Buffetts kompanjong stoler ikke på bitcoins: – En gal boble

Berkshire Hathaway-styremedlem Charlie Munger kan ikke fordra kryptovalutaen. 

BITCOIN-SKEPTIKER: Administrerende direktør i Berkshire Hathaway, Warren Buffett, omtaler venn og styremedlem i selskapet, Charlie Munger, som partner. Hverken Buffett eller Munger har investert i kryptovaluta.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

– Det er dårlige mennesker, en gal boble, en dårlig ide, som lokker folk inn i en forestilling om å oppnå rikdom uten særlig innsikt eller arbeidsinnsats, er bitcoin-dommen til visedirektøren i Berkshire Hathaway, Charlie Munger.

Milliardæren har passert 93 år, men er i likhet med forretningspartner Warren Buffett fortsatt aktiv i konglomeratet Berkshire Hathaway.

– Ikke tro på dem

Fredag gjestet han et seminar på Michigans Ross School of Business, og etter en vanvittig kursoppgang som toppet 20.000 dollar for bitcoin for en uke siden, grep tilhørerne sjansen til å høre hva investormogulen mente om kryptovalutaer.

Munger la ikke skjul på at han var svært skeptisk til bitcoin, og avviste at sammenligningen med gull holder vann, ifølge CNBC.

Én ting er å tro at gull har en høy verdi fordi mennesket ikke kan finne opp mer gull eller få tak i gull enkelt, slik at fordelen er knapphet, men tro meg, mennesket er i stand til å lage mer bitcoins på et eller annet vis. De vil fortelle at det er regler, og at det ikke er mulig. Ikke tro på dem. Finnes det tilstrekkelig incentiv, vil fæle ting skje, sa Munger.

Les også

Setter 8 millioner på bitcoin over 50.000 dollar om ett år – skjer det ikke, taper de alt

– Så det samme i internetts barndom

Seniorøkonom Torbjørn Bull Jenssen i Menon Economics mener utsagnet til Munger er unyansert.

– Han føyer seg inn i en lang rekke med profilerte eldre herrer som avskriver bitcoin og kryptovalutaer totalt, uten noen innsikt i eller forståelse av teknologien, sier han til E24.

– Vi så det samme i internetts barndom. Det er ingen tvil om at det dukker opp bobler og svindlere når ny teknologi som Bitcoin dukker opp, men å avskrive alt på grunn av noen svakheter er naivt og kunnskapsløst.

Seniorøkonom i Menon Economics, Torbjørn Bull Jenssen.

Et spark til Winklevoss-tvillingene?

Uttalelsene til Munger er indirekte en skarp advarsel mot å tro på sterke stemmer i bitcoin-miljøet som Winklevoss-tvillingene, Cameron og Tyler, kjent fra rettskonflikten med Facebook-gründer Mark Zuckerberg om eierrettighetene til det sosiale nettsamfunnet.

Brødrene er bitcoin-milliardærer, og avviser at bitcoin er en boble ved å trekke paralleller til gullets underliggende verdi.

I midten av september uttalte Cameron Winklevoss til CNBC at bitcoin er det moderne gullet, ettersom bitcoin tilvirkes av maskinkraft og fordi det enhver tid finnes et begrenset antall bitcoins forutbestemt av algoritmen som ligger til grunn for valutaen.

Knapphets-faktoren er hovedforklaringen på at bitcoins kan ha en underliggende verdi, selv om valutaen ikke kontrolleres av en sentralbank og er foreløpig lite egnet som betalingsmiddel på grunn av kurssvingningene.

Winklevoss mener ikke bare at bitcoin er det nye gullet, men at bitcoin faktisk er bedre egnet som formuesobjekt enn gull. De begrunner påstanden ved å vise til at gull finnes i usikre mengder, mens antall bitcoins er forutbestemt til 21 millioner. I tillegg peker tvillingene på at bitcoins er enklere å dele opp enn fysiske gullbeholdninger.

– Markedsverdien til bitcoin er på 300 milliarder dollar, den har åpenbart hatt en prisøkning, men markedsverdien til gull ligger på 6.000 milliarder dollar.

Tvillingene mener sammenligningen er berettiget dersom knapphetshypotesen stemmer, slik at bitcoin reelle verdi skal lande på 1.000 til 2.000 prosent høyere enn dagens markedsverdi.

Flere tunge bitcoinkritikere

Etter lørdagens verdiøkning på 9,24 prosent, er markedsverdien av verdens bitcoin, som for øyeblikket teller 16,8 millioner, 254 milliarder dollar.

En bitcoin koster lørdag 15.134 dollar, og ble handlet under 12.000 dollar senest fredag.

minE24 er Norges eneste app med komplett kursliste over kryptovalutaer. Lurer du på hvor mye bitcoin er verdt nå? Last ned appen i App Store eller Google Play, og hold deg oppdatert!

Den syv år gamle valutaen kostet ved inngangen til 2017 rundt 900 dollar.

Det er ikke bare Munger som mener at gull-forklaringene for oppgangen er sprøyt. Nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman, mener prisoppgangen åpenbart er en bobleutvikling.

Les også

Ekspert om bitcoin-fallet: – Kun krise for daytradere

– Ingen verdiforankring

Krugman argumenterer for at prisøkningen skyldes at folk fascineres av mystikken til algoritmen som ligger til grunn for kryptovalutaen, som kan skape en selvoppfyllende tro på videre prisoppgang.

– Bitcoin har ingen verdiforankring, i motsetning til et stykke papir med avbildede døde presidenter, som man kan betale skatt med. [...] Følelsen av at folk er opphengt i noe som de egentlig ikke forstår, er overveldende, sa Kruger i et intervju med Business Insider.

Toppsjefen i storbanken JP Morgan, kaller bitcoin svindel og vil sparke ansatte dersom de blir fristet til å handle bitcoins.

– Av to grunner: Det er imot våre regler og de er dumme, sa han til CNBC i september, og spådde samtidig et kjempekrakk for valutaen.

Les også

Tar «blockchain» inn i navnet - stiger 280 prosent

Les også

«Bitcoin er en boble, og bobler sprekker»

Les også

Her kan du handle julegaver med bitcoin

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bitcoin
  2. Warren Buffett

Flere artikler

  1. Bitcoin opp 50 prosent siden fredag

  2. Warren Buffett (87): – Berkshire Hathaway kommer til å klare seg fint uten meg

  3. – Nå kan de skyhøye prisene forsvares

  4. Doblet seg på 19 dager: Nå er bitcoin verdt over 20.000 dollar

  5. Bitcoin fyller ni år i dag – sjekk den elleville utviklingen