Dubai-investorer fengslet

Skattesvik-tiltalte Rolf Gunnar Hultin (73) og Terje Steinsland (70) ble fredag fengslet for fire uker. – Vi kom hjem for å rydde opp, sa sistnevnte i retten.

Rolf Gunnar Hultin i Dubai.
Publisert:

De to forretningsmennene Rolf Gunnar Hultin (73) og Terje Oddvar Steinsland (70) er varetektsfengslet i inntil fire uker.

De ble fremstilt for fengsling i Oslo tingrett fredag ettermiddag.

Kompanjongene ble tiltalt for grovt skattesvik i 2017. Ifølge tiltalen diktet opp til sammen 179 millioner kroner i forskningsutgifter i 12 selskaper. På den måten fikk de utbetalt 28,5 millioner kroner fra Skattefunnordningen, en støtteordning for norsk næringsliv.

Ifølge politiet var både forskningsprosjektene og kostnadene fiktive.

Hultin og Steinsland møtte ikke opp da rettssaken mot dem skulle starte i 2018, og har siden vært etterlyst internasjonalt.

De har oppholdt seg i Dubai, der E24 i mai avslørte at Hultin og Steinsland er registrert med en rekke verdifulle eiendommer.

Tidligere i uken kom det meldinger om at Hultin var på vei til Norge for å vitne i en erstatningssak staten har anlagt mot tre av hans familiemedlemmer. Saken skal opp i Kristiansand tingrett førstkommende mandag.

Torsdag ble Hultin og Steinsland pågrepet da de landet på Gardermoen. Fredag måtte begge møte i retten.

DUBAI: Hit dro Hultin og Steinsland i 2018.

Hultin: – Tull

Både Hultin og Steinsland ble begjært fengslet av Økokrim på grunn av unndragelsesfare, fram til hovedforhandlingen i skattesviksaken starter. Politiet frykter de vil reise tilbake til Dubai, og igjen være utenfor rekkevidde i et land uten en fungerende utleveringsavtale med Norge.

– Det er bare tull. Jeg har ikke pass og jeg har interesse av å bli ferdig med denne saken, sa Hultin i retten.

Hultin forklarte at han kjøpte billetter selv og fikk lov av emiratenes myndigheter til å reise hjem med det gamle norske passet sitt, selv om det ikke var gyldig lenger.

Dommeren spurte Hultin hvordan han stiller seg til den omfattende tiltalebeslutningen om skattesvik gjennom en rekke selskaper over flere år.

– Uskyldig, svarte Hultin.

– Vi mener vilkårene for fengsling ikke er oppfylt når han frivillig kommer til Norge. Det er ingen unndragelsesfare i saken, sier advokat Lars Faye Ree, som representerer Hultin, til E24.

Oslo tingrett mener derimot det foreligger en reell fare for at Hultin vil unndra seg straffeforfølgning. I fengslingskjennelsen viser dommeren til at Hultin har en svak tilknytning til Norge, og ikke har vært folkeregistrert i landet siden 1996.

Videre viser retten til at Hultin ikke møtte opp til hovedforhandlingen i 2018, og dermed har vist vilje til å unndra seg straffeforfølgning tidligere.

«Videre risikerer han også betydelige erstatnings- og/eller inndragningskrav, og i den forbindelses viser retten særlig til at han etter det opplyste skal ha betydelige verdier i utlandet», står det i kjennelsen.

BER OM FENGSLING: Spesialetterforsker Anne Eide og politiadvokat Anne Line Grøstad på fengslingsmøtet for skattesvik-tiltalte Rolf Gunnar Hultin og Terje Oddvar Steinsland.

Også Steinsland ble fremstilt for fengsling i dag. Han ønsket heller ikke å bli varetektsfengslet.

– Vi kom hjem for å rydde opp, sa Steinsland i retten.

