Nammo inngår milliardkontrakt med myndighetene

Konsernsjef Morten Brandtzæg i Nammo sier kontrakten, på inntil 2,6 milliarder kroner, er den største selskapet har fått noensinne.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, konsernsjef i Nammo, Morten Brandtzæg, forsvarsminister Bjørn Arild Gram og parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet møtte pressen hos Nammo på Raufoss fredag.
Publisert:

Regjeringen, ved forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), gjorde det fredag kjent at de inngår en kontrakt til en verdi på inntil 2,6 milliarder kroner med ammunisjonsselskapet Nammo.

– Regjeringen går inn for et forsert og svært stort innkjøp av artilleriammunisjon med en samlet prosjektramme på inntil 2,6 milliarder kroner, opplyser forsvarsminister Gram under pressekonferansen.

Avtalen skal fremmes for Stortinget for endelig godkjenning, samtidig som regjeringen vil gå i kontraktsforhandlinger med Nammo om detaljene i kontrakten.

– En slik stor og forutsigbar bestilling vil også gi et grunnlag slik at Nammo kan investere i økt produksjonskapasitet, sier Gram.

Forsvarsministeren sier dette er en viktig kontrakt for å sikre norsk og europeisk forsyningssikkerhet og for hele Nato-alliansen.

Artilleriammunisjonen skal gå til Norges militære beredskap, men også til videre støtte til de ukrainske styrkene.

Sammen med finansminister Vedum og parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud møtte de konsernsjef i Nammo, Morten Brandtzæg, på Raufoss fredag.

Største kontrakten noen gang

Konsernsjef Brandtzæg sier at denne kontrakten er den største Nammo har fått noen gang.

– Med det beløpet vi snakker om er det mer en ett års omsetning for hele Raufoss og alle de 900 ansatte som er her, sier Brandtzæg.

Brandtzæg understreker under pressekonferansen at kontrakten på 2,6 milliarder kroner er inkludert moms, med påfølgende latter fra forsamlingen.

Konsernsjef i Nammo Morten Brandtzæg møter pressen om norsk ammunisjonsproduksjon, hos Nammo på Raufoss

– Kølmørkt bakteppe

Ammunisjonsprodusenten etterspurte i forrige uke 650 millioner kroner fra staten for å utvide kapasiteten, da selskapet har hatt en enorm etterspørsel som følge av krigen i Ukraina.

For anti-tankvåpenet M72, for eksempel, har etterspørselen blitt 18-doblet, opplyste Brandtzæg til VG i november.

Konsernsjefen sier at denne kontrakten gir Nammo trygghet til å øke produksjonen, i tillegg til nødvendig sikkerhet for å kunne plassere bestillinger hos sine underleverandører.

– Det er et kølmørkt bakteppe rundt grunnen til at dette må gjøres. Vi har tatt på oss forpliktelsen om at ammunisjonen skal leveres og det så raskt vi kan, sier Brandtzæg, før han sløyfer av med at «dette er utrolig bra for Nammo, men det er best for Norge».

– Dette handler om å sikre vår trygghet, vår nasjonale beredskap. I tillegg er Nammo en veldig viktig produsent for våre allierte, sier finansminister Vedum, som understreker viktigheten av norsk våpenindustri.

Staten eier 50 prosent av Nammo. 50 prosent er eid av finske Patria, som igjen eies med 50,1 prosent av den finske staten og 49,9 prosent av Kongsberg Gruppen.

Også i fjor inngikk staten en kontrakt med Nammo med en ramme på inntil 500 millioner kroner.

– Vil gi ytterligere arbeidsplasser på Raufoss

Nammo har virksomhet i ni land og har totalt 28 fabrikker. Men konsernsjef Brandtzæg opplyser at produksjonen som kommer som følge av denne kontrakten først og fremst vi foregå i Norge.

– Artilleriproduksjonen foregår her på Raufoss, så denne aktiviteten vil bli i Norge. Antall ansatte vil øke. Vi ansatte 100 nye i fjor, så dette vil gi ytterligere arbeidsplasser på Raufoss, sier Brandtzæg.

Les også

Regjeringen innkaller til pressetreff hos Nammo

Brandtzæg sier Nammo kan produsere 25.000 granater med milliardkontrakten.

– Det er en størrelsesorden på 25.000 nye, langtrekkende presisjonsartillerigranater, sier Brandtzæg til NTB.

Finansminister Vedum har i flere omganger gjort det klart at regjeringen skal bruke mer penger på det han kaller folks og samfunns forsikringspremie, som blant annet innebærer mer penger til forsvar.

Det gjentok han på ny fredag, på spørsmål fra pressen om regjeringen vil gi mer penger til Nammo også fremover.

– Det kommer til å være flere tunge investeringer i forsvaret nå som kommer til å kreve store ressurser. Så det kommer til å bli en videre opptrapping, sier Vedum.

Les også

Vedum om 2023: – Den største trusselen er den sterke prisveksten

Venstre leder Guri Melby mener regjeringen fortjener skryt.

Gir regjeringen skryt

– Her fortjener regjeringen skryt. Dette er veldig gode nyheter, både for Norges beredskap og for Ukrainas mulighet til å forsvare seg selv mot en brutal angrepskrig fra Russland, sier Venstre leder Guri Melby om kontraktinngåelsen.

Hun sier også at regjeringen vil få Venstres støtte når saken skal opp på Stortinget, med et forbehold:

– Der vil de få Venstres støtte – forutsatt at dette dekker Nammos behov for å øke produksjonen tilstrekkelig til videre støtte til Ukraina og Norges forsvarsevne, sier Melby.

Høyres Hårek Elvenes mener det er bra at dette kommer fra regjeringen nå, men at det har tatt for lang tid.

Høyre mener også at regjeringens ammunisjonsavtale er bra, men kritiserer dem for å ha brukt for lang tid.

– Høyre har i flere måneder etterlyst at regjeringen må støtte Nammo så de kan øke produksjonen av ammunisjon. Vi mener derfor det er bra at dette kommer fra regjeringen nå, selv om det har tatt lang tid, sier Hårek Elvenes og viser til at også Solberg-regjeringen inngikk en større rammeavtale med Nammo sommaren 2019.

Frps Sylvi Listhaug er glad for kontrakten som nå er inngått, som hun tror vil få positive virkninger for fremtidig kapasitetsbygging. Men hun mener det var på høy tid.

– Norge må øke kapasiteten for å sikre Forsvaret og våre allierte ammunisjon, for krigen i Ukraina har vist at vi må ta ansvar selv for produksjon og lagring av viktig ammunisjon, sier Listhaug.

Publisert: