Magne lever av å leie ut ski og sykler, nå må han selge fordi krisehjelpen kommer for sent
Reiselivsbedriften i nord må kvitte seg med ski og sykler og ta opp personlig lån, fordi regjeringen ikke betaler ut korona-penger tidsnok.
– Det er litt kaldt her. Jeg har skrudd ned varmen for å spare penger på strøm. Det er bare jeg som fryser, det er bare meg her nå, resten er permittert. Jeg varmer meg foran ovnen når jeg kommer hjem, sier eier og daglig leder Magne Aarbø i Tromsø Outdoor.
Han går med ytterjakke på inne i lokalene til turistbutikken som lever av leie ut sykler og skipakker og guide turister på Nordlys-safari og ski- og sykkelturer. I lokalet midt i Tromsø sentrum står rader med urørte fatbikes og elsykler. Noen hundre par randonee-ski står ubrukte. Ingen av vinterskoene eller slalåmskoene i hyllene er leid ut.
– Det er stusselig. Det står her og råtner på rot. Det er ikke bra. Jeg leide ut en varmedress forrige helg, og det er det eneste inntekten vi har hatt de siste to ukene. Nå er jeg på vei ut for å avskilte to biler for å spare de pengene, sier Aarbø.
Reiselivsbedrifter raser over regjeringens krisepakke: – Titusener vil miste jobben
Taper milliarder
En dunge med reinskinn er lagt ut på billigsalg i vinduet mot Skippergata, der utestedet Flyt tvers over gata nylig gikk konkurs. Bedriftene i Tromsø og Nord-Norge som tjente penger på turister er hardt rammet av pandemien.
Vinterhalvåret er normalt høysesong, men med ny runde pandemi og nedstengning er hele vintersesongen tapt, mener Aarbø.
– Inntektene for vintersesongen er tapt i all hovedsak, og vi har 80 prosent av inntektene våre om vinteren, sier han.
Med tapt vintersesong vil Tromsøs reiselivsnæring tape over to milliarder kroner fra mars i år til mars neste år. Bedriftene har allerede tapt over en milliard kroner, og bare fått litt av tapet kompensert fra krisepakken.
Regjeringen la nylig frem en ny krisepakke på flere milliarder kroner der bedrifter kan søke om å få dekket tap i høst. Men pengene betales ikke ut før neste år. Det er for sent for mange bedrifter som iTromsø har snakket med.
Aarbø må betale husleie hver måned for 400 kvadratmeter midt i Tromsø sentrum, og han trenger å få utbetalt støtten til faste kostnader nå, og ikke i februar slik regjeringen foreslår. Regjeringens forslag om å låne penger i banken til støtten utbetales vil ikke fungere, mener Aarbø.
– Jeg har allerede tatt opp det jeg kan av personlig lån og lån i banken. Jeg har brukt det vi hadde av penger. Nå er vi og mange andre i en kritisk fase. Det er allerede økning i konkurser. Det er altfor sent å betale ut koronastøtten etter jul, det er ødeleggende for svært mange, sier han.
Nye corona-tiltak: – Dødsstøt for reiselivet
Må selge det han skal leve av
Aarbø tar oss med innover i det 150 år gamle huset, opp en trapp og bort en gang til mangfoldige lagerrom med stabler av tursykler og sykkelhjul, varmedresser og gåstaver, skispader, truger og sekker.
Aarbø leide ut ski- og sykkelpakker til Hurtigruten. Hans eneste mulighet for å overleve frem til støttepengene betales ut, er å selge ut varelageret av ski og sykler, selv om det nettopp er ski og sykler han skal leve av å leie ut.
– Det er kritisk. Vi må selge ut ski og sykler for å klare oss, for å unngå konkurs. Jeg har brukt 10 år på å bygge opp dette varelageret med ski og sykler. Det er banken min, her er det utstyr for flere millioner kroner, sier Aarbø og ser seg rundt i de gamle lokalene.