I kjennelsen legger Oslo tingrett til grunn at 70-åringen har reist til Norge frivillig for å «ordne opp», men mener likevel det foreligger unndragelsesfare som kan begrunne varetektsfengsling.

«Dette i hvert fall når Steinsland nå vil få innsikt i hva slags straff han risikerer dersom han blir dømt etter tiltalen.», heter det i fengslingskjennelsen.

Retten viser i begges tilfelle til at Norge ikke har utleveringsavtale med De Forente Arabiske Emirater som en begrunnelse for fengslingen.

BESLAGLAGT: Denne Lamborghinien tilhørende Rolf Gunnar Hultin, en spesialutgave av modellen Diablo, er blant beslagene politiet har gjort i saken.

Steinsland ville ikke kommentere tiltalen for skattesvik, men forklarte at han ville bruke tiden framover til å forberede seg.

Steinslands advokat, Knut Henning Larsen, sa til Fædrelandsvennen torsdag at han vil be om at klienten løslates.

– Jeg kommer naturligvis til å be om at han blir løslatt. Jeg synes det er merkelig, når han nå kommer hjem for å gjennomføre saken, at Økokrim anfører unndragelsesfare. Da hadde han vel ikke kommet frivillig hjem, sa Larsen til avisen.

– «Enjoy Dubai», sa dommeren

Både Hultin og Steinsland sier de ble pågrepet i Dubai av lokalt politi i 2018, etter at norsk politi etterlyste dem internasjonalt. De forteller i retten at de ble sluppet fri kort tid senere.

– Vi ble arrestert i Dubai av Interpol. Vi ble bare spurt om ting der nede. De hadde ikke noe å si på noen ting. Og så slapp de oss fri og vi fikk vite at alt var greit, forklarte Steinsland i retten.

– Vi fikk beskjed om å «nyte solen». «Enjoy Dubai!», sa dommeren, gjenga Steinsland fra sitt møte med emiratens rettsvesen i 2018.

– Vi fikk et brev fra retten i Dubai om at ingenting var galt og dermed sank stressnivået en del, fortalte Steinsland.

SKAPT FOR Å NYTES: Dubai er bygget for å tiltrekke seg livsnytere og kapital fra hele verden.

Ti eiendommer

I mai i år avslørte E24 at over 20 personer i et lekket eiendomsregister fra Dubai er knyttes til kriminalitet i Norge av politi og domstoler. Hultin og Steinsland er to av dem.

EIER HER: I dette bygget, med svømmebasseng på taket, er etterlyste Rolf Gunnar Hultin registrert med åtte leiligheter og et butikklokale.

Hultin var den nordmannen i materialet som er oppført med flest leiligheter i emiratet. Verdien av de åtte leilighetene og butikklokalet han er registrert med er anslått til over 15 millioner kroner.

I retten opplyste Hultin nå at han også eier en villa i emiratet.

Eiendommene leies ut, opplyste Hultin på spørsmål fra dommeren og Økokrim.

Tre leiligheter

Også Steinsland fortalte om eiendommer i Dubai da han var i retten fredag.

– Jeg har tre leiligheter i Dubai, sa Steinsland.

– Hvor mye er de verdt?, spurte Økokrim.

– Det gidder jeg ikke gå inn på nå, det har jeg ikke foran meg. Det kan vi ta senere, sa Steinsland.

«BEVERLY HILLS» Terje Steinsland står oppført som eier av tre leiligheter i lekkasjen. Verdien er anslått til seks millioner kroner. En av dem ligger i området som kalles «Beverly Hills of Dubai», med utsikt til Trump International Golf Club.

Steinsland understreket at han ikke hadde planer om å unndra seg rettssaken i Norge. Også han leier ut leilighetene sine i emiratet.

– Hvordan vil du håndtere disse leilighetene?, spurte dommeren.

– Jeg må jo reise ned dit, men da betraktelig kortere og bare for å gjøre det som må gjøres, svarte Steinsland.

Publisert: