Tar et oppgjør med sutrete milliardærer

Journalist Mimir Kristjansson (25) forakter norske milliardærer.

REFSES: Norske milliardærer, her representert ved Øystein Stray Spetalen, Stein Erik Hagen og Jens Ulltveit-Moe, får sterk kritikk i en ny bok for å være sutrete.
Publisert:

Nå kommer hans oppgjør med de rike i form av den lille boken «De superrike» - et hundre siders harselas av rikinger som Stein Erik Hagen, John Fredriksen, Øystein Stray Spetalen og Jacob Stolt-Nielsen.

- Det er på tide at vi setter foten ned for de superrike. Det er 180 milliardærer i Norge, flere enn noen gang, og aldri har de vært mer misfornøyde. Det er ikke NAV-klienter eller innvandrere eller minstepensjoner som klager, men milliardærene, sier Mimir Kristjansson (25).

LES OGSÅ: Milliardærer: - Vi sutrer ikke

Hysterisk tone

Forfatteren mener milliardærene har en hysterisk tone i offentligheten.

- Bare de rødgrønne tenker på å øke skattene, er det jo et forsøk på å innføre kommunismen. Det er en høylytt og støyende tone som går igjen, sier Mimir Kristjansson.

Forfatteren jobber som politisk journalist i Klassekampen og har tidligere vært leder for Rød Ungdom. Boken kommer også ut på venstreorienterte Forlaget Manifest, men Kristjansson avviser at «De superrike» er en venstresidebok.

MENER NOE ER GALT: Journalist Mimir Kristjansson gir ut boken «De superrike», med spark til sutrete norske milliardærer.

- Du trenger ikke engang være sosialdemokrat for å si at det er noe galt når noen blir stadig rikere og rikere. Vi må få en langt bredere debatt, og det håper jeg høyresiden vil være med på, sier Kristjansson.

Mimir Kristjansson har trålet avisarkiver og funnet uttalelser som han mener viser at de rike for eksempel ikke tåler å betale skatt.

Skipsreder Morten Wilh. Wilhelmsen (74) får gjennomgå fordi han har sammenlignet formuesskatt med rottegift. Rederkollega Jacob Stolt-Nielsen er en gjennomgangsfigur i boken, og han siteres også på meninger om formuesskatten:

- Jeg kan ikke bo i Norge og betale formuesskatt. Jeg mener, herregud. Formuesskatten er den jævligste av alle skattene i Norge, sa Stolt-Nielsen til Dagens Næringsliv i 2001.

Nullskattytere

Kristjansson mener Norges rikeste kun er interessert i å finne ut hvordan de kan bli nullskattytere.

- Det er umulig for samfunnet å dilte etter denne lille gruppen som aldri blir fornøyd. Min konklusjon er at når de ikke kan leve med norske verdier og regler, så må de bare flytte, sier Mimir Kristjansson.

Siden de rødgrønne kom til makten i 2005 er antall milliardærer gått opp fra 86 til 180, ifølge Kapital.

- Vi må sette ned en skattekommisjon som må se på denne gruppen, og vi må sørge for at de betaler tilstrekkelig skatt. Når de står med nuller i skattelistene, fungerer det ikke. Hvem gidder å betale skatt når de rike ikke gjør det? spør Kristjansson.

Publisert: