Norsk selskap etter Trumps tolltrusler: – Kina er viktig for oss

Økt uro i handelskrigen mellom USA og Kina skaper usikkerhet i verdensøkonomien. Det liker ikke selskapet Brødrene Aa, som eksporterer båter til Kina.

OPTIMISTISK: Økt handelsuro mellom USA og Kina skaper usikkerhet, og det liker ikke daglig leder Tor Øyvin Aa i skipsprodusenten Brødrene Aa i Hyen. Han tror likevel ikke at det får konsekvenser for selskapets forhold til sine kinesiske kunder.
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert:

USAs president Donald Trump har truet Kina med å sette opp tollsatsene fra 10 til 25 prosent på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar.

Kina svarte med signaler om at de ikke vil møte opp denne ukens planlagte forhandlinger i Washington.

Det ble fulgt av børsfall verden over. Også i Norge, hvor Oslo Børs falt med 0,82 prosent mandag, skaper tilspissingen usikkerhet for næringslivet.

Blant de som kjenner på usikkerheten er Brødrene Aa fra Hyen i Sogn og Fjordane. De siste tre-fire årene har bedriften med rundt 200 ansatte eksportert hurtigbåter og høyteknologiske fartøy til Kina for rundt en halv milliard kroner.

– Det er klart Kina er viktig for oss. I fjor omsatte vi for 560 millioner kroner, og om lag halvparten av produksjonen vår gikk da til Kina, forteller Tor Øyvin Aa, som er daglig leder for selskapet, til E24.

Aa beskriver forretningsforbindelsene med Kina som gode, og han frykter ikke noen umiddelbare utslag for dersom forholdet mellom USA og Kina skulle surne. Usikkerheten de opplever er knyttet til utviklingen i Kinas økonomi.

– Vi vet ikke hva dette innebærer og hva konsekvensene blir, og det liker vi ikke. Vi selger våre produkter knyttet opp mot kinesisk valuta. Uro i økonomien til Kina kan derfor bli uheldig, sier han.

VIKTIG: Rundt halvparten av Brødrene Aas eksport går til det kinesiske markedet.

Kan være en begynnelse

Kina er en av Norges største handelspartnere. I 2017 eksporterte Norge varer for 17 milliarder kroner til Kina, som utgjør 4 prosent av vår fastlandseksport, viser tall fra SSB. Samtidig importere vi varer for 67 milliarder kroner.

NHO sier at effektene av en eventuell handelskrig mellom USA og Kina trolig får mest å si på lang sikt for norske bedrifter.

– De beregninger som blant andre IMF har gjort, tyder ikke på at den varslede opptrappingen vil gi ødeleggende utslag for verdensøkonomien. Norske eksportbedrifter har levd med svingninger i verdensøkonomien i mange tiår, og vil også vite å tilpasse seg lavere aktivitet som følge av en opptrapping av handelskrigen. Men dersom dette er begynnelsen på noe mer, er det dramatisk for vår lille, åpne økonomi, sier sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, til E24.

Les også

Trumps tolltrusler sender verdens børser ned

– Hva har norske bedrifter kunnet gjøre for å forberede seg på en mulig oppskalering av handelskrigen?

– Det er et tøft spørsmål å besvare. I usikre tider utsettes kapasitetsutvidelser og nyansettelser, og det i seg selv bidrar til lavere aktivitet. Om handelskrigen trappes opp, så handler det om å handle mer med land som ikke blir omfattet direkte. Gode handelsforbindelser, som gjennom EØS-avtalen, blir desto viktigere å slutte opp om, svarer Dørum.

– Bekymringsfullt for verdensøkonomien

Dørum sier at det siste stikket fra Trump kan være en måte å presse Kina i forhandlingene.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Det kommer en resesjon, og kanskje et børsstup

– Men det kan også være en viljeserklæring fra Trump, der medvinden i amerikansk økonomi gjør at han kan vise til at truslene om alvorlige konsekvenser ved en handelskrig ikke har slått til.

Dørum er likevel klar på at teori og erfaring viser at handelskriger gir lavere handel og aktivitet.

– Hvis han mener det han sier, så er det dypt beklagelig og bekymringsfullt for verdensøkonomien. Kanskje viktigere er det at en verden med stadig åpnere handel også har vært fredsskapende, fordi det skaper tillit mellom land og gjør at det koster mye å bryte med hverandre.

Godt forhold

Tilbake i Hyen forteller Aa at de har jobbet med å bygge opp forholdet til Kina over mange år. At forholdet mellom USA og Kina skal ha noe å si for relasjonene de har til Kina, ser han ingen grunn til.

Les også

IMF kutter globale vekstanslag: Frykter handelskrig og hard brexit

– Vi inngikk avtaler med kinesiske eiere selv i den perioden det var kjølig mellom Norge og Kina, og forholdet mot våre kinesiske partnere har blitt bedre de siste årene. Det er en del tjenestefolk fra statlige selskap som jobber høyt oppe i systemet, som ikke har fått utreisetillatelse til Norge før nå. Desto åpnere forhold vi har til Kina, desto lettere er det å gjøre forretninger, sier han.

I dag har Brødrene Aa et fellesforetak i Kina med aktører i landet, der de produserer for det kinesiske markedet med samarbeidende selskap.

– Vi har tre båter som skal til Kina under produksjon. Området mellom Hongkong og Fastlands-Kina er området i verden med størst hurtigbåttetthet, så det er et viktig satsingsområde for oss, sier Aa.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Skipsfart
  2. USA
  3. Kina

Flere artikler

  1. Usikkerhet om ny Trump-toll: – Opptrapping av handelskrigen vil være fryktelig for Børsen

  2. – Vil holde verdensøkonomien som gissel

  3. Norges Banks alternative handelskrig-regnestykker: USA-biltoll kan gi «betydelige utslag»

  4. G20-møtet i kortversjon: Håper på ny våpenhvile i handelskrigen

  5. Trumps tolltrusler senker Oslo Børs og norske kroner