KPMG: Norge mot skattestrømmen

Mens inntektsskattene øker i en rekke andre land rundt om i verden, går det relative skattenivået ned i Norge.

ANNERLEDESLANDET: Skatten i Norge går derfor relativt sett ned, opplyser partner og advokat Cathrine Bjerke Dalheim i KPMG.
Publisert: Publisert:

– Marginalskatten har stått stille lenge. Nå økes minstefradraget, pensjonsfradraget og innslagspunktet på toppskatt. Skatten i Norge går derfor relativt sett ned, opplyser partner og advokat Cathrine Bjerke Dalheim i KPMG.

Ifølge revisjonsselskapets årlige skatteundersøkelse har toppskatten i verden økt med 0,3 prosent i gjennomsnitt. Årsaken er manglende økonomisk gjenoppbygging og økende gjeldsbekymring.

– Flere økonomier øker skattesatsene for høyinntektsgrupper, og introduserer midlertidige skatter for å håndtere budsjettunderskudd. Reformene i Frankrike og Spania er de mest fremtredende eksemplene, sier Bjerke Dalheim.

KPMGs gjennomgang viser at Sverige topper listen for marginalskatt med 56,6 prosent. Danmark og Nederland følger hakk i hæl, mens Østerrike, Belgia, Storbritannia, Japan og Senegal inntar de neste plassene på topplista med en marginalskatt på 50 prosent. I Norge er tallet 47,8 prosent

Sammenligningen omfatter kun effektiv skatt på lønnsinntekt. Særavgifter, indirekte avgifter, kapitalbeskatning og formuesskatt er tilleggsfaktorer ved vurdering av netto kjøpekraft.

LES OGSÅ:

SV-Lysbakken nekter å fjerne formueskatten

- Jeg kommer aldri til å fjerne formuesskatten

Publisert: