Erna uenig med Gates – vil ikke skattlegge roboter
Statsminister Erna Solberg møtte Sophia, verdens første robot med statsborgerskap.
ERNA OG SOPHIA: Roboten Sophia har statsborgerskap i Saudi-Arabia, og er utviklet av det Singapore-baserte selskapet Hanson Robotics. Sophia er kjent for å kunne tolke menneskers uttrykk, og kan selv lage 50 forskjellige ansiktsuttrykk. Her på scenen med Erna Solberg under Evry-konferansen Insight.
– For meg skaper robotisering og digitaliseringen entusiasme, men også litt frykt, sa Solberg under Evry-konferansen Insight.
Samtalen statsministeren hadde med roboten Sophia på scenen var ikke spesielt innholdsrik, men Solberg var i ettertid klar på at flere og flere av jobbene våre kommer til å forsvinne til nettopp datasystemer og andre digitale løsninger.
I talen til noen av landets fremste næringslivsledere innenfor IT, mente hun Norge er godt rustet til å hevde seg internasjonalt med digital kompetanse, og at velferdssamfunnet ville bestå til tross for at skattebetalende arbeidsplasser forsvinner.
– Bør vi skattlegge roboter eller datasystemer?
Disse tekno-revolusjonene ligger lengre frem i tid enn det du tror
– Nei, det vil være mer naturlig å skattlegge selskaper med overskudd lenger frem i tid, men her må det på plass internasjonal enighet om hvordan vi gjør dette, sier Solberg til E24.
Bill Gates vil skattlegger roboter
I fjor overrasket grunnleggeren av Microsoft og en av verdens rikse menn, Bill Gates, med utsagnet om at roboter må skattlegges når de begynner å ta folks jobber.
– Det vil definitivt komme en skatt på automatisering. I dag skaper en arbeider kanskje arbeid verdt 50.000 dollar på et lager, som skattes. Hvis en robot kommer å gjør de samme tingene, burde vi skatte en robot på et likt nivå, uttalte Gates til Quarts.
Solberg erkjenner at velferdssamfunnet må finne nye inntektsstrømmer når jobbene forsvinner.
SKATTERÅD: Roboter må betale for velferdsstaten på lik linje som oss mennesker når de tar folks jobber, mener Microsoft-grunnlegger Bill Gates.
– Hvem skal finansiere velferdssamfunnet med flere roboter og mer automatisering?
– Det er jo en utfordring fremover. I disse dager har selskapsskatten gått ned fordi vi er i konkurranse med mange ulike land og skal skape investeringer, men det er klart at i fremtiden er det mer naturlig å skatte selskaper med overskudd fremfor for dem som sier man bør beskatte systemer eller roboter.
Og statsministeren er på linje med europeiske politikere som i februar i fjor skrotet et forslag om robotskatt på EU-nivå.
Ifølge Reuters var målet å skattlegge roboter eller selskapene som eier dem for å finansiere videreutdanning til folk som blir erstattet av digitaliseringen.
Det var robotindustrien som fikk loven skrotet. Bransjen mente en slik lov ville ha forhindret innovasjon.
Saken fortsetter under bildet.
ROBOTMØTE: Statsminister Erna Solberg sammen med roboten Sophia. Roboten fortalte at det var første gang hun møtte en statsminister, og lurte på om Solberg var interessert i teknologi.
– Solberg forstår utfordringene
Elin Hauge er Evrys ekspert på kunstig intelligens, og bisto Solberg i samtalen med Roboten Sophia.
Etter statsministerens tale under konferansen, mener hun Solberg klarer å se hvilke tider det norske samfunnet går i møte.
– Jeg synes Solberg forstår utfordringene næringslivet og det offentlige står overfor, og spesielt dette med å gi skattefordeler til selskaper som investerer i sine ansattes kompetanse mener jeg er svært viktig, sier Hauge.
Nordea ruller ut spareroboten i Norge: – Hun utvikler seg veldig raskt
Hun sier mange av landet største selskaper er godt i gang med dette, men at flere må ta utvikling av de ansattes kompetanse på alvor.
– Et godt eksempel er Telenor som nå skal bruke 40 timer på hver eneste ansatt i kompetanseheving. Det er 30.000 ansatte, noe som tilsvarer 640 årsverk eller 350 millioner kroner dedikert til dette ene formålet.
Da Solberg gikk på scenen i dag, sa hun til Sophia:
– Nå gleder vi oss til å se hva du kan gjøre?
Publikum ventet spent på svar fra roboten styrt av kunstig intelligens.
– Tusen takk, statsminister, svarte Sophia og ble stille.
– Fremdeles litt å jobbe med her, svarte Erna til en sal i full latter.