10 år har han brukt på å bygge opp bedriften, som i fjor hadde ni millioner kroner i omsetning og syv fast ansatte. I mars jobbet det 20 personer i heltid i bedriften da pandemien traff selskapet og turistene sluttet å reise til Norge. Han har allerede solgt ski og sykler for en million kroner for å betale feriepenger til de ansatte.
– Selger jeg ut alle randonee-skiene har jeg ikke noe å leve av. Selger jeg alle syklene har jeg ingenting å leve av. Da skyter jeg meg selv i foten. Det er krise. Vi har mange faste kostnader å betale og ikke en krone i inntekter, sier Aarbø.
Sliter du med å få igjen penger fra reisebyråer på nett? Nå er det slått fast hvem som har ansvaret.
Går konkurs før hjelpen kommer
Han mener regjeringens krisepakke er bra, men at flere bedrifter vil gå konkurs hvis pengestøtten for høstmånedene først utbetales neste år.
– Det virker som om næringsministeren ikke skjønner hvilken bransje reiselivet er. Regjeringen må raskere på banen for å berge firmaene. Krisepakken hadde vært bra hvis den ga hjelp i tide. Nå vil mange gå konkurs før ordningen er på plass. For vår del tvinges vi til å selge driftsmidlene vi skal leve av, sier Aarbø.
Tromsø og Nord-Norge har ifølge NHO større andel reiselivsbedrifter enn resten av landet og er hardest rammet av pandemien. Turistbyen Tromsø har så langt i år en økning på 50 prosent i antall konkurser og oppløste selskaper, mens det er nedgang ellers i landet.
Han går videre opp trappene for å vise mer av utstyret som kanskje må selges for å berge livsverket. Heisen opp til pauserommet og kontoret står, «vi har koblet ut heisen, den er for dyr å ha i drift», ifølge Aarbø.
– Det jeg er mest redd for er å miste de fast ansatte, som over år har bygget kompetanse og er viktige nøkkelpersoner i firmaet. De har vært permittert i åtte måneder. Forsvinner de så står jeg på bar bakke, sier han.
«For lite og for sent»
Stortingsrepresentant Cecilie Terese Myrseth (AP) i Stortingets næringskomité er svært kritisk til regjeringens krisepakke.
– Regjeringen virker ikke som de var forberedt på en ny bølge med korona. Det er for dårlig at man ikke har fått på plass en betalingsløsning nå. Beskjeden fra næringsministeren om å spørre bankene om hjelp frem til støtten utbetales neste år er ikke holdbar, sier Myrseth.
– Det er for lite, for sent og for passivt. regjeringen bør høre på bedriftene, på Virke og på NHO som forteller at reiselivsnæringen har kniven på strupen, legger hun til.
Myrseth mener regjeringen raskt må få på plass en betalingsløsning, at krisepakken treffer små sesongbaserte turistbedrifter, og at krisehjelpen varer så lenge pandemien rammer næringslivet.
– I reiselivet er det mange små bedrifter der gründerne har tatt en stor personlig risiko. Nå er det de som betaler for krisen, sier hun.
– Jeg vil aldri kunne betale ned gjelden i min levetid
– Jobber så raskt vi kan
Næringsminister Iselin Nybø sier hun forstår veldig godt at mange har det tungt nå.
– Dette berører enkeltpersoner, familier og hele samfunnet vårt. Reiselivet er blant de næringene som er aller hardest rammet nå når vi må begrense aktiviteten i samfunnet, sier Nybø.
Hun mener regjeringen dette året har gitt mye penger for å hjelpe næringslivet og arbeidstakerne, og at det tar tid å få på plass den nye ordningen.
– Vi har gjort til dels betydelige endringer i ordningene for å kompensere for den siste innstrammingen i smitteverntiltakene. Denne pandemien rammer hele Europa nå og sammenlignet med andre nordiske land er våre ordninger både bredere og rausere, sier Nybø.
– Jeg skjønner at det er frustrerende at ikke den nye kompensasjonsordningen allerede er på plass, men vi jobber så raskt vi kan. Ordningen må bygges opp helt på nytt i en annen etat, der vi må ha på plass bemanning og opplæring. Det tar dessverre tid, legger hun til, og opplyser at løsningen skal være på plass i januar.