Europas rikeste mann kjøper seg opp i Birkenstock

Etter 247 år i familiens eie får det verdenskjente sandalprodusenten nå nye majoritetseiere. På listen over kjøpere finnes blant annet milliardæren Bernard Arnault.

EIER: Milliardæren Bernard Arnault går inn på eiersiden i Birkenstock.
Publisert:

I januar begynte det å gå rykter om at tyske Birkenstock var i ferd med å bli solgt. Nå bekrefter selskapet selv at det kommer inn nye storeiere.

Oppkjøpsfondet L Catterton og tilknyttede selskaper, inkludert Bernard Arnaults investeringsselskap Financière Agache, blir nå majoritetseier i Birkenstock Group. Dette innebærer at de vil eie mer enn halvparten av selskapet.

Franskmannen Bernard Arnault er største eier i luksuskonglomeratet Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), og regnes å være Europas rikeste mann med en formue på 117 milliarder dollar, ifølge Bloombergs milliardærindeks.

Hvor mye oppkjøpsfondet og dets partnere nå vil eie av Birkenstock er ikke kjent. Det er heller ikke klart hvor mye penger de legger på bordet i handelen.

Da det i januar gikk rykter om et salg, ble det anslått at selskapet ville bli verdsatt til rundt fem milliarder dollar, tilsvarende 43 milliarder kroner, ifølge kilder Bloomberg snakket med.

Les også

Birkenstock kan bli solgt ut av familien etter 247 år

– Dyp forståelse for detaljer

Dermed er nå eventyret for familien Birkenstock på vei inn i en ny fase. Selskapets røtter går tilbake til 1774, da Johann Adam Birkenstock ble oppført som skomaker i kirkebøker i byen Langen-Bergheim i tyske Hessen.

Sandalen selskapet har blitt verdenskjent for kom nesten 200 år senere da hans tipp-tipp-tippoldebarn Karl Birkenstock hadde overtatt.

– For de neste 250 årene trenger vi partnere som deler de samme strategiske og langsiktige visjonene som Birkenstock-familien, sier brødrene Christian og Alex Birkenstock som nå eier konsernet.

De understreker at med de nye eierne har de funnet sine fremtidige partnere.

– De bringer begge en dyp forståelse av detaljene i en industribedrift som handler om kvalitet og respekt for merkevarer med en lang historie som vår. Vi ser frem til å ta de neste stegene sammen med våre partnere og bære vår familiebusiness inn i en enda lysere fremtid, heter det i uttalelsen fra brødrene.

Les på E24+

Dette er de mest populære aksjene i de grønne fondene

Vil øke salget

Birkenstock-ledelsen har sammen med de to brødrene gjennomgått «alle muligheter» før de nå inngår det strategiske samarbeidet.

«Ekspansjonen av selskapets aksjonærbase er det neste logiske steget for Birkenstock for å legge til rette for viere sterk vekst i fremtidige vekstmarkeder som Kina og India», skriver selskapet.

Det har også et ønske om å øke veksten i Europa og Amerika, for å sikre høyere markedsandeler.

– I L Catterton og Financière Agache har vi funnet ikke bare aksjonærer, men partnere for å nå være globale vekstambisjoner. De har god kjennskap til hvordan man gjør det, og har svært god tilgang til internasjonale markeder, sier Birkenstock-sjef Oliver Reichert.

Publisert: