Apples produksjonsproblemer: Anklages for tvangsarbeid

Apple sliter med å mette etterspørselen etter iPhone X. Nå anklager kinesiske studenter selskapet for å tvinge dem i arbeid og for å drive dem til ulovlig overtidsarbeid. 

TVANG: Studenter melder at de har blitt tvunget til å arbeide i produksjonen av iPhone X.

Foto: Elijah Nouvelage Reuters
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

iPhone X har blitt en ettertraktet mobil, og en gullgruve for Apple allerede.

Men nå begynner historiene fra produksjonsanlegget til Taiwan-baserte Hon Hai Precision Industry - bedre kjent som Foxconn - i Zhengzhou i Kina å komme ut.

Dette er en en viktig underleverandør til Apple

Totalt ble 3.000 studenter fra Zhengzhou Urban Rail Transit School sendt til Foxconn-fabrikken for å arbeide med produksjonen av den nye telefonen, ifølge seks studenter Financial Times har snakket med.

Oppdatering: Apple bekrefter at studenter har jobbet elleve timer om dagen på leverandøren Foxconns fabrikk i Kina, der deler til iPhone X monteres sammen. Dette er i strid med lokale lover.

– Ble tvunget av skolen

Ifølge studentene ble de sendt til fabrikken av skolen for å få arbeidserfaring, noe de «måtte» ha for å få gjennomføre studiet.

Les også

Benjamin (17) foran i iPhone-køen: – Skal selge den videre for 17.000 kroner

– Vi blir tvunget av skolen vår til å jobbe her. Dette arbeidet har ingenting å gjøre med våre studier, sier Yang, en 18 år gammel togkonduktørstudent til Financial Times. Kvinnen vil ikke stå frem med sitt fulle navn i fare for represalier.

Studentene forklarer også at de har måttet jobbe opptil 11 timers arbeidsdager, noe som er langt mer overtid enn hva kinesisk lov tillater.

Skolen har nektet å kommentere saken. Apple og Foxconn sier til avisen at studentene jobbet der frivillig, men at overtidsarbeidet er brudd på deres retningslinjer.

Allerede i forkant av lanseringen var det meldt om at produksjonsproblemer var årsaken til at telefonen ikke ble sluppet for salg samme dag som iPhone 8.

Ettertraktet mobil

Analytikere var i forkant av lanseringen noe skeptisk til om Apples nye telefon var for høyt priset. Telefonen koster 10.999 kroner i Norge. Telefonen ble godt mottatt i Asia hvor det var lange køer utenfor butikkene da Apple slapp den nye iPhonen.

I forkant av lanseringen gjorde meglerfirmaet Bernstein en undersøkelse hvor det kom frem at en av fire respondenter ville kjøpe den nye iPhonen. Meglerhuset konkluderte med at etterspørselen var betydelig, men ikke eksepsjonell, likevel har det vært lang leveringstid på telefonene. Ved lansering oppga Apple en leveringstid på fem til seks uker, tirsdag er denne noe kortere, men fortsatt er man nødt til å vente to til tre uker for å få tak i telefonen.

Ikke bare er køene lange, Apple tjener også mye penger. Ifølge en analyse gjennomført av TechInsight, koster iPhone X 25 prosent mer å lage enn iPhone 8, samtidig betaler forbrukeren 43 prosent mer for telefonen.

Apple har foreløpig ikke lagt frem tall på hvor mange iPhone X som er solgt.

Les også

Teknologi-giganter krangler om å kjøpe Toshibas kronjuvel

Les også

Apple-leverandør varsler ny gigantfabrikk

Les også

Apple bygger nytt datasenter

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Apple
  2. iPhone

Flere artikler