Advokater nektes å selge boliger grunnet lovbrudd

Men Finanstilsynet ser nå en «tydelig forbedring».

Illustrasjonsfoto.
Publisert: Publisert:

Fem advokater må umiddelbart avslutte sine boligsalgsoppdrag fordi de bryter lovens krav til å drive med eiendomsmegling. Det viser nye vedtak fra Finanstilsynet, som E24 har fått innsyn i.

Avgjørelsene inngår i en større kontrollinnsats mot advokatbransjen som ble startet i fjor. Siden da er over 40 advokater nå ilagt forbud mot å drive med eiendomsmegling av tilsynet.

I de nye vedtakene, som alle ble fattet i overgangen mellom august og september, står det at advokatene har «brutt en sentral og viktig bestemmelse» i loven om å ta meglerfaglig tilleggsutdanning.

Les også

Europris-arving måtte trekke luksusvilla til 35 millioner

– De er ikke nådige

Dermed er de også uskikket til å påta seg salgsoppdrag, konkluderer tilsynet.

I vedtakene meddeles advokatene at tilsynet «har besluttet å forby deg å drive eiendomsmeglingsvirksomhet».

Avgjørelsen medfører at de ikke får signere nye salgsoppdrag. De får heller ikke fullføre oppdragene de allerede har startet på, som «må avsluttes eller overføres til andre med tillatelse til å drive eiendomsmeglingsvirksomhet».

– Tilsynet er ikke nådige, og det er bra. Advokater som ignorerer lovkravene har ingenting som eiendomsmeglere å gjøre, sier Carl Geving, sjefen i Norges Eiendomsmeglerforbund, til E24.

Han fremholder at manglende kompetanse kan føre til alvorlige feil som rammer både boligselgere og kjøpere.

Les også

Boligprisene faller: – Vi ser høsteffekten komme

Finanstilsynet: – Betydelig forbedring

I fjor ble 38 advokater ilagt meglerforbud av Finanstilsynet, altså betydelig mer enn nå.

Fjorårets aksjon virker trolig avskrekkende, ifølge seksjonssjef Anne-Kari Tuv i Finanstilsynet. Hun bekrefter at de fulgte opp med en ny kontroll i år.

– Resultatet av dette viser en betydelig forbedring, skriver hun til E24.

– Kun fem advokater ble ilagt forbud mot å drive eiendomsmegling på grunn av manglende etterutdanning denne gangen, noe som tyder på at tiltaket i fjor – som var første gangen – har virket forebyggende, fortsetter Tuv.

Geving i NEF er med på at ting ser ut til å forbedre seg, men mener det også bare skulle mangle.

Les også

Regjeringen refses for å beholde «usosial» boligskatt

Etterlyser strengere krav

– Det var veldig mange som ble tatt for dette i fjor, og det er tydelig at det har en effekt når Finanstilsynet slår hardt ned på dette. Men det hadde jo også vært veldig rart om advokater ikke tok grep når tilsynet fastslår at de bryter loven, kommenterer han.

Personer med advokatbevilling har lov til å drive med eiendomsmegling i Norge uten egen eiendomsmeglerutdanning – men bare hvis de tar et minimum antall kurstimer som skal gi dem nødvendig tilleggskompetanse.

Geving mener dagens lovkrav til tilleggsutdanning er for slappe.

– Eiendomsmegling krever spisskompetanse og erfaring, men dette mangler advokater, selv om de gjennomfører den lovpålagte tilleggsutdanningen.

Publisert: