Overblikk

Elleville strømpriser, storm rundt norsk milliardkonsern, og den største børsnoteringen på 20 år

 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert: Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Det er ingen tvil om at de rekordhøye strømprisene har produsert overskrifter som har dominert nyhetsbildet denne uken. Likevel har det skjedd mye innen økonomiens verden som virkelig er verdt å få med seg, inkludert et milliardkonsern i hardt vær og en av Norges største børsnoteringer noensinne.

Jeg skal guide deg gjennom noen av de største snakkisene innenfor økonomi og næringsliv denne uken.

Strømbonanza

Til tross for flere toppnivåer de siste ukene, var strømprisen i Sør-Norge oppe i 1,43 kroner kilowattimen i snitt gjennom dagen tirsdag. Ifølge Europower-Energi var dette den høyeste døgnprisen noensinne i landsdelens historie. De høye prisnivåene satte også sving på regjeringen, som onsdag varslet at de ville gi høyere bostøtte for de som sliter mest med å betalte strømregningene.

Selv om prisen har holdt seg på mer normale nivåer før helgen, tror strømanalytikeren Tor Reier Lilleholt at mindre vind og kaldere vær kan dytte strømprisene opp også i starten av neste uke. Selv om han ikke spår noen nye rekorder for strømprisen, kan det likevel være lurt å fyre opp vedovnen.

Elin Beate Galsta (26) og samboer Hans Ole Stebergløkken (32) fyrte skikkelig opp vedovnen før de fikk besøk onsdag ettermiddag grunnet høye strømpriser. Det satte både to- og firbente pris på den gråkalde oktoberdagen.

Storm rundt milliardkonsern

Mandag kom E24s avsløring om at milliardkonsernet Tess ekskluderer ansatte med tariffavtaler fra alle deres bonusordninger. I tillegg viste interne dokumenter at disse ansatte også ble fratatt ulykkesforsikring, ekstra kjøregodtgjørelse, og støtte til tannlege og arbeidsklær.

Avsløringen fikk flere fagforeningsledere til å se rødt, og milliardkonsernet fikk sterke reaksjoner fra blant annet LO-toppsjefen Peggy Hessen og forhandlingssjefen Knut Aarbakke i NITO. Energikjempen Equinor, som har en leverandørkontrakt på 200 millioner kroner med Tess, startet også å granske avtalen etter mulige brudd.

Selv om Tess-sjef og gründer Erik Jølberg forsvarte praksisen overfor E24 mandag, tok han en helomvending i løpet av de neste dagene. Onsdag kunngjorde nemlig Jølberg at han lovet å «heve bonusbetingelsene og andre goder til de fagorganiserte opp til nivået for øvrige ansatte».

STILLER KRAV TIL LEVERANDØRER: Equinor-talsperson Lise Andreassen forteller at energikjempen stiller krav om at alle ansatte hos dere leverandører blir behandlet likt og rettferdig, og at de hverken aksepterer trakassering eller diskriminering.

Største børsnotering på 20 år

Onsdagen markerte børsdebut for robotlagerselskapet Autostore. I tillegg til flere store internasjonale investorer, er det mange her i Norden som hadde satt penger inn i selskapet i forkant av debuten. Ifølge selskapet var det nemlig omtrent 10.000 småinvestorer i Norge og omegn som hadde kjøpt aksjer, noe som gjør dette til den nest største børsnoteringen i Norge noensinne, bare slått av Statoil i 2001!

Hva er Autostore tenker du? Selskapet fra Nedre Vats i Rogaland har utviklet en teknologi som automatiserer lageranlegg ved å bruke roboter til å flytte varer rundt. Så langt har de installert over 20.000 roboter i 35 land. Utenlandske giganter som Puma, Gucci og Lufthansa er blant annet en del av kundelisten deres.

Godt og blandet

 • E24/Bergens Tidende skrev om småbarnsfaren Ole-Kristoffer Trellevik som har kuttet kraftig ned på flyreiser i jobben, og får mer tid til de to sønnene på fire og syv år.
 • The Verge skrev onsdag at Facebook kommer til å bytte navn. Det nye navnet skal reflektere selskapets satsing på en virtuell virkelighet (VR) versjon av internett. Ifølge nettsiden skal toppsjefen Mark Zuckerberg prate på en konferanse 28. oktober, men det er fortsatt mulig å få vite navnet før den tid.
 • Strømmegiganten Netflix publiserte denne uken ferske tall fra årets tredje kvartal. Tallene viste at inntektene endte på 7,48 milliarder dollar, en drøy milliard over resultatet for samme periode i fjor. Før tallslipp var likevel mange investorer svært optimistiske, takket være den svært populære serien fra Sør-Korea «Squid Game». Fire uker etter lanseringen i september hadde nemlig over 142 millioner mennesker verden over sett serien, noe som gjør det til Netlfix’ beste lansering noensinne. Nå venter investorer å se større effekt av suksess-serien i fjerde kvartal.
 • Forbrukerøkonom Derya Incedursun har gitt sine beste tips for hvordan du kan be om høyere lønn, i en av ukens «Smarte trekk».

Helgetips

Det kommer mye helgekos fra E24 denne helgen også.

Er du blant annet interessert i å vite mer om mannen bak den gigantiske børsnoteringen? Herlig! Ukens navn er nemlig ingen ringere enn Autostore-sjefen Karl Johan Lier.

Du blir også servert et rykende ferskt intervju med Angst-gründer Misgina Ghebremeskel, som klarte å skape en millionbedrift med utgangspunkt i en liten bar og 97 kroner på konto.

Mørket kryper inn og vi er kun en drøy uke unna Halloween. Hva med å hente frem pledd, puter, godteri, samboer, hund eller hamster (egentlig hva enn du kan gjemme deg bak) og komme i ordentlig Halloween-stemning? Det skal i hvert fall jeg!

Her anbefaler jeg den nye Netflix-serien Midnight Mass. Det er den nye serien til produsenten bak Haunting of Hill House og Haunting of Bly Manor. Handlingen foregår i en gammel katolsk fiskeby på en isolert øy, der ankomsten av en karismatisk prest skaper skjelvinger i det ellers rolige samfunnet.

Dersom du har gått glipp av de to ovennevnte seriene til Mike Flanagan, anbefaler jeg dere å se de – på det høyeste!

Vi krysser fingrene for at det gode høstværet holder seg, og at du får en strålende helg!

Hva synes du om Overblikk? Send meg gjerne dine tanker til benedicte@e24.no eller til overblikk@e24.no.

Hilsen Benedicte

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk
 2. Autostore
 3. Netlfix
 4. Børsnotering

Flere artikler

 1. Facebook blir Meta, resultatrush fra kjempene og forsyningsskvis i smågodthyllene

 2. Full åpning, børsuro og strømpriser

 3. Gutterom, strømpriser og sparkesykkelkrangling

 4. Mulige brudd på kontrakt verdt 200 mill.: Equinor kontaktet Tess etter avsløring

 5. Overblikk: Rentehopp, dyr strøm og krise for kinesisk gigant

 6. Boligpriser, Pandora papers og oljeprisbyks