Vinmonopolet får likevel merke «nyheter»

Det skapte sterke reaksjoner da Helsedirektoratet mente Vinmonopolet brøt loven når de merker nye varer. Nå har Helse- og omsorgsdepartementet bestemt at «nyheter» får bestå.

Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

– Forbrukere skal kunne få denne informasjonen når de besøker Vinmonopolet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NRK.

Det var 20. januar Helsedirektoratet i en pressemelding konkluderte med at alkoholvarer ikke kan merkes «nyhet». Direktoratet ba samtidig at merkingen ble fjernet fra Vinmonopolet og taxfreebutikker.

– Vinmonopolet må slippe å leke ordleken med Helsedirektoratet for hva som er lov eller ikke. Informasjon om nye varer er ikke reklame, men faktaopplysninger, sa stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H) til Nettavisen den gang.

Les også

Reagerer på forbud mot nyhetsmerking av viner

Direktoratet påpekte at kun opplysninger som kan gjøre det lettere for kunden å kjøpe en vin de liker er lov. Under denne kategorien faller «økologisk» og «søt», men altså ikke «nyhet».

Og nå har altså helseministeren besluttet at «nyhet» består. I et brev til Helsedirektoratet slår departementet fast at «nyhet» ikke er ulovlig alkoholreklame, ifølge NRK.

– Vi har i dag presisert i et brev til Helsedirektoratet at det ikke foreligger noe generelt forbud mot å informere om at man har nye produkter i sitt sortiment. Det innebærer at Vinmonopolet og andre aktører kan informere kundene om hvilke produkter som er nye i sortimentet, sier Høie.

Helsedirektoratet sier til NRK at de har mottatt brevet, men at de ikke vil kommentere det før de har gjennomgått innholdet.

Her kan du lese mer om

 1. Helsedirektoratet
 2. Vinmonopolet
 3. Helse- og omsorgsdepartementet
 4. Bent Høie
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Reagerer på forbud mot nyhetsmerking av viner

 2. Anbefaler munnbind på fulle busser og tog i Oslo og Indre Østfold-regionen

 3. Vinmonopolet får holde åpent senere på lørdager

 4. Annonsørinnhold

 5. Halden ber om karantenefritak for alle sine innbyggere

 6. Strammer inn regler for utenlandske arbeidere