NSB har doblet salget etter Norwegian-streiken
Streikerammede Norwegian-kunder strømmer til NSB, SAS og busselskapene.
– Sammenlignet med den samme perioden i fjor, har vi siden streiken startet i Norwegian doblet billettsalget på de lange rutene våre, altså typisk Oslo-Trondheim eller Oslo-Bergen, sier kommunikasjonsrådgiver Erik Lødding i NSB til E24.
Etter 11 dager med streik i Norwegian er mer enn 200.000 passasjerer rammet. Mange har åpenbart sett seg om etter alternative transportmidler. Også SAS og busselskapet Nor-Way melder i tillegg om økt pågang.
Slik rammer Norwegian-streiken tirsdag
– De første dagene syntes det som folk var avventende, men nå merker vi økt pågang. Enkelte steder opplever vi at bussene blir fulle, og da setter vi opp en ekstra buss, sier driftssjef Jarle Bugge i Nor-Way Bussekspress.
Nor-way er et samarbeidsselskap som eies av 15 andre busselskap som opererer de enkelte rutene.
Vil ha nordisk samarbeid mot streikebryteri
Ikke fly i garasjen
Fra SAS meldes det også om fullere fly enn normalt, og selskapet forsøker å tilpasse kapasiteten innenfor den normale rammen.
– Vi ønsker å opptre ryddig og med respekt for den konflikten som pågår, sier kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge til E24.
– Og det er jo uansett ikke slik at vi sitter med fly i garasjen som vi kan sette inn på kort varsel. Men vi gjør det vi normalt også gjør, flytter om på flyene dit det er størst behov for dem. Er det ledig kapasitet på en rute og fullt på en annen, bytter vi fly dersom det er forskjell i størrelsen på flyene.
NSB trenger foreløpig ikke å øke kapasiteten. Enn så lenge er togene bare nesten fulle.
(Saken fortsetter under bildet.)
– Er du fleksibel med avgangene, er det fortsatt mulig å få seg en togbillett over fjellet, sier Lødding.
– Under vulkanutbruddet på Island i 2010 måtte vi sette opp ekstra kapasitet, men det har så langt ikke vært nødvendig nå, legger han til.
Analytiker: – Mye står på spill for Norwegian
Uendret pris
Selv om kundene strømmer til, holdes prisene uendret hos alle de E24 har snakket med.
– Det er umoralsk å heve prisene i en slik situasjon. Vi er redelige forretningsfolk som ikke ønsker å utnytte en slik situasjon. Dessuten tror jeg det ville slått tilbake på oss selv, sier Bugge.
Ei heller i hos NSB endres prisene. Men selskapet selger åpenbart flere fullpris billetter enn normalt.
– Vi har faste prisstrukturer som vi ikke har endret. Men selvsagt, de billigste billettene selges først, sier Lødding.
– Vi selger nå flere fullprisbilletter enn normalt. Men noen foretrekker kanskje også disse billetten, siden de har større fleksibilitet. Det gjelder spesielt de som reiser i jobbsammenheng, legger han til.
Ifølge Bugge bestiller de fleste kundene billetter via internett. Det gjør at Norway lettere kan tilpasse seg.
– Vi har relativt god kontroll på antall reisende, og vi har fleksibilitet til å sette opp ekstra busser når det trengs, sier Bugge.
Heller ikke i SAS har de ifølge Johansen endret prisene, men forteller det samme som NSB. De billigste billettene selges først.
– Men leter du litt frem i tid og er fleksibel på avreisetidspunkt er det fortsatt mulig å finne billige billetter, sier Johansen.
SAS-sjefen tror bemanningsbyråer overtar i fremtiden
– For tidlig å si
Ingen av de tre Norwegian-konkurrentene legger skjul på at miseren i flyselskapet gir ekstra inntekter for dem.
– Jo fullere tog, jo større inntekter, sier Lødding.
Men hvorvidt Norwegian-streiken til slutt vil vises i regnskapene til NSB mener kommunikasjonsrådgiveren det er for tidlig å si noe om.
– Det kommer helt an på hvor lenge streiken varer.
I Norway poengteres det at ingen penger er helt gratis.
– Når vi setter opp ekstra busser koster det også. Så den samlede effekten er det for tidlig å si noe om ennå, sier Bugge.