WEALTH MASTERS INTERNATIONAL: Pyramidespill må legge ned i Norge

1100 norske medlemmer av Wealth Masters International driver med ulovlig pyramidespill.

MÅTTE HAR MER TID: Wealth Masters International, ledet av Kip Herriage, klarte ikke fristen satt av Lotteritilsynet. Nå har de bedt om ny frist for å svare på hvorfor de ikke er et pyramidespill.
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

Det amerikanske selskapet "Wealth Masters International" (WMI) har i løpet av de siste to årene vervet i overkant av 1100 medlemmer i Norge.

Det har haglet kritikk mot selskapet og dets metoder i hele høst, og etter nesten to måneders vurdering har Lotteritilsynet konkludert med at WMI bryter med Lotterilovens § 16.

Det nystartede selskapet WMI Skandinavia AS er dermed pålagt å stanse driften i Norge. Det samme gjelder WMIs medlemmer.

"Herunder vil det være forbudt å opprette, drive, delta i eller utbre pyramidespill eller lignende system", skriver tilsynet i sin rapport adressert til WMI Skandinavias advokat Hellerøy & Co.

Lotteritilsynet skriver i sitt vedtak at hvis ikke salget av WMIs produkter stoppes i Norge, vil kan det føre til forelegg eller tvangsmulkt.

Pyramidespill

For å avdekke om WMI er et pyramidespill eller ikke, måtte WMI svare på ni spørsmål fra tilsynet. Ut fra disse spørsmålene ble det satt opp fire kriterier for hva som definerer et pyramidespill.

Alle fire kriteriene avdekket at WMI faktisk er et pyramidespill:

  1. Inntektene i WMI stammer i størst grad stammer fra verving av medlemmer, ikke salg av produkter
  2. Man må yte vederlag for å oppnå inntekter i WMI
  3. Det koster å være medlem av WMI og produktene virker klart overpriset
  4. WMI har et pyramidelignende omsetningssystem

Utdannelse

WMIs produkter er et slags coaching-system, som lover deltagerne økt velstand, helse og visdom. Som introduksjon, tilbyr WMI gratisseminarer over internett.

For å selge sine produkter, arrangerer WMI også store vervemøter. To slike møter har funnet sted i Oslo i 2010, begge på Edderkoppen Teater.

Da WMIs internasjonale leder, Kip Herriage, sist var i Norge, var han klar på at WMI driver helt i gråsonen.

- Ja, vi ligger i gråsonen, men det kan du si om alle selskaper i vår sektor, sa Herriage til E24.

- Betyr ikke dette at det noe galt med hele sektoren?

- Nei, det synes jeg ikke. Vi er et legitimt selskap, ikke et pyramidespill, sa han.

Tapte 15.000 kroner

Etter et tidligere medlem E24 snakket med tapte 15.000 kroner på WMI.

- Det som gjorde at jeg var så dum at jeg kjøpte, var at de fortalte at en økonom som hadde jobbet i [selskap fjernet jour.red.], var med på dette. I tillegg hevdet de at en i Økokrim drev med dette, sa han til E24 i høst.

E24 var passiv tilskuer på et websemiar i regi av WMI i høst, hvor flere deltagere holdt innlegg via et nettprogram. Hele seminaret var lagt opp rundt videresalg av produktene, uten at selve produktene ble nevnt en eneste gang. Samme opplevelse satt eks-medlemmet igjen med.

- Det som er veldig idiotisk, er at du nesten må kjøpe produktet, før du vet hva det går ut på. De bruker fem minutter på å snakke om produktet og 45 minutter på å snakke om å selge det videre, sier han til E24 og hevder å ha tapt 15.000 kroner på kjøpet.

Les mer om WMI:

Flere saker på E24

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. WMI mener Lotteritilsynet tok feil

  2. «Pyramidelignende» selskap bytter navn

  3. Medlem solgte bilen, investerte i pyramide

  4. Har tusenvis av norske medlemmer – benekter norsk virksomhet

  5. Lotteritilsynet gransker reisenettverk for ulovlig pyramidesalg