Trond André Bolle ble bisatt fra en fullsatt Hoff kirke på Toten i fjor. Nå har han fått krigskorset.

Braata, Espen
Kommentar

Krigskorset kom for sent

Man får ikke Krigskorset for å bygge pikeskoler. Ved å tildele Krigskors med sverd til Trond André Bolle er det endelig erkjent at Norge deltar i krig.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:

Det var på tide. Men det var også for sent. Som Sverre Diesen sa da Trond André Bolle var drept: "Jeg synes det er tragisk at han skulle falle før han fikk Krigskorset. Slik sett er det et stort paradoks hvis han skulle bli tildelt dekorasjonen post mortem."

Men slik ble det altså. Krigskorset ble delt ut noen år for sent, takket være en unnfallende rødgrønn regjering.

Les saken: Trond Bolle får krigskorset

Det var daværende forsvarssjef Sverre Diesen som innstilte Bolle til Krigskorset allerede i 2006, etter fremragende ledelse av operasjoner I Afghanistan. Men som VG har dokumentert var det intern krangling i den rødgrønne regjeringen som førte til at det tok så lang tid. SV mente dels at utmerkelsen tilhørte annen verdenskrig, dels at den burde omfatte også bistandsarbeidere og andre som jobber med fredsmegling og fredsarbeid.

Først i juni 2009 besluttet regjeringen formelt å gjeninnføre tildelingen av Krigskorset, men saksgangen var altså så treg at Trond André Bolle fikk utmerkelsen først I januar 2011.

Retorikken rundt Norges bidrag i Afghanistan er fortsatt preget av å ville sminke stridshandlingene med brønnboring og pikeskoler. Våre politikere vil fremdeles ikke bruke ordet "krig" om innsatsen i Afghanistan – i motsetning til politikere i andre land som faktisk bruker ordet "war".

Unnfallenheten opppleves som ubehagelig for dem som deltar i krigen, deres pårørende og for veteraner fra denne og andre utenlandsoperasjoner.

Bunnen ble nådd ved forsvarssjefens tordentale mot en fallen soldats kolleger i Alfa-saken i fjor. Ved å beskrive krigen slik de opplever den håner de sin falne kamerats minne, mente Harald Sunde. Sunde kommer til å slite flere år med å gjenopprette tilliten i egen organsiasjon etter denne og flere andre merkelige uttalelser.

Kommentar om Alfa-saken: Profesjonelle krigere liker seg på jobben

Til tross for at dette er første gang Krigskorset blir delt ut for handlinger etter annen verdenskrig, har rikspressen vært lite interessert, med VG som et hederlig unntak. Dagbladet og Aftenposten, med fire daglige kommentarer (ledere inkludert) har ikke funnet plass til å kommentere saken overhodet, bare refere den på nyhetsplass.

Det er langt fra Oslo-gryta til fjellene i Afghanistan. Men for alle de familiene som har soldater der, er avstanden kort.

Som for Trond André Bolles foreldre. De har fire sønner. To av dem er skadet etter utenlandsoperasjoner, og én er altså drept. De har deltatt i kriger som er langt borte og dårlig forstått av norsk presse, og til alt overmål, nå dårlig forstått av forsvarsledelsen selv.

Det er å håpe at tildelingen av Krigskorset med sverd innleder et mer ærlig og ansvarlig forhold til utenlandssoldatene. De er topptrent for å utføre kongerikets mest risikofylte jobb, og de fortjener heder, ikke unnfallenhet.

Følg Ørjasæter på Facebook eller på Twitter som @orjas

Her kan du lese mer om