MILLION-GLIS: Liv Signe Navarsete skal ha delt ut 29 av 40 millioner til rødgrønne kommuner.

Bulyst: Burtkasta pengar!

Senterpartiet vil at folk skal bo «i heile landet». Og har de ikke lyst til å bo i utkantstrøk, så brukes skattemidlene til å gi dem lyst. Vi snakker om «bulyst-midlane».

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

De siste ti årene har det blåst en ny vind over distriktspolitikken, en markedsføringsvind. Det er troen på at omdømme kan erstatte mer håndfaste investeringer som bruer, veier og havner.

Denne omdømmevinden, denne troen på «kreativitet», er gjerne paret med politisk nytale om «kvinner», «mangfold» og «innovasjon».

For ikke å snakke om «kulturbasert næringsliv» eller det slående byråkrat-skapte begrepet «kvinnovasjon».

Neida, jeg tuller ikke. Kvinnovasjon har til og med har fått sin egen nettside, og prosjektet finansieres, selvfølgelig, av skattebetalerne.

Siste blaff i denne omdømme-vinden er ordet «bulyst». Ordet bolyst/bulyst gir 1261 treff hos Retriever, en søkemotor i norske papir- og nettaviser.

Liv Signe Navarsete har, pussig nok rett i forkant av valget, delt ut 42 millioner kroner i bolystmidler til norske kommuner.

Slike penger gir lite reell effekt, men masse PR for statsråden. Hver eneste million gir et positivt oppslag i lokalavisa.

Og, fortsatt pussig nok, 29 av disse millionene har gått til rødgrønne kommuner, ifølge Kommunal Rapport nr. 26 i år.

«Senterpartiet begynte med statlig flaggplanting så fort de kom inn i kommunaldepartementet,» kommenterer Erna Solberg syrlig. «Hver høst har Senterparti-statsråden reist rundt i Norge og delt ut en million her og en million der».

Det alvorlige med disse klattemillionene er at de kunne vært brukt annerledes. Distrikts-Norge trenger veier, bruer og flyplasser, ikke omdømmeprosjekter.

Riktig prioritering av midler til infrastruktur vil gi arbeidsplasser og arbeidsplasser gir tilflytting.

Det må bygges tunneler der tunnelen gir økonomisk gevinst. Skipstunnelen på Stad er et åpenbart eksempel på en investering som vil gi vekst, men som det av en eller annen syk grunn ikke bevilges penger til.

I Finnmark mangler det korte veistumper som kan binde tettstedene på kysten sammen. For ikke å snakke om hvilken vekst det kunne gitt å bygge jernbane fra Nord-Finland til havna i Kirkenes, slik at finnenes gruveutbygging får en naturlig utskiping i Finnmark.

Dette gjør vi ikke. I stedet klatter Liv Signe «bulystmidlar» over norske kommuner, på samme måte som kvinnovasjonspengene ble klattet ut tidligere. Oppsummert begynner denne troen på markedsføring å koste skattebetalerne for mye.

Det gav nok Senterpartiet stemmer før valget. Men overfor distrikts-Norge er det dårlig gjort.

Vet du om flere "burtkasta pengar"? Skattefinansierte tulleprosjekter?

Send en mail til Elin Ørjaseter.

Følg Ørjasæter på Twitter og Facebook

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. E24

Flere artikler

 1. Navarsete-telefon får etterspill i Stortinget

 2. Statlig PR-monster

 3. Erna: – Ikke lenger tvilom borgerlig regjering

 4. Tror regjeringsskiftesikrer ny Ikea

 5. Eks-statsråder favoritter til å lede Sp-valgkomité