Econ: 34 prosent nedgang i nyboligsalget

Siden midten av februar er det solgt 1.557 nye boliger, 34 prosent færre enn samme periode i fjor, ifølge en fersk boligrapport.

Byggevirksomhet av nye boliger på Ensjø på i Oslo. Bildet er fra 2016.
Publisert:

Salget av nye boliger faller, ifølge en rapport som viser hvordan utbruddet av coronaviruset og påfølgende smitteverntiltak har rammet boligmarkedet.

I en tomånedersperiode til midten av april er det solgt 1.557 nye boliger i Norge, en nedgang på 34 prosent fra tilsvarende periode i fjor og 32 prosent færre enn forrige tomånedersperiode.

«Tiltakene mot corona har ført til en klar nedgang i salget. Etter 12. mars var salget 44 prosent lavere enn måneden før. Det er særlig Østlandet som trekker ned», skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten Econ Nye Boliger.

Les også

Selger Bygdøy-boliger hvor kun frimurere får kjøpe

Fallet er størst i Oslo

Oslo har det største fallet i nyboligsalget etter corona-tiltakene, opplyser sjeføkonom i samfunnsøkonomisk analyse, Andreas Benedictow, til E24.

– I Oslo var fallet over to måneder 33 prosent fra tilsvarende periode i fjor og 43 prosent fra forrige periode. I måneden fra og med 12. mars var nedgangen på 73 prosent i Oslo, mot 44 prosent på landsbasis, sier Benedictow.

Sjeføkonomen sier Oslo skilte seg ut med en positiv utvikling før de mest inngripende tiltakene ble satt inn, og derfor ble fallet større etter corona-grepene.

Andreas Benedictow, sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse.

Høyest salgstakt i Nord-Norge

Salget siden februar utgjør ni prosent av boligene som har vært til salgs. Dette er fem prosentpoeng lavere enn samme periode i fjor og tre prosentpoeng lavere enn forrige tomånedersperiode.

Den høyeste salgstakten (hvor mye som selges unna mellom hver måling) finner vi Nord-Norge med 13 prosent. Deretter følger Østlandet og Vestlandet med ni prosent, Midt-Norge med åtte prosent og Sørlandet seks prosent.

Siden sist telling har 1.356 nye boliger hatt salgsstart i Norge. Blant disse boligene har salgstakten vært høyere, med 19 prosent. De solgte boligene i prosjekter med salgsstart utgjør 16 prosent av de solgte boligene totalt denne perioden.

Les også

Boligprisene falt 1,4 prosent i mars

Færre usolgte boliger

Det er nå 15.839 usolgte boliger, mot 16.182 i februar. Nedgangen skyldes at 1.356 nye boliger har blitt lagt ut for salg siden sist telling, mens 1.557 har blitt solgt. Beholdningen av usolgte boliger påvirkes også av at enkelte boligprosjekter blir midlertidig stanset, kansellert eller blir lagt ut for salg igjen.

I gjennomsnitt koster boligene i Norge 57.100 kr per kvadratmeter. Det er tre prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest på Østlandet med 64.500 kroner. Sørlandet ligger lavest med 45.900 kroner.

Eiendomsmegler 1 er eiendomsmegleren og Obos utbyggeren som har solgt flest boliger denne perioden.

Publisert: