Aluminium på russisk oligark-skip skal til Raufoss

Råvarene er nå på vei til Benteler Automotive på Raufoss, får E24 bekreftet.

Lasteskipet «Lazurite» kom til Oslo Havn onsdag kveld, lastet med aluminium fra oligark-eide Rusal.
Publisert: Publisert:

Det er den tyske bildelprodusenten Bentelers avdeling på Raufoss som har bestilt den nå behørig omtalte aluminiumen, får E24 opplyst fra flere hold.

E24 har snakket med en person i leveringskjeden, en annen som har inngående kunnskap om Bentelers innkjøpsprosesser, og også sett dokumentasjon på fraktens detaljer for å få opplysningene bekreftet.

Metallet kommer fra St. Petersburg i Russland, og er kjøpt inn av Glencore, som blant annet henter metall produsert av aluminiumsgiganten Rusal.

Les på E24+

Russiske oligarker i norske fjorder

Aluminiumen, som kommer til Norge i form av barrer (ingots), skal brukes til bildelproduksjon på Raufoss.

Rusal er kjent for å ha vært eid av oligarken Oleg Deripaska, som tidligere har vært Russlands rikeste mann, med flere internasjonale selskaper innenfor aluminium- og energibransjen.

Benteler: Venter levering

E24 har forsøkt å komme i kontakt med flere ansatte og ledere ved Benteler i Raufoss. Både innkjøpssjefen og en tillitsvalgt ved bedriften viser videre til morkonsernets kommunikasjonsavdeling i Tyskland.

En talsperson for Benteler Group i Salzburg skriver i en e-post at Benteler i Raufoss kjøper aluminium fra en stor trader, som blant annet mottar aluminium fra Rusal. Talspersonen nevner ikke Glencore ved navn.

– Vi har jobbet med vår tradingpartner for å kjøpe aluminium i flere år. For dette året er ordren plassert i desember 2021. Som en del av det venter vi for øyeblikket en levering via skip fra vår tradingpartner til Oslo i Norge, skriver visepresident for corporate communications Birgit Held i Benteler Group.

Les også

Her legger det russiske oligarkskipet til i Oslo – R og V foreslår straffetiltak

– Vi kan imidlertid ikke bekrefte om aluminiumen om bord på «Lazurite» har retning Benteler. Denne informasjonen kan kun bekreftes av tradingpartneren som er ansvarlig for logistikken, inkludert skipet, skriver hun.

På telefon har Held utdypet overfor E24 at hun gjerne skulle bekreftet eller avkreftet opplysningene om «Lazurite», men at hun ikke har vært i stand til å innhente informasjonen.

Pressekontakt Charles Watenphul i Glencore sier til E24 at de ikke kan kommentere opplysningene.

En representant for Rusal har bekreftet å ha mottatt E24s henvendelser om leveringen, men så langt uten å kommentere den.

Held i Benteler Group understreker at selskapet uansett ikke har noe å skjule.

På spørsmål om aluminiumen ble kjøpt inn som sikring mot potensielt kommende EU-sanksjoner mot Rusal, Deripaska eller Vladimir Lisin, svarer talspersonen på generelt grunnlag:

– Hvis forsyningskjeden forstyrres, har dette en effekt på våre kunders avbestillinger og dermed produksjon. Vi jobber nå for å minske denne effekten og identifisere og implementere de passende virkemidlene.

Her frakter det russisk-eide skipet «Lazurite» aluminium til Oslo Havn onsdag. Nå er metallet på vei til Raufoss.

Oligark-eid skip

Skipet «Lazurite» ankom Oslo Havn onsdag kveld. Det seiler under russisk flagg, og er ifølge tjenesten VesselFinder eid av det Malta-registrerte selskapet Volga-Baltic Ship 4 Ltd, som igjen er knyttet til Volga Shipping.

Volga Shipping er i tur kontrollert av den russiske oligarken Vladimir Lisin, som blant annet er hovedeier og styreleder i stålprodusenten NLMK.

Som E24 skrev tidligere onsdag, har skipets ankomst fått havnearbeidere til å kvie seg for å losse skipet.

Både Rødt og Venstre reagerte på skipets ankomst og tok til orde for særnorske sanksjoner ved norske havner.

Oleg Deripaska eier 45 prosent av Rusals holdingselskap En+, som igjen eier 57 prosent i, og dermed har strategisk kontroll over, Rusal. Den andre medeieren av En+ er Roman Abramovitsj.

Glencore og Rusal signerte i 2020 en aluminium-avtale verdt 16,3 milliarder dollar, ifølge Reuters. Også Glencore eier samtidig 10,5 prosent i holdingselskapet En+, skriver Wall Street Journal.

Deripaska tilbake på liste

Både Abramovitsj og Deripaska er blant oligarkene som torsdag ble underlagt britiske sanksjoner som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

Rusal, Deripaska og flere av hans andre selskaper ble satt på USAs sanksjonsliste i 2018, etter anklagene om at Russland hadde prøvd å påvirke det amerikanske presidentvalget.

Rusal ble fjernet fra listen i 2019 etter at Deripaska gikk med på å selge seg ned til under 50 prosent i selskapet, mens sanksjonene mot ham selv fortsatte.

Ifølge Wall Street Journal forsøkte Deripaska i 2021 å gå rettens vei for å fjernet sanksjonene mot seg – uten å lykkes.

Han står imidlertid fortsatt ikke på EUs sanksjonsliste etter Russlands invasjon av Ukraina, selv om Storbritannia i dag la til både ham og Abramovitsj.

Publisert: