene bedre.

Ifølge tiltalen skal bedriftseieren i denne perioden ha oppgitt 29,5 millioner kroner i fiktive forskning- og utviklingskostnader i prosjektregnskapene. Denne summen ble lagt til grunn ved beregning av skattefradrag på 5,9 millioner kroner.

Bare i 2016 skal firmaet ha oppgitt at mer enn 60 prosent av de innkjøpte råvarene, samt 45 prosent av lønnskostnadene på fabrikken ble brukt på forskningsprosjektet.

Bedriftseieren risikerer fengselsstraff om han skulle bli funnet skyldig. Strafferammen for grovt skattesvik er fengsel i 6 år.

Les også

E24 avslører: Kriminelle og etterlyste nordmenn registrert med eiendom i Dubai for over 120 millioner

Politiadvokat Sigurd Granli skal være aktor i skattesvik-saken i Sogn og Fjordane tingrett.

– Svært alvorlig tiltale

Politiadvokat Sigurd Granli i Vest politidistrikt opplyser at påtalemyndigheten mener tiltalte handlet forsettlig – altså at bedriftseieren visste hva han gjorde.

– Det er en svært alvorlig tiltale. Skattefunn er en rundhåndet og tillitsbasert støtteordning for næringslivet. Å utnytte seg av denne ordningen er å stjele av fellesskapets midler – dette er penger som ellers ville gått til skoler, barnehager og andre gode formål, sier politiadvokat Sigurd Granli i Vest politidistrikt.

Han opplyser at saken ble anmeldt av Skatteetaten i 2018.

– Siden har det vært en lang og omfattende etterforskning. I tillegg til skattemyndighetenes bokettersyn, har politiet blant annet har foretatt en rekke avhør av tiltalte og andre vitner, og gjort grundige undersøkelser av elektroniske spor, sier Granli.

Førte til konkurs

Saken har allerede ført til Vestlandsbedriftens endelikt. Det ble åpnet konkurs i selskapet i slutten av 2019, etter at selskapet ikke maktet å betjene et skattekrav på til sammen 10,5 millioner kroner.

Kravet ble fremmet etter at Skatteetaten hadde gjennomført bokettersyn, og knyttet seg til regnskapsjukset bedriftseieren nå står tiltalt for å ha begått.

Ifølge konkursberetningen skal den tiltalte bedriftseieren ha søkt Skatteetaten om nedbetalingsavtale og delvis ettergivelse av skatte- og avgiftskrav, men fått avslag.

Det er satt av én uke til rettssaken i Sogn og Fjordane tingrett.

Publisert: