Sp vil ha oljefondssjefens formue til Oslo Børs: Dette har Tangen råd til på Børsen
Senterpartiet råder Oljefondets nye leder Nicolai Tangen til å flytte formuen sin til Oslo Børs. – Syv milliarder inn på Oslo Børs, det er en enorm sum, sier investor Jan Petter Sissener.
Det var i Politisk Kvarter på NRK P2 torsdag at stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp) la frem ideen:
Nicolai Tangen kan flytte formuen sin hjem til Norge og Oslo Børs, for å unngå interessekonflikter.
Med den formuen Tangen sitter på, kunne han for eksempel ha kjøpt hele Norwegian eller XXL, eller sikret seg 1,4 prosent av oljekjempen Equinor.
– Poenget er at Oljefondet ikke opererer på Oslo Børs. Så hvis Tangen er der, unngår han interessekonflikter med Oljefondets investeringer i utlandet, sier Gjelsvik til E24.
Milliardæren Tangen har drevet hedgefondet AKO Capital i London siden 2005, men blir sjef for Oljefondet fra september.
Ansettelsen har fått kritikk fordi Tangen skal fortsette å være storeier i hedgefondet AKO Capital og i tillegg sitte på andeler i fond registrert på Caymanøyene. Disse skal forvaltes av andre så lenge han er sjef i fondet.
Norges Bank går hardt ut mot representantskapet
Sitter på syv milliarder kroner
Gjelsvik peker på at dagens sjef for Oljefondet, Yngve Slyngstad, har plassert sine penger i aksjer på Oslo Børs. Norges Bank opplyste i 2014 at Slyngstad eide aksjer i 14 selskaper på Børsen, inkludert Statoil, Telenor, Yara og Norwegian.
– Tangen kan gjøre det som Slyngstad gjorde og investere på Oslo Børs, sier Gjelsvik.
I så fall ville han ha blitt en betydelig norsk investor: Tangen har oppgitt formuen sin til rundt syv milliarder kroner, hvorav 2,5 milliarder er kontanter i bank og resten andeler i utenlandske fond, som norske Gabler nå skal forvalte.
Sissener: – En enorm sum
Investor Jan Petter Sissener ser det ikke som særlig sannsynlig at Tangen vil flytte pengene til Oslo Børs. Men han mener det absolutt er behov for mer privat kapital til å sikre ny vekst i norske bedrifter fremover.
– Syv milliarder inn på Oslo Børs, det er en enorm sum, sier Sissener.
Heller enn å sette pengene i selskaper på Oslo Børs, ville Sissener ha satt en så stor pengesum i et indeksfond, helst i globale aksjer. På den måten kunne Tangen spre eierskapet og unngå å ha noe syn på enkeltaksjer, sier han.
– Jeg kan aldri tenke meg at han ville putte alle eggene i én kurv, sier Sissener.
– Syv milliarder er for eksempel nok til å kjøpe hele Norwegian?
– Det hadde vært kjempegøy, men han kan jo ikke drive både Oljefondet og Norwegian. Men det er klart, Tangen har penger til å kjøpe mange av selskapene på Oslo Børs. Sånn er det, sier Sissener.
– Lettere sagt enn gjort
Tangen ville ha blitt en betydelig investor på Oslo Børs hvis han flyttet hele formuen dit. Aksjene på hovedindeksen er verdt drøye 2.600 milliarder kroner, og Tangens penger kunne ha kjøpt mellom 0,2 prosent og 0,3 prosent av dette.
Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet mener det ville krevd mye tid og krefter for meglerne å få investert en så stor pengesum på Børsen.
Jan Tore Sanner om Tangen-ansettelsen: – Naturlig å se på om det er læringspunkter
– Det er nok lettere sagt enn gjort å plassere syv milliarder kroner på Oslo Børs. Det tilsvarer vel hele Europris, sier Johannesen til E24.
– Å plassere bare 300–400 millioner kroner i et selskap på Oslo Børs skaper mye furore, med mindre du da går inn i de store selskapene, som Equinor, Hydro eller Yara, sier han.
Kunne skapt nye konflikter
– Hvilke selskaper får man for syv milliarder?
– Selskaper som Europris eller Kid Interiør er vel i den prisklassen. Og Bouvet er vel kanskje en type kvalitetsselskap av den typen Tangen er vant til å investere i via AKO Capital, sier Johannesen.
Oljefondet eier 1,5 prosent av verdens aksjer. Johannesen tror det ville skapt nye interessekonflikter hvis Oljefondets leder også personlig eide store andeler i en rekke selskaper på Oslo Børs.
– Hvor bra er det? Han blir i så fall en person med veldig stor makt og påvirkning på norske selskaper. Og da baller det jo fort på seg med flere interessekonflikter overfor norsk næringsliv og staten, sier investeringsøkonomen.
– Jeg ville helt klart gått for å plassere disse pengene i internasjonale aksjer, for da ville innflytelsen på hvert enkelt selskap være relativt sett mindre enn på en liten børs som Oslo Børs, legger Johannesen til.
Senterpartiet mener Nicolai Tangen må flytte formuen hjem
– Måtte gjort det over tid
Skulle Tangen ha fulgt Senterpartiets råd og flyttet formuen sin til Børsen, kunne han ha valgt å spre risikoen, slik Oljefondet gjør. Han kunne for eksempel ha fordelt pengene sine på alle aksjene på hovedindeksen.
Hvis han ville ta større risiko, kunne han ha valgt å satse på store eierposter i noen av de mindre enkeltselskapene, eller å kjøpe en bit av noen de store børslokomotivene.
– Det er vanskelig å få så store aksjeposter som det han måtte ta. Hvis du kjøper aksjer for 100 millioner i Equinor, så står du for mye av handelen på en vanlig dag. Det lar seg vanskelig gjøre fritt i markedet, så da måtte man gjort det over tid, og agert slik som Oljefondet gjør det ute når de kjøper seg opp ute i verden, sier Johannesen.
Oljefondet bruker ofte flere måneder eller år hvis det skal gjøre større endringer i sammensetningen av porteføljen sin. Fondet er for tiden verdt rundt 10.000 milliarder kroner.
Jan Tore Sanner nekter å gripe inn i Nicolai Tangen-ansettelsen
– Må snart ta slutt
Sissener sier at han håper diskusjonene rundt Tangens potensielle interessekonflikter snart er over.
– Jeg tror han tar jobben som leder for Oljefondet fordi han tror han kan bidra til Norges beste. Og jeg syns at mistenkeliggjøringen som enkelte politikere driver med går altfor langt. Denne farsen må snart ta slutt, sier investoren.
Han er overrasket over at Tangen har holdt ut så lenge, etter den massive medieomtalen og diskusjonene mellom Norges Bank på den ene siden og representantskapet og en del politikere på den andre.
– Jeg tror man tillegger ham for mye skjulte agendaer. Han er så steinrik at han ikke trenger mer penger, sier Sissener.