Mener norsk tradisjonskost
svekker salget av frossenpizza
Markedet for frossenpizza krymper og ingenting tyder på at trenden vil snu, mener matforsker.
- Idealet i dag er å lage sunn kvalitetsmat, gjerne med norske råvarer. Vi stiller høyere krav til maten enn vi gjorde for bare noen år siden, og vi ser at frossenpizzaen har nådd sitt metningspunkt, sier mattrendforsker Annechen Bugge i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) til E24.
E24 skrev tirsdag at færre solgte Grandiosa førte til at Stabburets frossenpizzafabrikk på Stranda måtte si opp 15 personer.
Selskapet uttalte i forbindelse med oppsigelsene at det ikke er noen overraskelse at salget går tregere.
- Oppsigelsene har jeg egentlig gått og ventet på, sier Bugge.
Hun har forsket på norske matvaner siden 90-tallet og har fulgt introduksjonen og utviklingen av frossenpizzaen med argusøyne.
- Den har blitt sett på som en indikator på at folk ikke kan lage mat. Nå skal folk bruke god tid på matlaging, og interessen for autentisk og ekte mat er «in». Den masseproduserte maten er ikke trendy, sier hun.
- Det er nok mer sannsynlig at vi vil se et fall i etterspørselen etter frossenpizza, enn en økning, legger hun til.
LES OGSÅ: Sliter med å levere nok rakfisk
- Fersk grøt øker
Ser man på ferdigmatprodusenten Fjordlands salgstall, kan det se ut som at mattrendforskeren har rett i at norsk hverdagsmat er i vinden. Riktignok som ferdigmat i plastposer:
- Fjordland totalt har hatt en vekst på 5 prosent i år. Videre ser vi at ferdigmatproduktene våre har økt med litt over markedsveksten på 7 prosent, sier André Gobel, administrerende direktør i Fjordland, til E24.
Sjekk Fjordlands tall med E24 BEDRIFT
- Salget av fersk grøt har vokst med 27 prosent i år. Vi ser at interessen for de tradisjonelle rettene er stor, sier han.
Han er enig i at interessen for å lage norsk tradisjonsmat øker, men mener de store kokkelagene først og fremst finner sted i helgene.
- Min teori er at folk spiser Fjordland i ukedagene, og setter av kvalitetstid til norske matprodukter i helgene, sier han.
LES OGSÅ: Selger mindre frossenpizza - Grandios-fabrikkene må permittere
- Vil ikke fortsette å vokse
Stabburet er Norges klart største pizzaprodusent, med en markedsandel på rundt 80 prosent. Matprodusenten mener grunnen til nedturen skyldes økt konkurranse fra andre produkter - både ferske og frosne.
Markedet for frossenpizza har falt med rundt 1 prosent, og for en stor aktør som Stabburet får selv små svingninger store konsekvenser, forteller kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag.
Men frossenpizza-giganten mener at markedet fortsatt har et stort potensiale, og har derfor investert i ny teknologi ved Grandiosa-fabrikken på Stranda, hvor de nylig sa opp 15 personer.
- Vi har ingen grunn til å tro at ikke markedet vil fortsette å vokse. Vi mener det avhenger kun av vår evne til å komme med attraktive konsepter. Vi har klart det før og vil klare det igjen. Det var få som i 2003 trodde at pizzamarkedet skulle vokse. Da snudde vi trenden og markedet har siden den gang økt kraftig, sier han til E24.
Sjekk Stabburets tall med E24 BEDRIFT
- Trenger nye innovasjoner
- Totalsalget vårt i verdi er noe ned så langt i år. Markedsandelen vår har økt noe, men hele markedet for frossenpizzaer krymper, sier Øystein Bu, administrerende direktør i Dr.Oetker Norge, til E24.
Sjek Dr. Oetkers tall med E24 BEDRIFT
Dr. Oetker har ifølge Bu en markedsandel på 16,5 prosent i Norge, og er den nest største aktøren i frossenpizzamarkedet i landet, etter Stabburet.
- I Norge er vi verdensmestere i å spise frossenpizza, men vi ser at gode og nye innovasjoner er nødvendig for at markedet skal vokse igjen, sier han.
- Tidsklemma eksisterer fortsatt, men vi ser at det har blitt flere raske og enkle middagsretter i butikkhyllene. Produkter fra blant annet Fjordland, og ikke minst ferdig-sushien, er sterke konkurrenter, sier han.
LES OGSÅ: