Facebook legger ned holdingselskaper i Irland

Facebook flytter verdier og rettigheter tilbake til USA etter å ha blitt anklaget for å prøve å unngå skatt.

Facebook, med Mark Zuckerberg i spissen, har tatt grep etter at skattemyndighetene tok dem til retten.
Publisert: Publisert:

Facebook har tatt grep for å legge ned en rekke holdingselskaper i Irland. Det viser en gjennomgang av dokumenter fra selskapet Sunday Times har gjort.

Facebook-selskaper verden over har betalt de irske holdingselskapene for bruk av immaterielle rettigheter. Facebook har også flyttet millioner dollar i overskudd fra de irske holdingsselskapene tilbake til USA.

Immaterielle rettigheter flyttes nå til USA, ifølge Sunday Times.

Beskyldt for å unngå skatt

Endringene startet etter at amerikanske skattemyndigheter, IRS, tok Facebook til retten fordi de mente Facebook unngikk skatt i USA ved å ta overskudd gjennom Irland.

Les også

1,82 milliarder bruker Facebook hver eneste dag

«Immaterielle rettigheter for våre internasjonale operasjoner har blitt flyttet tilbake til USA. Denne endringen, som har være gjeldende siden juli i år, samsvarer best med der vi forventer å ha det meste av aktiviteten og folkene våre. Vi mener dette er mest i tråd med de nylige og kommende endringene i skattelover som politikere jobber for verden over», skriver Facebook i en uttalelse.

De siste tilgjengelige tallene viser at Facebooks største irske holdingselskap betalte 101 millioner dollar i skatt på mer enn 15 milliarder dollar i overskudd i 2018, skriver Sunday Times.

Les også

EU og USA forsøker å tøyle teknologikjemper

Innført skatt i noen land

De store teknologiselskapene blir ofte beskyldt blant annet for å betale for lite skatt. Både i EU og USA har kampen mot makten til de store selskapene blitt trappet opp.

OECD og EU har ikke fått til å bli enige om hvordan de skal skattlegge teknologikjempene. Men blant annet Frankrike og Italia innført skatt på selskapenes omsetning i landene.

Les også

Amerikanske myndigheter saksøker Facebook

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om