Konsertarrangør om lettelsene: – Ingenting å si for konsertstedene

Endringene i coronatiltak hjelper lite for konsertsteder som Vulkan Arena i Oslo. De kommer ikke til å åpne dørene etter gårsdagens pressekonferanse.

Morten Guldvik inne på Vulkan Arena i Oslo da E24 møtte ham etter at det ble innført coronatiltak i begynnelsen av desember.
Publisert:

– Det som har kommet nå, får ingenting å si for konsertstedene våre. Det kommer fortsatt til å være stengt, sier Morten Guldvik til E24 etter at regjeringen lettet på noen av coronatiltakene torsdag kveld.

Han er daglig leder i Skagstindgruppen. Selskapet driver flere utesteder i Oslo, i tillegg til de to konsertstedene Vulkan Arena og Krøsset.

Regjeringen økte torsdag antallet gjester på offentlige arrangementer innendørs til 200, men kun hvis det er faste sitteplasser. Konsertsteder og andre som kun har ståplasser, får bare ha 30 publikummere.

– På Vulkan Arena har vi plass til 850, men kan bare slippe inn 30. Økonomisk går det ikke an å arrangere konsert da. Det er hyggelig at det lettes litt på tiltakene, men skal det monne, må det åpnes mer.

Mens pubene og barene til Skagstindgruppen igjen kan åpne, kommer Vulkan Arena fortsatt til å holde stengt.
Les også

Derfor vil regjeringen ikke åpne opp mer

Glad for skjenking

Selv om lettelsene ikke gjør at han kan fylle konsertlokalene, er torsdagens lettelser positive nyheter for utestedene i Skagstindgruppen til Guldvik. Regjeringen åpner blant annet for alkoholservering ved bordene frem til klokken 23.

– Skjenking til klokken 23 vil åpenbart hjelpe på noen av stedene våre. Det er jo positivt når alternativet er å være helt stengt, og klokken 23 er kanskje en fornuftig start, sier han.

Les også

Gjenåpner utelivet frem til klokken 23: – Jeg håper folk tør å gå ut

Endringene gjør at de må drive på 30–35 prosent av den maksimale kapasiteten, anslår Guldvik. Han er likevel spent på hvordan de neste dagene blir på restauranter og puber.

– Det jeg er spent på, er om folk vil komme ut. Det hjelper ikke å ha åpent til 23.00 hvis det ikke kommer folk.

Les også

Fikk 30 reservasjoner på 30 minutter etter skjenkeåpning

Les også

Slik blir de nye coronatiltakene

– Vi er rasende

Hege Strand, daglig leder i Trondheim Lyd, er like skuffet over regjeringen nå som hun var i desember, da hun følte seg nedprioritert i kompensasjonsordningene.

Hun mener gårsdagens lettelser i coronatiltakene ikke får noen effekt for konsertarrangører, slik som Trondheim Lyd.

– Jeg sier som mange andre i bransjen: Vi er rasende. Det er helt hårreisende at regjeringen på denne måneden med nedstengning ikke har klart å utrede dette med antallsbegrensning på arrangementer på en god måte. Det virker som man bare stikker fingeren i lufta og plukker et tall, mener Strand.

Hege Strand, daglig leder i Trondheim Lyd, mener regjeringens antallsbegrensning blir for simpel.

Hun mener antallsbegrensningene med 200 stykker med faste plasser, 30 publikummer stående, alle med en meter og munnbind, ikke er mulig å leve med for arrangørene.

– Et lite konserthus kan jo ikke ha 200 stykker med en meters avstand. Motsatt har Olavshallen i Trondheim plass til mange flere med en meter. Det må være mulig å beregne antall ut fra volum og muligheten for avstand.

Hege Strand har en klar oppfordring til regjeringen.

– La nå kommunene få bestemme selv. De kan mye mer om sin egen kommune enn hva regjeringen kan.

Viktige karantene-lettelser

I tillegg til skjenking er Guldvik særlig glad for at det endres på karantenereglene for såkalte «øvrige nærkontakter», altså de som ikke er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære.

De trenger ikke lenger gå i karantene, men anbefales å teste seg på dag tre og fem etter nærkontakten.

For utelivsbransjen er det viktig at den karantenen nå forsvinner, ifølge Guldvik.

– Når det er så mye smitte i samfunnet, blir det smitte hos oss og. Uten den lettelsen hadde vi risikert å måtte stenge ned og åpne opp igjen nesten fra dag til dag, sier han.

Håper på gjenåpning i februar

Skjenking til klokken 23, karantenelettelser og de andre endringene i coronatiltak som kom torsdag, er i Guldviks øyne «en god start», men han håper myndigheten tør å slippe opp mer om ikke altfor lenge.

– Som konsertarrangør håper jeg at dette er starten på slutten, og at man har åpnet enda mer opp en måned frem i tid. Hvis konsert skal funke, må det åpnes, og meteren må bort, sier Guldvik.

Dersom coronapass kan bidra til at det kan åpnes mer, er Guldvik positiv til det. Han er også tydelig på at en langsiktig plan og faste datoer ville hjulpet konsertarrangører som dem.

– Pokalen pub kan vi åpne på lørdag, det bare å sette på fotballen på skjermene. Konserter, derimot, krever planlegging, og da blir det et etterslep når vi ikke vet hvilken dato vi kan åpne igjen.

Publisert: