Akastor-datter starter intern korrupsjons-gransking

Akastor, der Kristian Monsen Røkke er sjef, setter i gang en intern gransking i et datterselskap i kjølvannet av Petrobras-skandalen i Brasil, ifølge Dagens Næringsliv.

KORRUPSJON? Det er nå satt i gang en gransking som skal gi svar på om et datterselskap av Akastor er innblandet i en korrupsjonssak.

Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
Publisert:,

Det er transaksjoner funnet på en konto i Monaco, som tilhører Petrobras-topp Jorge Luiz Zelada, som har gjort at det nå er satt i gang intern gransking i Fjords Processing, ifølge Dagens Næringsliv.

Zelada er fengslet i forbindelse med korrupsjonsskandalen i Petrobras, Brasils statseide oljeselskap.

Ikke anklaget

Fjords Processing er et datterselskap av Akastor, og kommunikasjonsdirektør Tore Langballe understreker for DN at selskapet ikke har blitt beskyldt for å være innblandet i korrupsjon, men at selskapet selv har valgt å utføre en intern gransking

I TOPPEN: Jorge Luiz Zelada var sjef for den internasjonale divisjonen i Petrobras. Her er han under en høring i august i år.

Heuler Andrey Afp

Akastor ble skilt ut fra Aker Solutions for om lag et år siden, og Kristian Røkke er konsernsjef for selskapet som kontrolleres av hans far, Kjell Inge Røkke.

Zelada fikk sin korrupsjonsdom i brasiliansk rett en uke før julaften, ifølge Reuters.

Han ble i sommer dratt inn i det som regnes som verdens største korrupsjonssak. Inntil 2. juli var han sjef for den internasjonale virksomheten til det delvis statseide brasilianske oljeselskapet Petrobras, men ble da fengslet i en gigantskandale med røtter tilbake til 2004 da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil sammen dannet et kartell som hadde som formål å svindle Petrobras.

173 tiltalt

173 personer er så langt tiltalt i saken og mer enn 14 milliarder kroner påstås å ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.

Den såkalte Petrobras-skandalen har rystet Brasil. Ikke bare har en rekke større selskaper og høytstående næringslivstopper og blitt trukket inn, men det samme har fremtredende politikere.

Blant annet var landets president, Dilma Rousseff, styreleder i Petrobras fra 2003 til 2010.

Bestikkelser

Bakgrunnen er at flere av Petrobras leverandører skal ha blåst opp kontrakter med oljegiganten med mål om å betale bestikkelser til både selskaps- og partipamper.

Dette utløste den såkalte «Operation Car Wash», på portugisisk «Operação Lava Jato».

Så langt har flere tidligere direktører og politikere blitt siktet, og også for Petrobras har saken fått store konsekvenser. Selskapet, som også sliter med høy gjeld og lav oljepris, har det siste året tatt betydelige nedskrivninger, suspendert utbyttet, kuttet i budsjettene og solgt eiendeler.

Etterforskningen av skandalen har også slått inn over Norges grenser. Tidligere i år ble det kjent av Sevan Drilling ble siktet for korrupsjon.

I børsmeldingen heter det at siktelsen omhandler utbetalinger som er foretatt i perioden 2012 til 2015 knyttet til kontrakten om utleie av borerigger til Petrobras.

De angjeldende leiekontraktene ble inngått i perioden 2005 til 2008.

– Selskapets egen etterforskning i saken er pågående, men til dags dato har det ikke blitt avdekket bevis for upassende adferd fra selskapet, skrev Sevan Drilling i en melding i november.

Les også

Brasiliansk milliardær arrestert i Petrobras-skandalen

Les også

– Brasil vil fortsatt være et viktig marked for norske bedrifter

Les også

Sevan Drilling: – Har ikke avdekket bevis for upassende adferd

Her kan du lese mer om