Eva Joly: – Økokrim må etterforske Telenor

Tidligere korrupsjonsjeger og nåværende EU-parlamentariker Eva Joly mener Økokrim må etterforske Telenors involvering i VimpelCom-saken.

Den norsk-franske politikeren og tidligere korrupsjonsjeger Eva Joly anser det usannsynlig ut Telenor-topper ikke har vært klar over korrupsjonen i Vimpelcom.

Anders Wiklund
  • NTB
Publisert: Publisert:Hun sier til Klassekampen at Telenor-toppene i VimpelComs styre må ha kjent til betalingene som ble foretatt til det korrupsjonsmistenkte selskapet Takilant.

– Det er helt usannsynlig at Vimpelcoms styre, og dermed også Telenors medlemmer i dette styret, ikke har vært kjent med betalingene, sier hun.

Hun mener at Økokrim må inn i bildet og etterforske Telenor for å finne ut hvilken rolle selskapet spilte da VimpelCom etablerte seg i Usbekistan. Hun mener at Telenor ikke kan si at de er en liten aktør når de kontrollerer 43 prosent av stemmene i selskapet.

– Økokrim må starte etterforskning av Telenor. Deres styremedlemmer i VimpelCom har et personlig ansvar for å sikre at selskapet publiserer korrekte regnskap, sier Joly.

Den erfarne korrupsjonsjegeren mener det ikke er tilstrekkelig at Økokrim har innkalt en rekke Telenor-topper til avhør med status som vitner, men mener at Norge må sette i gang en egen etterforskning.

Hun får ikke støtte av Økokrims Marianne Djupesland. Hun peker på at VimpelComs hovedkontor ligger i Nederland og at sentrale beviskilder forventes å ligge der.

– Slik situasjonen er i dag, mener Økokrim det er riktig at nederlandske myndigheter sitter i førersetet når det gjelder etterforskningen, opplyser hun til avisen.

Les også:

Beskyldes for medvirkning til «fagforening-knusing»Storebrand har bedt om forklaring fra TelenorTelenor pålagt å gi fra seg Vimpelcom-dokumenterTelenors Vimpelcom-regning: 500 millioner kronerTelenor fikk ikke svar fra Vimpelcom

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor

Flere artikler

  1. Mæland kaller inn Telenor på teppet

  2. Joly: – Telenor bør gå gjennom alle virksomheter

  3. Slik forklarer Vimpelcom Usbekistan-betalingene

  4. Annonsørinnhold

  5. Økokrim henlegger korrupsjons-siktelsen mot Jo Lunder

  6. Telenor hyrer granskere for å få alle kort på bordet