Norske selskaper inntar Amazon før lansering i Norden

Flere sjefer i norsk varehandel velger å satse på Amazon før selskapet i det hele tatt har lansert i Norge. Det mener netthandelekspert er smart.

VAREHANDEL-TOPPER FRA VENSTRE: Stormberg-sjef Hege Ekberg, Orkla-topp Jaan Ivar Semlitsch og Polarn O. Pyret-topp Åse Tosterud har alle satset på Amazon det siste året.
Publisert:

Nylig ble det bekreftet at Amazon lanserer i Skandinavia. Sverige er første land ut, men selskapet ansetter en markedsplass-sjef som også har ansvar for det norske markedet.

I den norske handelsbransjen har diskusjonen gått lenge om hvordan Amazon vil påvirke markedet og nøyaktig når giganten etablerer seg her.

Nå har flere norske selskaper sett seg lei på å vente og begynt å selge varene sine på Amazon i andre europeiske markeder. Det skal gjøre dem bedre rustet for hva som møter dem når verdens største netthandelselskap inntar hjemmemarkedet.

Turtøyprodusenten Stormberg satser på Amazon i Storbritannia.

– Når Amazon lanserer i Norge vil konkurransen bli skarpere, og derfor er det viktig for oss å forstå hvordan plattformen fungerer, sier Hege Ekberg, daglig leder i Stormberg som lanserer sin egen nettbutikk på Amazon-plattformen i løpet av høsten.

Også merkevarehuset Orkla og den svenske barneklærkjeden Polarn O. Pyret, ledet av norske Åse Tosterud, satser på Amazon, begge i Tyskland.

Kjenner du til norske selskaper som forbereder seg på Amazons inntog? Ta kontakt med E24s journalist.

Les også

Netthandelsgiganten Amazon bekrefter svensk lansering

Les også

Davids kamp mot Goliat: Dansken som utfordrer tek-gigantene (+)

SATSER I STORBRITANNIA: Stormberg tar skrittet ut av Norden for å satse på Amazon i Storbritannia. Hun håper å tjene penger, men i like stor grad lære mer om plattformen for å bruke erfaringen i Norden hvor Amazon ennå ikke har lansert. Bildet viser hvordan Stormberg forbereder kolleksjonene for det britiske markedet.

– Er du ikke på Amazon finnes du ikke

– Kunder i USA og Kina bruker Amazon og Alibaba til å søke opp varer, dermed blir disse plattformene like viktige som Google. Det er nesten som at man ikke finnes, om man ikke er på disse plattformene, sier Ekberg.

I USA og Kina står Amazon og Alibaba for rundt 50 prosent av den totale netthandelomsetningen.

– Vi tror denne endringen i handlemønsteret vil forsterke seg i Norge og Norden også i tiden fremover. 

– Er man ikke redd for å drukne i mengden av selskaper som har varene sine på Amazon?

– Det er jo alltids en risiko for at man drukner, men det handler om å ha en merkevare som folk ønsker.

Selv om det ikke nødvendigvis er så mye sammenfallende med selskapene som prøver Amazon i utlandet før plattformen er tilgjengelig i Norden, har man til felles at man ønsker å vise frem en større del av merkevaren sin enn man klarer i dagens butikker.

Dette er også årsaken til at sportsgiganten Brav nå lanserer egne butikker i hele Norge, og at gründerselskapet Minimeis sverger til kun egne kanaler og kutter ut tradisjonelle butikker.

Brav-eier og investor Johan H. Andresen omtalte i et intervju med E24 satsingen som svært viktig, og advarte om at dersom den ikke lykkes «kommer Amazon og tar oss».

Les også

Orkla med Amazon-offensiv: Selger tran i Tyskland og tannbørster i USA

Les også

Postnord inngår samarbeid med Amazon

Unødvendig frykt

André Brynildsen er daglig leder i konsulentselskapet Geta, som gir råd om nettopp netthandel til store selskaper som Varner, Nille og Norrøna.

Han sier spørsmålet om Amazon-salg stadig er oppe til diskusjon i samtalene han har med sine kunder.

– Vi har nå 5–10 kunder som enten har begynt å selge varene sine på Amazon eller tenker på det, sier Brynhildsen.

Han vil ikke si hvilke selskaper det gjelder, men han har oppfordret flere av kundene sine til å ta steget mot netthandelsgiganten.

– Folk må ikke være redde for Amazon. Det er en mulighet, spesielt for sterke merkevarer.

Brynhildsen sier det likevel er viktig å ha full kontroll på logistikk, lager og ordrebehandling før man satser på Amazon. Han tror det vil gi en positiv effekt for mange norske merkevarer når plattformen blir tilgjengelig i Norge.

Dette er bygget som svenske medier spekulerer i skal være Amazons hovedlager i Sverige, og som i så fall vil huse varene som sendes til Norge.
Les også

– Hvis vi ikke klarer dette, kommer Amazon og tar oss

– Ikke nødvendigvis så lett

Samtidig advarer han mot å tro at det er fritt frem for dem som vil tjene penger på Amazon.

– Ordrene kommer ikke av seg selv, og har du et produkt som ikke skiller seg ut og må konkurrere på pris, så blir det vanskelig å slå seg opp på Amazon, sier Brynhildsen.

Han mener frykten og spenningen rundt Amazon er sunn ettersom det har gjort at norske selskaper har måttet ta nye nødvendige steg når det kommer til digitalisering og netthandel – en utvikling som pandemien har forsterket.

Polarn O. Pyret kom seg nettopp ut av en tung restrukturering i Sverige og Norge og har lagt ned en rekke fysiske butikker, men har likevel valgt å satse på Amazon i Tyskland.

– Vi la om hvordan vi jobber med netthandel og etablerte et høyautomatisk logistikksenter i 2019 for å svare på det Amazon, Zalando og Boozt krever av merkevarene, sier Tosterud som leder den svenske merkevaren.

Også Orkla har satt opp en liten Amazon-avdeling som foreløpig jobber med salg av blant annet tran, tannbørster, krysser og malingspensler.

Netthandelbyks

Coronapandemien har gitt et løft for norske selskaper med god tilstedeværelse på nett og skapt grobunn for plattformer som Amazon.

Posten meldte denne uken om en svært kraftig netthandelsøkning i alle norske fylker. I andre kvartal 2020 var økningen på landsbasis over 60 prosent målt mot samme periode i fjor.

Posten skriver at man har tro på at antallet pakker vil stabilisere seg på dette høye nivået også når situasjonen i samfunnet har normalisert seg.

Dibs anslår at norsk netthandel var på 163,4 milliarder kroner i fjor, en økning på nesten 20 milliarder fra året før.

Publisert: