Airbnb skal være nær milliardoppkjøp av luksusvilla-utleier

Overnattingstjenesten meldes å være i samtaler om oppkjøp av kanadiske Luxury Retreats, som blant annet kan by på luksusvillaer og Richard Bransons karibiske øyparadis.

OPPKJØPSSPEKULASJONER: Airbnb skal være i samtaler om et oppkjøp som løfter overnattingstjenesten opp i luksus-segmentet.

Foto: John Macdougall AFP
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Airbnb er kanskje ikke mest kjent for luksus, men overnattingstjenesten kan ta steget opp i et mer overdådig segment gjennom et nytt oppkjøp.

Ifølge Bloombergs kilder med kjennskap til saken er nemlig Airbnb i oppkjøpssamtaler med den kanadiske luksusvilla-utleieren Luxury Retreats International.

Blir oppkjøpet gjennomført vil det bli det største Airbnb har gjort, skriver nyhetsbyrået, som viser til at Luxury Retreats har mer enn 4.000 eiendommer verden rundt.

En avstemming i styret om kjøpet, med oppgjør i kontanter og aksjer på maksimalt 300 millioner dollar, skal være ventet i løpet av denne uken.

I norske kroner vil det beløpe seg til rundt 2,5 milliarder med dagens valutakurs.

Les også

Dette foreslår delingsøkonomiutvalget

Leier ut slott og Richard Bransons karibiske øy

I likhet med Airbnb tilbyr det kanadiske selskapet overnatting via sin nettside, men prisklassen er tidvis ganske annerledes.

Blant de mer ubeskjedne eksemplene på overnattingsmuligheter som i dag tilbys via det kanadiske selskapet er eiendommen «Chateau Petit Versailles» lokalisert i Østerrike.

Slottet kan blant annet by på 14 soverom, like mange bad og svømmebasseng til den nette sum av vel 27.000 dollar per natt.

REHABILITERING: Eiendommen «Chateau Petit Versailles» kan leies via Luxury Retreats International.

Foto: Lionel Cironneau AP

Et steg opp i høyendesegmentet kan også Virgin-eier Richard Bransons Necker Island i Karibia være. Her er prisen via Luxury Retreats 80.000 dollar natten, riktignok for hele øyen, skriver Financial Times.

BRANSON-ØY: Richard Bransons Necker Island står på listen over leiemuligheter hos Luxury Retreat International.

Foto: Todd Vansickle AP

Ser positiv effekt på lønnsomheten

Det kanadiske selskapet, som ble grunnlagt i 1999 og i dag tilbyr håndplukkede eiendommer verden rundt, har en betydelig lavere utleieomsetning enn Airbnb.

Ifølge FT, som viser til estimater fra Manhattan Venture Partners, bestilles det for rundt 150 millioner dollar i året hos Luxury Retreats, mens bookingen hos Airbnb beløper seg til om lag 3 milliarder dollar per år.

Men oppkjøpet kan bidra til at Airbnb blir mer attraktivt for pengesterke reisende.

Les også

Airbnb-overnatting for flere hundre millioner kroner

Analytiker Santosh Rao i Manhattan Venture Partner venter at oppkjøpet vil være såkalt innvannende for Airbnbs marginer, skriver FT. Altså gir de en positiv effekt på lønnsomheten ved å være høyere. Analytikerens beregninger viser at Airbnb gikk i null i 2016.

Priset til 30 mrd. dollar

Selv er Airbnb, som ble grunnlagt i San Francisco i 2008, verdsatt til 30 milliarder dollar hvis man legger til grunn prisingen i den siste kapitalinnhentingen. Selskapet skal ha oppnådd lønnsomhet for første gang i siste halvdel av 2016, en utvikling som er ventet å fortsette i år.

Samtalene blir ikke bekreftet av selskapene selv, men Airbnb-talsmann Nick Papas sier at selskapet alltid er på utkikk etter nye muligheter for sine kunder.

Les også

Slik unngår du å bli svindlet på Airbnb

Les også

Nå kan du sende Fido på «Airbnb for hunder»

Les også

LO får refs for delingskritikk

Her kan du lese mer om

 1. Airbnb

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette kan gjøre Aker BPs kurshopp til barnemat

 2. Oppkjøpsfondenes nordiske boom fortsetter: Rekordsterkt første halvår

 3. Betalt innhold

  Dette er de største norske oppkjøpsfondene

 4. Annonsørinnhold

 5. – Vi har ingen diskusjoner med Aker BP nå

 6. Boom i private equity: – Det er gode nyheter