Lokalbryggeriet doblet omsetningen: Satset internasjonalt da barene stengte

Oslo Brewing Company har ikke sett på stengte restauranter og barer som et hinder for ølsalget. I løpet av et år kan de fortelle om en økning i salgsvolumet for årets første måneder på 130 prosent.

Dimitri Yogaratnam er medgrunnlegger og daglig leder i Oslo Brewing Company.
Publisert:

E24 møter medgrunnlegger av Oslo Brewing Company, Dimitri Yogaratnam, på Smelteverket på Vulkan i Oslo.

Her har de ansatte allerede tørket støv av bardiskene og fylt opp kjøleskapene, i håp om å snart få klarsignalet fra Raymond Johansen.

Smelteverket er også lokalet der Oslo Brewing Company startet opp i 2015, som nå har kontrakter med fire bryggerier spredt på Østlandet.

– Her sitter jeg nesten hver dag og jobber med Oslo Brewing Company, før gjestene kommer på kvelden, forteller Yogaratnam, som tidligere hadde rollen som daglig leder hos baren ved Akerselva.

Det har derimot ikke vært en eneste gjest på Smelteverket siden november, da byrådet innførte lokalt skjenkestopp i Oslo.

Med et synkende smittetall og flere lettelser rundt om i landet, begynner bryggerieierne å skimte et lys i det som har vært en lang og mørk tunnel.

Les også

Utelivsaktører om nye 700 millioner: – Vil ikke avgjøre om bedrifter overlever

Serveringslokalet Smelteverket, som ligger under Mathallen på Vulkan i Oslo, har allerede fått inn paller med øl i håp om nye lettelser.

Satset internasjonalt

Gjentatte nedstengelser ikke satt en stopper for produksjonen for bryggeriet, som har brukt tiden på å øke synligheten i det internasjonale markedet.

– Med egen bar i Tokyo som heter ØL Tokyo, og sterk tilstedeværelse i Taiwan, brukte vi tiden under pandemien til å sette økt fokus på eksport, forteller Yogaratnam.

Siden mars i fjor har Oslo Brewing Company blitt lansert i ølmarkedet i Singapore, Storbritannia og Malaysia. De lanserer også produktene deres i USA til sommeren.

– Vi har lært mye om det utenlandske markedet under pandemien, særlig innenfor dagligvare, forklarer grunnleggeren.

– I Taiwan har vi nå en kontrakt med dagligvarekjeden Carrefour og Family Mart som har over 5.000 butikker i landet.

Les også

– Å selge en restaurantkjede midt i corona må være det dummeste som finnes

Økt salgsvolum med 130 prosent

Etter at det lokale bryggeriet satset på det internasjonale ølmarkedet har salgsvolumet eksplodert.

– Fra 1. januar til 30. april i fjor solgte vi 33.576 liter med øl, mens i år ligger salgsvolumet på 79.802 liter for samme periode, opplyser Yogaratnam.

Han forteller også at omsetningen har doblet seg fra 1,5 millioner kroner til 3 millioner kroner, for perioden januar til slutten av april.

Gjennom pandemien har bryggeriet notert seg at norske bareiere har lengtet etter noe nytt og inspirerende i sortimentet, i en ellers så dyster tid.

Derfor har de også brukt pandemien på å utvikle flere produkter i bryggeriets sortiment.

Les på E24+

Slik sikrer du deg bord på verdens beste restauranter

Ifølge Yogaratnam er bryggeriet klare for alt som kan skje fremover, enten det blir nye nedstenging eller økt etterspørsel.

Ferskt øl står klar for utsending

Selv om grunnleggeren av mikrobryggeriet er klar for gjenåpning, har han nå, som mange andre i bransjen, erfart at det kan være smart å ha flere planer i bakhånd dersom man skulle gå inn i en ny nedstengning.

– Worst case scenario er at gjenåpningen utsettes i enda lengre tid, og da må vi bare omstille oss slik vi gjorde i mars i fjor, forteller Yogaratnam.

– Vi er også forberedt på å brygge mer øl dersom etterspørselen blir høyere enn det vi forventer, og det åpnes raskere enn antatt.

Les på E24+

Et berg av regninger venter når økonomien åpner. I januar sluttet bareieren å glede seg til gjenåpningen.

Deres ferskbryggede øl står allerede klar til å bli sendt ut til restaurantene i hovedstaden, og Yogaratnam mener de står godt forberedt dersom det norske folk er ekstra tørste på øl i sommer.

– Vi har kapasiteten til å øke produksjonen ytterligere på kort varsel, sier han.

– Vi ser virkelig frem til at Oslo og landet åpnes opp igjen, og vi gleder oss til å bidra på vår måte til at byen vi elsker kan begynne å leve for fullt.

Denne innstillingen finner du også hos de store nasjonale bryggeriene, der alle venter i spenning på nye lettelser i hovedstaden.

GLEDER SEG TIL HVERDAGEN: – Vi merker at de ansatte som hovedsakelig jobber mot utelivsbransjen, og som ikke har hatt mye kundekontakt i det siste, virkelig gleder seg til å få tilbake hverdagen, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes

Bryggeriene er godt rustet

Nicolay Bruusgaard, kommunikasjonssjefen i Ringnes, forteller til E24 at de allerede har bedt kundene deres om å skru på kjøleanleggene slik at alt står klart.

– Vi har lagrene fulle av fersk øl som venter på å bli kjørt ut til puber og restauranter, forteller Bruusgaard.

– I første runde vil det nok kjøres ut om lag 500.000 liter øl, men vi har mye mer på lager, så det er ingen grunn til å bekymre seg for at det skal gå tomt.

Les også

Her skjenker Jan-Erik sin første øl etter å ha vært permittert i tre uker: – Jeg har slitt ut sofaen

Det er forventet at det blir noen hektiske dager etter at skjenkeforbudet oppheves i hovedstaden, men Ringnes, Hansa Borg og Aas mener de står i en god posisjon når den tid kommer.

Vi er godt forberedt på at noe kan fort kan skje, forteller administrerende direktør i Hansa Borg, Lars Giil, til E24.

– Det store spørsmålet er jo om det blir noen lettelser før 17. mai.

(f.v.) Markedssjef Henning Thoresen, bryggerimester Kristian Ivsett Johnsen og daglig leder Knut Johannessen i Sagene Bryggeri.

– Har brent seg før

Selv om restauranteierne i hovedstaden holder en god dialog med bryggeriene, er det svært få serveringssteder som har turt å legge inn bestillinger.

– Jeg tror ikke folk tør å bestille noe konkret enda, forteller daglig leder i Sagene Bryggeri, Knut Johannessen.

– Man har brent seg på dette før da man trodde ting skulle åpne igjen, men så ble det en ny nedstengning på veldig kort varsel.

I hovedstaden merker Oslo Brewing Company at serveringsstedene sitter klare til å trykke på start når beskjeden vi alle venter på endelig kommer.

– Akkurat nå er det ingenting som er sikkert, men vi vil gjøre det vi kan for å hjelpe våre kunder og partnere med å komme seg på beina igjen, forteller Yogaratnam.

Les også

Tidenes ølsalg i mars

Les også

Restaurant og uteliv øyner forsiktig håp: – Vi må åpne

Publisert: