Styrelederen leste ikke granskningsrapporten

Kongsberg Gruppens styreleder Finn Jebsen leste aldri granskningsrapporten det nå korrupsjonssiktede selskapet utarbeidet om Romania-virksomheten.

ULEST: Finn Jensen (t.v.), styreleder i Kongsberg Gruppen, leste ikke rapporten selskapet utformet om sin virksomhet i Romania. Bildet viser Jebsen sammen med administrerende direktør i Kongsberg Gruppen Walter Qvam (til høyre) under en pressekonferanse etter korrupsjonssiktelsen.

Cornelius Poppe
Publisert:

Finn Jebsen, styreleder i Kongsberg Gruppen, leste aldri selskapets rapport om virksomheten i Romania. Det skriver Dagens Næringsliv i torsdag.

Allerede våren 2012 ble ledelsen i Kongsberg Gruppen gjort kjent med korrupsjonsanklager mot eget selskap. De undersøkte saken i ett år, men skal ha gitt seg da sporene stoppet i skatteparadiser. Funnene kvalifiserte ikke til å varsle politiet, mente selskapets administrasjon.

Tirsdag siktet Økokrim Kongsberg Gruppen for grov korrupsjon for de samme forholdene.

Jebsen bekrefter overfor Dagens Næringsliv at han selv ikke leste den interne rapporten.

- Det har jeg ikke. Det er ikke en sak som har vært behandlet av styret som sådan. Men vi var orientert om at det var en sak, uten at vi visste at det var Romania, for å si det sånn. Og at den saken var lagt til side, sier Jebsen til avisen.

1,5 milliarder kroner

Siktelsen omhandler datterselskapet Kongsberg Defense og Kongsberg Defense Communications sine leveranser av kommunikasjonsutstyr til Romania for nesten 1,5 milliarder kroner fra 1999 til 2008. Selskapet inngikk avtaler med både innenriks- og utenriksdepartementet, samt den rumenske hæren i perioden.

En ansatt er også siktet i saken.

- Vedkommende jobber fortsatt i konsernet, men ikke i ledelsen, sa konsernsjef Walter Qvam på en pressekonferanse i Oslo tirsdag kveld.

Ransaket

Staten eier 50 prosent av det norske teknologi- og forsvarskonsernet. Dagen etter siktelsen måtte ledelsen møte nærinsminister Monica Mæland næringsdepartementet.

Også selskapets nest største eier, Folketrygdfondet, har bedt om orientering rundt saken.

Tirsdag ransaket Økokrim to av kontorene til Kongsberg Gruppen og Kongsberg Defense i Asker og på Kongsberg.

Les også:

Uklart tips trigget Kongsberg-granskningenKongsberg Gruppen må møte i NæringsdepartementetKongsberg Gruppen kjente til «korrupsjonsrykter»Den Kongsberg-siktede hadde ikke lederrolleFlåthen om Kongsberg-korrupsjon: - Vi har alltid hatt nulltoleranseØkokrim har siktet Kongsberg Gruppen for korrupsjon