FHI får ikke behandle personopplysninger i Smittestopp

FHI har fått et midlertidig forbud mot å behandle personopplysninger i Smittestopp-appen. Datatilsynet mener at teknologien som har blitt brukt er for inngripende.

MIDLERTIDIG FORBUD: FHI sin Smittestopp-app.
 • Oline Birgitte Nave
 • Yasmin Sfrintzeris
Publisert:

Det skriver instituttet på sine nettsider.

– Vi er skuffet over dette vedtaket. Det virker ikke som Datatilsynet har tatt hensyn til dokumentasjonen som er sendt over etter 1. juni, og vi mener vi har dokumentert at Smittestopp er et tjenlig tiltak for å forebygge og hindre smitte, sier assisterende direktør ved FHI, Gun Peggy Knudsen.

Vedtaket fra Datatilsynet innebærer dermed ikke en stans i behandlingen av personopplysninger som sådan, men betyr at FHI ikke kan gjenoppta innsamling av personopplysninger gjennom Smittestopp før det midlertidige forbudet eventuelt er opphevet, skriver FHI.

SKUFFET: Assisterende direktør ved FHI, Gun Peggy Knudsen, under en pressekonferanse den 20. mai i år.

Et flertall i Stortinget ba 16. juni regjeringen om å sørge for at Smittestopp deles i to; en del for smittesporing rundt den enkelte smittede, og en del for innhenting av kunnskap om smitte. De to delene vil ha hvert sitt samtykke.

– Nå jobber vi videre for å følge opp vedtaket fra Stortinget om å dele appens funksjoner i to; en analysedel og en smittesporingsdel, sier Gun Peggy Knudsen.

– Vi mener fortsatt at smittesporingsappen vil være viktig i arbeidet med å spore opp nærkontakter til smittede hvis vi får en eller flere større oppblussinger av corona i Norge, og vil arbeide videre med å teste og forbedre appen i august, sier hun.

Datatilsynet: Teknologien er for inngripende

Ifølge direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, er det ikke forsvarlig å bruke en så inngripende teknologi som det blir brukt i Smittestopp med tanke på hvor lite smitte det er i samfunnet nå.

– Bakgrunnen for vedtaket er at FHI har valgt en for inngripende teknologi sett i lys av nyttefaktoren av Smittestopp-appen, da det er lite smitte i samfunnet nå, sier Thon til VG.

Det Datatilsynet mener er for inngripende teknologi, er for eksempel bruk av lokasjonsteknologi, som sporer hvor folk er til enhver tid.

– Vi legger vekt på mange ulike forhold, som smittesituasjon, dokumentert nytteeffekt og dokumentert effekt av smittesporingen, sier han.

For at det midlertidige forbudet mot å behandle personvernopplysninger skal bli opphevet, er det opp til FHI å gjøre endringer i appen, som Datatilsynet så vil ta stilling til, ifølge direktøren.

– Det kan for eksempel være at man deler den i to, og gir en tillatelse til smittesporing og en annen til å se på hvordan folk beveger seg rundt i samfunnet, som Stortinget ba regjeringen om i juni. Det andre kan være å kun bruke Blåtann ved smittesporing, sier han.

Smittestopp-appen har brukt en kombinasjon av GPS og Blåtann for å drive smittesporing.

I mai fikk FHI et varsel om pålegg fra Datatilsynet. Bakgrunnen var at Datatilsynet mente at det var mangler ved behandlingsprotokoll og risiko- og sårbarhetsanalysen som er gjort i forbindelse med app-løsningen.

Datatilsynet mente at det manglet vurderinger for sentrale deler av løsningen, som befolkningsvarsling ved coronasmitte, anonymisering av personopplysninger og analysearbeid.

– Vi etterspurte disse dokumentene fordi vi mente at de ikke var gode nok, rett og slett. Det å ha klare beskrivelser av hva slags data de samler inn er grunnlaget for all god databehandling, sa direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon, til VG 12. mai.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Smittestopp
 3. Datatilsynet
 4. Folkehelseinstituttet

Flere artikler

 1. Smittestopp-app får varsel om pålegg

 2. Regjeringen skal skaffe ny smittesporingsapp

 3. Ny smitteapp lanseres mandag

 4. Betalt innhold

  Har brukt 57 mill. på smitteapper. Det tilsvarer 15.200 kroner pr. smittevarsel til nå.

 5. Grindr kan få historisk gebyr: Forbrukerrådet vil ha enda strengere tiltak