Etterforsker kryptobedrageri på 2,5 mill. i Troms – advarer mot spesifikk bitcoin-adresse

Politiet tar i bruk fersk Økokrim-metode for å hindre at straffbart utbytte fra et millionbedrageri forsvinner.

Politiadvokat Trude Kvanli i Troms politidistrikt advarer mot en spesifikk bitcoinadresse med straffbart utbytte. Her fra en rettssak i 2016.

Terje Mortensen / NTB Scanpix
 • David Bach
Publisert:

Troms politidistrikt etterforsker et grovt bedrageri på 2,5 millioner kroner med bistand fra Økokrim, opplyser politiet til E24.

Fornærmede i saken har blitt lurt til å tro at vedkommende skulle investere i kryptovaluta. Istedenfor har gjerningspersonene fått tilgang til datamaskinen til vedkommende.

På den måten skal de også ha fått tak i kontoinformasjon, som igjen har gitt dem mulighet til å trekke ut millionbeløpet.

Politiet antar at gjerningspersonene befinner seg i utlandet, og sier til E24 at pågripelser i saken dermed kan bli vanskelig. Samtidig har de sporet en del av pengene til en bitcoinadresse, og der skal de bli værende, håper politiet.

– Vi ønsker å få informasjon om kontoen og sikre oss at de som eventuelt kunne bli fristet til å veksle dette inn, må vite at dette er utbytte av straffbar handling, sier politiadvokat Trude Kvanli i Troms politidistrikt til E24.

Les også

1,7 millioner kroner fra coronasvindel står på kryptokonto: Økokrim ber folk holde seg unna

Flagger adresse

Derfor går de nå til det uvanlige skrittet å advare mot veksling i en spesifikk bitcoinadresse – et grep kun Økokrim har gjort tidligere i Norge, og kun én gang.

Drøye 1,5 millioner kroner står lagret på kontoen politiet nå ønsker å advare mot, som ser slik ut: 1DKkWREVuUuXmRNe99t9SrHCKdziLuthB8.

Informasjon om denne adressen vil også bli spredt til aktører norsk politi har kontakt med i kryptovalutabransjen i Norge og i utlandet, opplyser politiet.

– I forbindelse med en investering i bitcoin har de kriminelle fått tilgang på datamaskinen til fornærmede, og på denne måten klart å svindle til seg omtrent 2,5 millioner kroner. Pengene stod på en bankkonto og har siden blitt vekslet inn i bitcoin, sier Kvanli.

– Hvis noen får befatning eller tilbud om å veksle inn det som står på adressen så må de vite at det er snakk om utbytte av en straffbar handling.

Manipulerer ofrene

Samtidig ber politiet om at personer som mottar midler fra denne adressen holder midlene tilbake, og å kontakter lokalt politi så raskt som mulig.

– Det er ekstremt vanskelig å oppklare en sånn sak, og det er ekstremt vanskelig å få tilbake de tapte pengene, sier Kvanli.

Politiet tror fremgangsmåten med å offentlig advare mot en bitcoinadresse kan øke sannsynligheten for å tilbakeføre pengene til fornærmede. Likevel er det det forebyggende perspektivet som er viktigst.

– Gjerningspersonene har en veldig manipulerende metode som ikke er så lett å avdekke, hvor de benytter seg av personer som vedkommende kjenner, og får det til å fremstå tilforlatelig. Da gir man, eller blir presset til å gi, tilgang til info som man ellers ikke ville gitt i en annen situasjon, sier hun.

Les også

Økokrim overvåker fortsatt bitcoin-konto med straffbart utbytte: Verdien har økt med én million

– De bruker et kjent navn eller en tilforlatelig mail knyttet til navn de kjenner, som anbefaler å investere i noe. Og så når man går inn og ser på det så er man på en nettside som de kriminelle styrer, og så blir man kontaktet.

Deretter blir offeret manipulert til å gi tilgang til maskinen og opplysninger som ikke må komme på avveie.

– Bedrageriet er ofte knyttet til tidsnød og at man har det travelt. Så det blir tidspress, og man rekker ikke tenke seg om eller høre med andre som kan gi råd.

– Og så ser vi også at pengene går veldig fort videre. Politiet følger pengestrømmen, og vi ser at de går fort ut av konto, blir vekslet videre og spredd utover.

Ikke første gang

Det ekstraordinære grepet med å flagge en spesifikk bitcoinadresse er prøvd en gang tidligere, av Økokrim i fjor. Da var det snakk om 18,4 bitcoin fra straffbart utbytte, som den gang var verdt rundt 1,7 millioner kroner.

Verdien har siden da økt med bitcoin-kursen til hele 9,5 millioner kroner.

Det vil si at Økokrim har stått i den relativt unike situasjonen at de kan følge med på verdistigningen av straffbart utbytte i realtid. Likevel er det lite de så langt kan foreta seg.

– Inntil videre vil Økokrim fortsette overvåkingen av kontoen, sa førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim i desember i fjor.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Troms
 2. Økokrim
 3. Krim
 4. Bedrageri
 5. Politiet
 6. Utbytte
 7. Etterforskning

Flere artikler

 1. Politiet advarte mot bitcoin-adresse: Nå har millionene spredt seg videre

 2. To kodebrikker, lapper med passord og 44 millioner kroner forsvant

 3. Kjendis-hacker dømt til tre års fengsel etter bitcoinsvindel

 4. Betalt innhold

  Dette bør du vite for å unngå straffeskatt på kryptovaluta

 5. Krypto-Sunde mener banken har brutt hvitvaskingsregelverket