Opera-gründer: Taper fortsatt på nettleser – tjener på islandsk valuta

Jon Stephenson von Tetzchner satser fremdeles hardt på nettleseren Vivaldi, og sier det ikke finnes grenser for hvor mye penger han vil investere i selskapet.

IT-NESTOR: Opera-gründeren tjener gode penger på sine finansielle investeringer, men hans eget nettleserselskap, Vivaldi, har et akkumulert tap på 138 millioner kroner siden oppstarten. Fremdeles har selskapet til gode å tjene penger.

Foto: Geir Barstein / E24
Publisert:,

– Det er en veldig spennende tid. Vi lanserer snart mobilappen, og det tror vi blir et gjennombrudd for Vivaldi. Nå kan vi snart tilby både nettleser for desktop, mobil og mail, sier Jon Stephenson von Tetzchner, som i sin tid startet nettlesergiganten Opera.

Vivaldi som har profilert seg som nettleseren for de teknisk anlagte, har nådd 1,2 millioner brukere, sier Tetzchner.

Det er derimot ikke nok til å tjene penger.

Årsregnskapet viser et underskudd på 29,2 millioner kroner. Til sammen siden oppstarten i 2013 har selskapet et samlet underskudd på 138 millioner kroner.

– Vi er veldig fornøyd med at inntektene stiger, men vi må nok ha tre ganger så mange brukere før vi går i pluss, sier Tetzchner på telefon fra hjemmet sitt utenfor Boston hvor han bor med familien.

Les også: (+) Norwegian spiller gjeldspoker, men de vet ikke hvem de spiller mot

Inntektene steg til 7,3 millioner, opp fra 1,8 millioner kroner i fjor, og er det beste omsetningsåret for selskapet noensinne.

Tetzchner bedyrer at det også tok lang tid å bygge opp Opera til å bli en suksess.

Les på E24+ (for abonnenter)

Blir nest største tek-selskap på børs i Europa: Derfor henger Europas teknologisektor etter USA

Vil fortsette å putte penger i Vivaldi

I regnskapet står det at samtidig som man tror Vivaldi vil bli et levedyktig produkt, er markedet tøft, og at det er en risiko for at nettleseren ikke oppnår tilstrekkelig brukermasse slik at det vil måtte gjøres nedskrivninger i regnskapet.

– Det er jo slik man må skrive i regnskapet, at alt kan gå til helvete. Det er jo en tøff markedssituasjon, og det er alltid tøft i oppoverbakke, men vi begynner å se resultater, og har veldig troen, sier Tetzchner.

Han beroliger med at de har gjort dette før.

– Vi følger den samme oppskriften som vi gjorde med Opera.

Han sier det er en økende trend hvor folk ønsker seg bort fra de store selskapene som Google, som for øvrig eier verdens mest bruker nettleser – chrome.

Vivaldi har for tiden flest brukere i Japan, etterfulgt av USA og Tyskland.

Til tross for at det er relativt få nordiske brukere, vil det selskapet forbli lokalisert og registrert i Norge.

I regnskapet til Vivaldi Invest, som er heleid av Tetzchner, står det at investeringsselskapets samlede eksponering mot nettleserselskapet er på rundt 119 millioner kroner.

– Finnes det noen grense for hvor mye du vil investere i Vivaldi?

– Nei, vi investerer til vi ikke trenger å investere lenger. Vi føler at dette går veien, og vi har en veldig god utvikling. Vi hadde ikke hatt noe problem med å hente ekstern kapital, men jeg har lyst å gjøre dette selv, sier Tetzschner.

Les også

Opera-gründer: Staten bør være en langsiktig oppstartsinvestor

Lønnsomme investeringer på Island

Tetzchner forsvant ut av Opera i 2010 etter uenigheter om fremtiden til selskapet som da var børsnotert, og fikk med seg en god slump med penger som han blant annet har investert i oppstartsbedrifter, prosjekter og eiendom på Island og Vivaldi-nettleseren.

Tetzchners investeringsselskap er foreløpig langt mer innbringende enn nettleserselskapet, og it-nestoren tjener stadig gode penger på den islandske kronen.

Årsresultatet for Vivaldi Invest endte på 39,4 millioner kroner, takket være finansinntekter på 56 millioner kroner.

Av dette er 51,2 millioner kroner knyttet til en valutaauksjon med den islandske sentralbanken.

Valutaauksjonen var knyttet til finanskrisen i 2008 som rammet Island hardt. Sentralbanken på den vesle øystaten kjøpte euro for islandske kroner fra investorer, hvor ifølge regnskapet til Vivaldi Invest ble vekslet 50 prosent med en kurs som ble fastsatt på auksjonen, og 50 prosent til spotkurs.

– Dette er jo papirtall, og er knyttet til langsiktige investeringer på Island som har gått veldig bra. Da jeg investerte var valutasituasjonen annerledes enn den er i dag, og den islandske kronen har styrket seg.

For å være med i auksjonen måtte man gjøre langsiktige investeringer på øya.

– Investeringene fortsetter på Island, og jeg har ingen tanker om å endre på det, sier Tetzchner som har puttet penger i en rekke oppstartsbedrifter på øya, samt eiendomsprosjekter.

Vivaldi Invest har etter fjoråret en opptjent egenkapital på 597 millioner kroner.