Forbrukerrådet mener låneformidlere har brutt loven
Småsparere som har investert i tapsprosjekter gjennom norske folkefinansieringsplattformer, kan ha krav på erstatning, mener Forbrukerrådet.
– I tillegg til å være amatørmessig håndverk, mener vi dette er klart brudd på finansforetaksloven.
Det sier Jorge B. Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet, etter E24s artikkel om at folkefinansieringsplattformen Monio formidlet et lån for ferdigstilling av en hytte i Uvdal, uten å sjekke at det fantes noen hytte på tomten. Långiverne risikerer nå å tape millioner.
– Vi mener at Monio ikke har overholdt forpliktelsene overfor investorene i denne saken, og kan komme til rettslig ansvar, sier Jensen.
Monio har fraskrevet seg juridisk ansvar for utbetalingene til selskapet som skulle bygge hytten i Uvdal. Finanstilsynet mener låneformidlere som Monio er forpliktet til å foreta undersøkelser før de utbetaler lån fra småsparere.
– Vi kan ikke se at Monio kan fraskrive seg juridisk ansvar i denne saken. Vi hadde forventet en kraftigere reaksjon fra Finanstilsynet, sier Jensen.
Monio skriver i en e-post at de opplever at informasjonen de har gitt långiverne, er i samsvar med loven.
Folkefinansiering: Ny lov har ligget hos Vedum i et år
– Et forhold av betydning
I en serie artikler har E24 belyst den kraftige veksten i låneformidling på plattformer som Monio og Fundingpartner.
Selskapene gjør det mulig for vanlige folk å sette sparepengene i lån til selskaper. Dette omtales som folkefinansiering. I Norge er det i hovedsak eiendomsselskaper som henter finansiering på denne måten.
Finansforetaksloven fastslår at låneformidlere, som Monio, skal ivareta både låntakernes og långivernes interesser. Markedsføringsloven forplikter låneformidlerne til å gi partene i låneforholdet opplysninger om «forhold av betydning».
At hytta ikke er bygd, er helt åpenbart «et forhold av betydning», mener Jensen.
Kommentar: Et skrikende behov for lovbeskyttelse
– Trist sak
Administrerende direktør i Monio, Marius Dybdahl, skriver i en e-post til E24 at selskapet opplever at informasjonen som ble gitt i forbindelse med lånene til MG Eiendomsutvikling 2, «er i samsvar med lovkrav og de forventningene Finanstilsynet har til Monios virksomhet».
Dybdahl karakteriserer hyttefadesen som en «trist sak», og opplyser at Monio har gått til politianmeldelse av personen bak selskapet.
– Informasjonen som Monio har formidlet via sine nettsider, er informasjon som personen bak MG Eiendomsutvikling 2 AS har gitt til Monio, og har signert en erklæring på er riktig. Tidligere har denne personen gjennomført flere vellykkede tilsvarende prosjekter som er finansiert via Monio-plattformen, skriver Dybdahl i en e-post til E24.
Videre opplyser Dybdahl at hyttene i disse prosjektene er byggesett som bestilles og bygges i utlandet, før de blir fraktet til Norge.
– Oppføringen av hytten starter på fabrikken i utlandet, og bestilling av de innvendige arbeidene starter før hytten kommer til Norge. Det var Monio som oppdaget at informasjonen vi har fått fra personen bak MG Eiendomsutvikling 2 AS, ikke var riktig, skriver Monio-sjefen.
– Har dere undersøkt og fått dokumentert fra selskapet at dette byggesettet faktisk var under oppføring på fabrikken?
– På bakgrunn av at saken vil bli etterforsket av politiet og at etterforskningen eventuelt kan føre til en prosess for domstolene, kan ikke Monio gi ytterligere opplysninger i media knyttet til hva som er oppdaget, svarer Dybdahl.
E24 har vært i kontakt med eier og daglig leder i eiendomsselskapet. Han ønsker ikke å kommentere saken.
– Utelater vesentlige opplysninger
E24 har også omtalt at folkefinansieringsplattformen Fundingpartner skjulte flere konkursrammede tapsprosjekter fra søkemotorer.
– Når folkefinansieringsplattformene skjuler tapsprosjekter, eller underkommuniserer eller overser fremdrift i prosjekter norske småsparere låner sine penger til, utelater de vesentlige opplysninger forbrukerne trenger for å kunne ta en informert økonomisk beslutning, sier Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.
Dette er et brudd på opplysningsplikten i markedsføringsloven, mener Jensen.
Fundingpartner har bekreftet at selskapet har fjernet informasjon om utvalgte lån, men avviser at det har blitt gjort for at Fundingpartner ikke skal assosieres med de mislykkede prosjektene.
Jørund Gjesvik, managing director i Fundingpartner, sier han er trygg på at selskapet ikke bryter markedsføringsloven og svarer følgende på kritikken fra Forbrukerrådet i en e-post til E24:
– Alt er synlig i statistikken vår. Tap, mislighold og avkastning er synliggjort på en egen side med info om hvert enkelt lån og status for innkreving. Vi ville ikke kalt det å «skjule tapsprosjekter».
NHH-professor om Monios håndtering: – Ikke holdbart
Oppfordrer investorer til å klage
Forbrukerrådet oppfordrer investorer som har tapt penger på de omtalte prosjektene, til å klage saken inn for Finansklagenemnda. Dette vil gi investorene økonomisk ryggdekning i et eventuelt søksmål, påpeker Jensen.
– Det er kostnadsfritt for forbrukere å klage inn plattformene for Finansklagenemnda. Dersom investorene vinner frem, og Monio ikke innretter seg etter nemndas vurdering, er det Monio som må betale for en avklaring i domstolen, sier han.
Han utelukker heller ikke at Forbrukerrådet selv vil delta i et mulig søksmål.
Investor mener hun har blitt holdt for narr: – Minner litt om et pyramidespill
Har hentet inn ekstern hjelp
E24 har også dokumentert hvordan Monio formidlet 160 millioner kroner i lån til selskapene til en utbygger, uten at långiverne fikk vite at han var dømt for underslag.
Monio har tidligere uttalt at de ikke var klar over hele utbyggerens historikk da de hjalp han med å ta opp millioner i lån. Etter at E24 stilte spørsmål om låneformidlingen, valgte Monio å stanse et planlagt lån til utbyggeren.
Søndag opplyste Monio-eier Sparebank 1 SR-Bank at datterselskapet har hyret ekstern hjelp for å gjennomgå selskapets rutiner.
Schibsted eier 10 prosent av FundingPartner. E24 er et heleid datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte journalister i E24 eier aksjer i Schibsted gjennom konsernets aksjespareprogram.
I en tidligere versjon av denne saken sto det at Fundingpartner aktivt har skjult 19 lån fra sine egne hjemmesider. Det korrekte er at selskapet har en policy om at samtlige lån fjernes, for andre enn investorene, etter seks måneder. Artikkelen ble endret klokken 12.11.