Lime-butikker kraftig kritisert av revisor

Flere av Lime-butikkene har fått kraftig kritikk av revisor for blant annet dårlig kontantbehandling og manglende dokumentasjon av større kontanttransaksjoner.

STORSTILT AKSJON: Tirsdag aksjonerte politiet mot 20 Lime-butikker på Østlandet. Minst én av dem er sjekket ut av saken og har åpnet igjen.
Publisert: Publisert:

Allerede før regnskapene for 2010 fikk selskapet bak Lime-butikkene på Grønland og Frogner i Oslo skarp kritikk fra revisor. Kritikken dreide seg også om manglende rutiner for opptelling og for registrering av varelager og manglende kontroll med kassene, skriver Aftenposten.

Ifølge avisen har ikke selskapet levert regnskap for 2013 innen fristen, og revisorrapportene for selskapene bak en rekke Lime-butikker i Oslo og omegn inneholder lignende merknader. Revisor vil ikke godkjenne regnskapene, for rekken av unnlatelser, regelbrudd og manglende dokumentasjon er lang.

For noen av selskapene som driver Lime-butikker, eksisterer det ikke regnskaper i Brønnøysundregistrene. For Lime-butikkene på Nadderud og Haslum i Bærum og i Ski, er imidlertid revisor fornøyd med regnskapene, skriver avisen.

Grov menneskehandel

Tirsdag aksjonerte politiet mot 20 Lime-butikker på Østlandet, men minst én av dem er sjekket ut av saken og har åpnet igjen. Politiet mistenker grov menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri og skimming i nettverket rundt dagligvarekjeden. Onsdag ble 19 personer pågrepet, og til sammen 13 personer sitter nå i varetekt.

Eneeieren av Lime-kjeden, Sajjad Hussain, ble pågrepet på Oslo lufthavn, Gardermoen i august da han var i ferd med å forlate landet. Hussain og flere andre i saken er siktet for grov menneskehandel. Til sammen seks personer i hans nærmeste familie er blant dem som er varetektsfengslet, skriver VG.

I forbindelse med etterforskningen har politiet funnet flere personer som ikke har lovlig opphold i Norge, bekreftet politiinspektør Åsmund Yli, som er påtaleansvarlig i saken, overfor NTB fredag. Disse ble funnet torsdag kveld i leiligheten til en person som politiet mener har tilknytning til saken.

Tidkrevende

Politiet og Skatt Øst jobber nå intenst med å følge kontantstrømmen i matvarekjeden og å få oversikt over alle delselskapene og eiendommene i nettverket. Det er kontantomsetningen som Skatt Øst har størst fokus på.

Politiet mener de siktede i saken har unndratt skatt, blant annet ved triksing med kassaapparater.

– Vi mener at to ting kan ha skjedd. For det første kan eierne ha puttet pengene rett i lommen skattefritt. For det andre kan eierne ha brukt pengene til å utbetale svarte lønninger, sier skattekrimsjef i Skatt Øst Jan Egil Kristiansen til VG.

Kjøp, salg og utleie av eiendommer, samt et intrikat nettverk av ulike selskaper gjør at det tar tid å få oversikt over økonomien i nettverket.

– Man eier flere selskaper og har transaksjoner mellom disse selskapene. Det er noe vi ofte ser. Dette er tidkrevende arbeid, men umulig er det ikke, forklarer Kristiansen.

Skylder skatt

Allerede før Lime-saken ble rullet opp, hadde Skatt Øst og Oslo kemnerkontor krevd Hussain for flere millioner kroner de mener er unndratt skatt.

Dette kravet har Hussain påklaget gjennom sin advokat Tor Hilmar Eggesvik.

Eggesvik sier til VG at de er enige med skattemyndighetene om at Hussain skylder «en del skatt» for å ha unnlatt å føre opp leieinntekter fra sine boliger.

Les også:

- Lime-ansatte ble nektet lønn og fridagerTi varetektsfengslet i Lime-saken torsdagAvgått Lime-kjøpmann: – Eierne foreslo ulovlig driftLime-topp varetektsfengslet i fire ukerPolitiets pressekonferanse om Lime-arrestasjonene: - 18 pågrepet, dreier seg om menneskehandel og tvangsarbeid

Publisert: