Forventer rush i boligmarkedet etter påske: – Sunnere marked

Norges Eiendomsmeglerforbund forventer at økte renter ikke gir brems for det tradisjonelle vårslippet i boligmarkedet. 

BYGGER: Det er ventet at flere nye boliger vil komme på markedet i 2019. Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund sier at de ikke venter at dette vil oversvømme boligmarkedet. Dette bilder er fra Lørenskog.
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert:

Våren begynner å få grep om store deler av landet, noe Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) venter at gir fart til et småtregt boligmarked, hvor det har vært relativt få boliger til salgs.

– Det er ikke uten grunn at man snakker om vårslippet, det kommer alltid flere boliger på markedet etter påske. Spesielt eneboliger med hager legges ut for salg nå når det begynner å bli grønt og fint ute, sier NEF-leder Carl Geving.

På grunn av helligdagene som kommer i slutten av mai, så forventer Geving at det store rushet av boliger til salgs blir konsentrert om de første tre ukene etter påske.

– Mange reiser på langweekend når det er inneklemte dager, og få holder visninger da på grunn av risikoen for at få kommer. Det gjør at jeg tror vi får en ekstra hektisk start etter påsken.

Forventer balansert marked

Boligprisene steg 0,7 prosent i mars, ifølge tall fra Eiendom Norge. Prisene var med det 2,3 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

– Mye tyder på at vi har hatt et velfungerende markedet, med jevn etterspørselspåtrykk, mener Geving.

Forventningene om at det vil komme mye boliger på salg de neste ukene, tviler han på at vil sende prisene ned.

– I Oslo er etterspørselen så sterk at vi forventer et veldig balansert marked, selv med god forsyning av boliger til salgs.

Omsetningstiden vært tregere i år enn de åtte foregående årene statistikken inkluderer, men at antall solgte boliger vært høyere i år enn de to foregående årene, viser tall fra Eiendom Norge.

Samtidig som flere eneboliger er ventet å komme på markedet, nærmer mange byggeprosjekter seg ferdigstillelse.

– Det blir ferdigstilt flere boliger i løpet av 2019 enn på mange år, men vi vet ikke helt hvor mange av disse som frigjør bruktboliger. En del av disse er kjøpt som sekundærboliger, som vil gå inn i leiemarkedet, sier han.

Les også

Vil fjerne eiendomsfordeler og gi pengene til grønn industri

Tviler på rentesjokk

Norges Bank satte opp renten i mars, og har varslet ytterligere to rentehevinger til i år.

– Den første rentehevingen har ikke har veldig høy effekt siden den var godt kommunisert.

Geving mener at et kvart prosentpoeng høyere rente ikke har all verden å si for etterspørselen, men at det blir spennende å se hvordan flere rentehevinger vil slå ut.

– Den ventede rentehevingen før sommeren kan virke modererende for markedet, og ytterligere en heving i år kan bli følbart. Samtidig har sentralbanken senket rentebanen, sier han.

Les også

Prisgaloppen i næringseiendom: – Ikke et rødt flagg ennå

Lettet over utflating

Finanstilsynet advarte før jul om at stadig høyere gjeld blant norske husholdninger er en risikofaktor for norsk økonomi.

Geving sier at boligprisene er følsomme for sjokk, men at vi står på tryggere grunn i dag enn i 2017.

– Vi så at innføringen av boligforskriften ga en ganske kraftig korreksjon etter sterk prisvekst. Slik vi ser det, har vi ingen slike sjokk i vente. Det må eventuelt bli sjokk fra utsiden, som brexit, handelskrig et cetera.

Norges Bank har påpekt at norske boligpriser er høye, selv etter fallet i 2017. Det samme har IMF, som i mars uttalte at norske boliger fortsatt er overpriset.

At boligprisveksten har flatet ut etter flere år med sterk vekst, mener Geving er godt nytt for alle.

– Det er et sunnere marked nå enn det vi har sett. Spesielt for Oslo, hvor prisene historisk sett har brukt å stige raskere og falle mer enn i resten av landet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Eiendom
  3. Norges Eiendomsmeglerforbund

Flere artikler

  1. – Spenningen kommer etter påske

  2. Optimismen faller: – En ny æra i boligmarkedet

  3. Dette er Norges mest populære område for boligspekulasjon

  4. – Ingen kan bo i en aksjeportefølje

  5. Eiendomsmeglere: Slik blir bolig-våren