Telenor: - Vi begynner fra før scratch

Teleselskapet kjemper om lisenser i et av verdens fattigste og mest korrupte land.

TRENGER INVESTERINGER: Elleve selskaper kjemper om utbygging og drift av mobiltilbudet i Myanmar.
Publisert: Publisert:

Telenor er i disse dager ett av elleve selskaper som kjemper om to mobil-lisenser i Myanmar.

Den norske telekjempen lokkes av de store mulighetene som finnes i landet: Myanmar har 60 millioner innbyggere, svært lav dekningsgrad og beveger seg i retning blandingsøkonomi etter årtier med juntastyre.

- Det er definitivt en spennende mulighet, sier Asia-sjef Sigve Brekke til E24.

NØKTERN OPTIMIST: Telenors Asia-sjef Sigve Brekke mener Myanmar er et spennende marked for Telenor.

Det er imidlertid flere store utfordringer Telenor vil stå overfor dersom de går seirende ut av anbudsrunden, blant annet knyttet til korrupsjon.

Les også: Norske bedrifter løper stor risiko i Myanmar

Myanmar gjør det svært dårlig på Transparency Internationals liste over verdens mest og minst korrupte stater. Faktisk slår landet kun Somalia, Nord-Korea, Afghanistan og Sudan med en score på 15 av 100, og ligger dermed på plass nummer 172 av 176.

- Vi har definitivt gjort våre undersøkelser og forberedelser, og mener at vi skal greie å håndtere det. Det er en problemstilling vi står overfor også i de andre asiatiske landene. Vi har nulltoleranse og er veldig klare på hva vi gjør og ikke gjør, sier Brekke.

Han mener at 15 års erfaring fra virksomhet i de asiatiske markedene gjør at selskapet er i stand til å operere innenfor allmenne etiske standarder nær sagt hvor som helst.

- Men det er krevende, og det er noe vi virkelig er opptatt av.

Ønsker økte investeringer

Tidligere denne uken vedgikk visepresident Sai Mauk Kham at korrupsjon er i problem i store deler av samfunnet i Myanmar, ifølge kinesiske Global Times.

- Det er på tide å ta grep, ikke bare mot økonomisk korrupsjon, men også mot politisk korrupsjon, sier Kham.

Myndighetenes fokus på problemstillingen er blant annet drevet av ønsket om større utenlandske investeringer. Myanmar har lav velstand - landet er eksempelvis nummer 167 av 187 på Det internasjonale pengefondets oversikt over brutto nasjonalprodukt per innbygger fra 2012.

- Myanmar har blitt et av de fattigste landene i verden, og det har foreløpig ikke vært noen stor investeringsstrøm til landet grunnet korrupsjonen, sier visepresidenten.

Får ikke strøm

I forbindelse med anbudsrunden har flere av aktørene varslet store satninger i infrastruktur. Nasjonale medier melder at Jamaica-baserte Digicel lover 4G-dekning i landet innen utgangen av året, dersom de går seirende ut av lisenskampen.

Les også: Soros kaster seg inn i kampen om Myanmar-lisenser

Tildeling av mobil-lisens vil dermed også innebære vesentlige investeringskostnader for Telenor. Selskapet holder foreløpig sin forretningsplan tett til brystet, både av konkurransemessige hensyn og grunnet reglementet rundt anbudsprosessen.

Brekke legger likevel ikke skjul på at investeringene kan bli relativt omfattende.

- Vår businessmodell innebærer forholdsvis store investeringer med en gang, for å bygge opp nettverket og komme i gang. Så kan man høste av det etter hvert, sier han.

Dette blir også realiteten ved en utbygging i Myanmar, der mye mangler.

- Det er utfordrende - Myanmar er et land som ikke har noe særlig av infrastrukturen på plass. Kun 26 prosent av husstandene har strøm. Det vil si at vi ikke engang vil få strøm til våre antenner, men må bruke solcellepaneler. Det er også utfordringer knyttet til distribusjon, og det er begrenset tilgang til faglært arbeidskraft, sier Sigve Brekke.

Les også: Statoil interessert i Myanmar-satsing

Han mener derfor at operasjoner i Myanmar vil være mer krevende enn det selskaper har opplevd i de andre asiatiske landene.

- Bokstavelig talt vil vi ikke begynne fra scratch, men før scratch, sier han.

Nøktern optimist

Asia-veteranen beskriver markedsmekanismene i Myanmar som sammenlignbare med Bangladesh, Pakistan og India, mens kulturen ligner mer på den Telenor forholder seg til i Thailand.

I flere av de nevnte landene har Telenor hatt suksess med å tilby tilleggstjenester, som bank og forsikring, til mobilkundene. Dette kan også bli aktuelt i Myanmar.

- Tilgangen til denne typen tjenester kommer til å utvikles mye raskere enn den har gjort i andre land. Her vil man for eksempel ikke bare få taletjenester og SMS, men også data med en gang, sier Brekke.

Det er ventet at myndighetene i Myanmar vil foreta lisenstildelingen innen utgangen av inneværende måned.

- Det er tøff konkurranse, derfor er jeg nøktern optimist med tanke på om vi til syvende og sist vinner, sier Telenor-toppen.

Les også: Telenor er største skatteyter i Bangladesh

Les også: Telenors overskudd: 5,5 milliarder

Les også: Usikkerhet i Asia demper forventningene til Telenor

Publisert:
Gå til e24.no