H&M kåret til etikkversting

Kleskjeden H&M er kåret til etikkversting av miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender.

TROFASTE NORDMENN: Ingen andre land i verden har kleskjeden høyere omsetning per innbygger enn i Norge, der hver innbygger i snitt legger igjen 720 kroner i kassa.

Jon Herland
Publisert:,

«Prisen» er blitt delt ut siden 2003, og organisasjonen mener H&M ligger helt øverst på verstinglisten for 2012.

Les også: Hennes & Mauritz er i hardt vær - men ingen bruker mer penger på billigkjeden enn nordmenn

- Vi forbrukere betaler mindre for klærne våre enn noen gang før. De som betaler prisen for dette, er tekstilarbeiderne i Asia som syr klær til de stuper – for en timelønn på to-tre kroner, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Alle er imidlertid ikke enige i at H&M er blant de verste innen sin bransje. Statsviteren Thomas Laudal, som har forsket på kleskjedene, mener hele klesbransjen kan anklages for elendige forhold på fabrikker i lavkostland.

- Det er mange andre bedrifter som er mye verre enn H&M, de er vel blant dem som bruker mest ressurser på å få oversikt over hvordan de kan være samfunnsansvarlige, og gjøre noe med det også, sier Laudal til Aftenposten.

Hermstad mener på sin side at H&M representerer en usunn forretningsmodell og at selskapet har et spesielt ansvar fordi det er stort.

H&Ms presseansvarlige i Norge, Kristin Fjeld, sier til Aftenposten at selskapet ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen til Framtiden i våre hender. Hun ønsker ikke å kommentere saken utover det.

Les også: