Danske Bank inngår partnerskap med boligformidleren Propr

Den omstridte «selvsalgs»-løsningen vil nå tilby finansiering fra Danske Bank via sin digitale plattform.

LAR KUNDENE SELGE SELV: Danske Bank har inngått partnerskap med boligformidleren Propr om formidling av boliger og boliglån. Her ved daglig leder Kjetil Eriksson i Propr (t.v.) og kommersiell direktør Knut Anders Wangen i Danske Bank.
  • David Bach
Publisert:

Danske Bank signerte onsdag en samarbeidsavtale med boligformidleren Propr i bankens lokaler på Aker Brygge.

Partnerskapet vil gå ut på at banken kan råde sine kunder til å prøve å selge boligen sin selv – tjenesten Propr tilbyr – mens Propr på sin side vil lede interessenter av objektene som selges via dem over til Danske Bank.

Kommersiell direktør Knut Anders Wangen i Danske Bank bekreftet samarbeidet overfor E24 onsdag.

– Vi vil i dag signere en avtale med selskapet Propr, som leverer en digital plattform hvor kundene kan selge boligen sin gjennom en digital prosess. Dette er et område vi er svært interessert i å gå inn i, sier Wangen.

Les også

Finanstilsynet vil ikke stanse «kvasi-eiendomsmegling»

Kritisk meglerbransje

Propr ble etablert i januar 2016 av eiendomsmeglerforetaket Sem og Johnsen. Målet er å gjøre det billigere for folk å selge privatboligen sin på egen hånd, uten å måtte benytte seg av eiendomsmegler.

Tjenesten fikk meglerbransjen til å tordne samme år. Norges Eiendomsmeglerforbund ba i et brev Finanstilsynet om å vurdere om Propr drev med eiendomsmegling – som i så fall ville være underlagt krav om konsesjon.

Kommersiell direktør Knut Anders Wangen i Danske Bank.

Finanstilsynet konkluderte på sin side med at Propr ikke kan anses som eiendomsmegling, men «mekanisk tilrettelegging for salg og avtaleinngåelse».

Partnerskapet mellom Danske Bank og Propr må likevel ikke leses som noe signal til den tradisjonelle meglerbransjen, understreker Wangen.

– Nei, dette handler om kundenes preferanser. Vi ser det på hvordan kundene har hatt dialog med oss over de siste fem til ti årene, at det har endret seg dramatisk. Vår hypotese er at denne type digitale tjenestereiser vil være aktuelt for en stadig større andel av kundegruppen, og sånn sett er det naturlig for oss å jobbe med flere typer aktører. Det er ikke noe signal, men heller et spørsmål om hva digitaliseringen muliggjør av nye tjenester.

Les også

NEF tordner mot meglerne bak meglerfritt boligsalg: Ber Finanstilsynet om hjelp

Hatt dialog en stund

Eiendomsmegling og bank er to områder som henger sammen, og har gjort det i alle tider, påpeker han.

– Med det grepet som Propr har begynt å få i markedet, ser vi et stadig økende ønske fra kundenes side til å gjøre boligsalget selv. Vi har fulgt med på markedet og har hatt dialog med Propr en stund, forklarer Wangen.

Han understreker viktigheten av å kunne tilby en rekke samarbeidspartnere innenfor eiendomsmegling. Danske Bank er blant annet allerede på eiersiden i Nylander, og har et tett og nært samarbeid med Krogsveen. Nå skal de også kunne peke kundene i retning «selvsalgs»-løsningen til Propr.

– Det å gjennomføre et eiendomssalg selv er ikke noe som er for alle, det er nok fortsatt en nisje. men det kan være interessant for kunder som er veldig bevisst på hva slags type pris de vil ha og som er trygge på å gjøre dette på egen hånd, sier Wangen.

Les også

Forbrukermyndighetene krever at meglerutfordrer trekker påstander

Propr: Eiendomsmegleren blir utkonkurrert

Daglig leder Kjetil Eriksson i Propr skriver i en e-post til E24 at de er veldig fornøyd med at en av Nordens største banker tror på konseptet.

– Ekstra morsomt er det at de anerkjenner Propr.no som det vi er – et skikkelig trygt og godt alternativ i til å bruke penger på en eiendomsmegler.

Daglig leder Kjetil Eriksson i Propr.

– Når teknologien har kommet så langt som den har, blir kompetansen til eiendomsmegleren utkonkurrert. Bruker du Propr.no trenger du ikke megler for å selge boligen din. Markedet for boligsalgstjenester modnes raskt, noe vi i Propr.no merker på vår sterke oppdragsvekst, skriver Eriksson.

Fordi Propr er notert på Verdipapirforetakenes forbunds OTC-liste, kan ikke Eriksson oppgi hvor stor veksten for selskapet har vært i siste kvartal, men han oppgir at 2018 vil bli et rekordår.

– Propr.no merker en sterk vekst i 2018. Vi hadde en økning i omsetning på 106 prosent i Q2 2018 sammenlignet med Q2 2017.

Selskapet omsatte for 8 millioner kroner i 2017, og hadde et driftsresultatet på minus 29 millioner kroner.

På spørsmål om hvordan kritikken fra meglerbransjen i 2016 vil stille seg i lys av det nye partnerskapet med Danske Bank, er Eriksson klar.

– Dette beviser at meglere som slaktet Propr.no da vi lanserte for litt over to år siden, tok skammelig feil. Dette er fremtiden for boligsalg.

Les også

Ba folk tenke seg om før de brukte megler - nå bruker han megler selv

Les også

– En totalslakt

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Solgte egen hybel på 15 kvadratmeter uten megler: Fikk 1,9 millioner kroner

  2. DNB lanserer meglertjeneste for deg som vil gjøre mer selv

  3. Nesten i null i fjor: Nå venter Propr-sjefen overskudd

  4. Eiendomsmeglere dumper prisene

  5. Renteradar mener DNB hindrer åpenhet. Men partnernes kunder kan heller ikke bruke tjenesten