I denne Rogalandskommunen går arbeidsledigheten ned

Samtidig som antallet arbeidsledige i Rogaland har økt med 33 prosent, er arbeidsledigheten i Suldal nesten halvert.

MOT STRØMMEN: Suldal kommune er en av fire Rogalanskommuner som har færre arbeidsledige nå enn for et år siden. Her fra Suldalolsen i Suldal kommune.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
Publisert:

– Jeg vet ikke helt hva som er hemmeligheten, jeg. Vi har alltid hatt lav arbeidsledighet, og det er vi veldig glade for, sier ordfører Gerd Helen Bø (Sp) i Suldal til E24.

Den lille kommunen har i underkant av 4000 innbyggere. Totalt er bare 12 personer registrert arbeidsledige, ifølge NAV sin julirapport.

Det tilsvarer en ledighet på imponerende 0,6 prosent, et tall som står i sterk kontrast til nivåene i andre Rogalandskommuner.

Ikke oljeavhengig

– Vi er en veldig allsidig kommune. Vi har treindustri, steinindustri, vannkraft og jordbruk, sier Bø, og legger til det som kanskje er nøkkelen til at Suldal går mot strømmen i et ellers ganske mørkt Rogaland:

– Også er vi ikke så veldig oljeavhengige. Noen har riktignok blitt permittert som følge av situasjonen i oljebransjen, men det er ikke mange. I Suldal er det andre industrier som gjelder.

For en kommune med under 4.000 innbyggere er det ikke mange som skal miste jobben før det synes på ledighetsstatistikken. En reduksjon fra 22 personer i fjor til 12 i år tilsvarer motsatt et ledighetsfall på 45 prosent.

Samtidig har den registrerte arbeidsledigheten i hele fylket økt med 33 prosent.

Fjorårets arbeidsledighet på 22 personer, eller 1,1 prosent, var riktignok nesten rekord for Rogalandskommunen, som har hatt lav arbeidsledighet «i alle år».

I godt selskap

Av de totalt 26 kommunene i Rogaland har fire hatt en reduksjon i arbeidsledigheten det siste året. I tillegg til Suldal finner vi Finnøy (ned 11 prosent til 34 ledige), Lund (ned ni prosent til 30 ledige) og Bokn (ned syv prosent til 14 ledige).

Felles for de fire kommunene er at alle har under 4.000 innbyggere.

I februar skrev E24 om Lund kommune som hadde en ekstrem økning i antall arbeidsledige ved årsskiftet. Årsaken var at elven Mosielva gikk over sine bredder og tok med seg en rekke arbeidsplasser i desember.

Nå ser det imidlertid ut til at kommunen har stablet seg tilbake på bena.

Sjekk arbeidsledigheten i din kommune her! NB: Grafikken er ikke oppdatert med juli-tallene.

Les også

Oljeselskapene som går mot strømmen: Disse har økt bemanningen

Les også

Riggselskap sier opp minst 130 ansatte

Les også

Oljeselskapene varsler investeringsfall i 2017