Konkurser i Norge

Overraskende få konkurser: Regjeringen ber om råd til nye regler

Samtidig som coronapandemien slo inn i Norge og økonomien fikk regjeringen raskt på plass en midlertidig lov om rekonstruksjon – et slags «norsk Chapter 11». Nå ber de om innspill til en permanent ordning.

Statssekretær Thor Kleppen Sættem i Justis- og beredskapsdepartementet.
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Først og fremst får vi være glade for at norsk økonomi har klart seg bedre enn vi fryktet da coronapandemien slo inn over Norge i mars. Likevel, vi ønsker å planlegge også for dårligere dager enn disse, sier statssekretær Thor Kleppen Sættem i Justis- og beredskapsdepartementet til E24.

Etter at regjeringen etter påske la frem et forslag om en ny og midlertidig lov om rekonstruksjon, er arbeidet med å lage en permanent lov nå i full gang.

Loven ble vedtatt i mai og erstatter konkurslovens bestemmelser om gjeldsforhandlinger.

Tanken er at man skal kunne komme tidligere i gang med forhandlinger med kreditorene. Målet er å komme frem til en frivillig eller tvungen løsning slik at man kan unngå konkurs hvis bedriften egentlig har livets rett.

Dagens midlertidige loven går ut 1. januar 2022 og arbeidet med å lage en permanent lov er i en tidlig fase.

– Reglene om rekonstruksjon berører mange. Vi ønsker derfor innspill både fra bedrifter, finansnæring, advokater og andre når vi nå går i gang med å utarbeide et forslag til en varig lov som Stortinget kan få til behandling, sier Sættem.

Innspillene må komme senest 14. desember og et lovforslag vil bli sendt ut på høring før det blir sendt til Stortinget.

Finans Norge er blant aktørene som i våres kom med innspill til loven. De støttet intensjonen, men mente den midlertidige loven som ble foreslått var ubalansert.

Færre konkurser

Da coronapandemien slo inn i både norsk og internasjonal økonomi opplevde mange bedrifter at inntektene stupte over natten – folk kunne ikke fly, dra på konferanser og spise på restaurant mange steder.

Debatten om vi sto overfor en konkursbølge blusset derfor raskt opp.

Slik har det imidlertid ikke blitt.

E24 presenterte tidligere i oktober en gjennomgang som viste at det så langt i år har vært 3.058 selskaper som har gått konkurs, og i tredje kvartal er tallet 820.

Man må tilbake til 2007 for å finne et lavere tall. Da gikk 582 selskaper over ende i tremånedersperioden juli-september.

I september presenterte Bisnode en gjennomgang som viste en nedgang i antallet konkurser på 41 prosent i august. Konkursene hadde også gått ned i Sverige og Danmark de siste månedene, meldte selskapet.

– Vi mener det først og fremst er kompensasjonsordningene som har reddet mange fra konkurs. Det endrer seg nå, sa Per Einar Ruud i data- og analyseselskapet Bisnode, i en uttalelse.

11 har brukt ordningen

Selv om ordningen ikke har vært veldig mye brukt så langt, regner regjeringen altså med at behovet vil være der også i fremtiden:

– Så langt er det bare åpnet elleve rekonstruksjonsforhandlinger, sier Sættem.

Den mest kjente aktøren som har benyttet ordningen er butikkjeden Polarn O. Pyret. Da selskapet sto i prosessen advarte de om at ordningen både er tidkrevende og dyr – men også livreddende.

Statssekretæren forteller at det har vært færre konkurser enn regjeringen fryktet så langt:

– Jeg må jo innrømme at jeg i vår fryktet langt flere konkurser enn det vi faktisk har fått foreløpig, og jeg trodde derfor også at reglene om rekonstruksjon skulle bli brukt mye mer enn de har blitt, sier statssekretæren om utviklingen i år.

– Kan vi bli litt «lurt» av at konkurstallene er lavere, altså at det er mange bedrifter som sliter men som ennå ikke har gått konkurs?

– Jeg tror helt klart at alle støtteordningene staten har stilt opp med har sikret lavere konkurstall så langt under coronapandemien enn hva vi trodde på vårparten, sier statssekretæren.

Han legger til at staten, blant annet gjennom skatteinnkreving, også har vært «mer tilbakeholden» med å begjære konkurs enn tidligere.

– Konkurser er en helt naturlig del av en åpen markedsøkonomi, så om jeg skulle tippe tror jeg nok konkurstallene vil vokse noe fremover, sier han.

Kastet seg rundt da corona kom

Tanken om at Norge burde få nye regler for konkurs og rekonstruksjon er ikke ny, men det var coronapandemien som virkelig satte fart i arbeidet.

Den midlertidige loven ble utarbeidet og vedtatt nærmest i rekordfart. Den erstatter konkurslovens regler om gjeldsforhandlinger og erstatter den med et rammeverk for det som kalles rekonstruksjonsforhandlinger.

Stortinget vedtok den midlertidige loven torsdag 7. mai og loven trådte i kraft den 11. mai, med varighet frem til 1. januar 2022.

Målet til regjeringen har hele veien vært å få på plass en permanent ordning. Det er altså dette arbeidet som nå pågår for fullt, blant annet gjennom høringen.

En av de viktigste avveiningene som skal gjøres er å finne balansen:

– Det viktigste sett med våre øyne, er at vi på veien ikke mister bedrifter som har livets rett i årene fremover.

– Med motsatte øyne er det heller ikke sikkert for mange bedrifter skal gjennom en rekonstruksjon – det er et godt verktøy der en bedrift har livets rett på andre siden av kneika og arbeidsplasser kan reddes, men vi trenger ikke lovgivning som bare forlenger tiden frem mot en konkurs.

På spørsmål om det allerede nå er ting som regjeringen ser at man ønsker å endre når loven skal bli permanent, sier statssekretæren at han ikke ønsker å spekulere.

– Det er jeg redd vil styre forventningene i ulike retninger, og nå er det viktigste at «praktikerne» får kommet med sine innspill fritt, sier han.

Les mer om rekonstruksjon i Norge:

Les også

Justisministeren ber om raske svar: Foreslår nye regler for gjeldstyngede småbedrifter

Les også

Norges første konkursbeskyttelse: – Hadde ikke fungert med de gamle reglene

Les også

Restaurantkonsern under konkursbeskyttelse: Rekonstruktør mener restauranter må legges ned

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Konkurser i Norge
 2. Konkurs
 3. Justis- og beredskapsdepartementet
 4. Økonomi
 5. Bedrift
 6. Regler

Flere artikler

 1. Regjeringen forlenger midlertidig lov om konkursbeskyttelse

 2. Norwegian søker konkursbeskyttelse også i Norge

 3. Færre konkurser hittil i år: – Kunstig lave tall

 4. Færrest konkurser siden 2007

 5. Betalt innhold

  Dystre spådommer for arbeidsplassene slo ikke til: – Folk forsto ingenting