Norfund vil drive 900 mobiltårn med sol for Orange i noen av verdens fattigste land

Statens investeringsfond Norfund investerer nær 90 millioner kroner i et selskap som skal drive mobiltårn med solkraft i Sierra Leone, Liberia og Kongo. Det vil gi et kraftig kutt i bruken av diesel.

Dette er et solcelleanlegg knyttet til en mobilmast i Sierra Leone.
Grønn teknologi
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Norfund er den norske statens investeringsfond for utviklingsland, og skal bidra til finansiering av bærekraftig utvikling i noen av verdens fattigste land.

Nå har Norfund og flere partnere dannet selskapet Escotel, som skal bygge ut solkraft til drift av mobiltårn i Sierra Leone, Liberia og etter hvert Kongo.

Escotel skal levere, drive og vedlikeholde lokal solkraft kombinert med batterier for rundt 900 mobiltårn drevet av ulike datterselskaper av mobiloperatøren Orange.

Pål Helgesen er investeringsdirektør for ren energi i Norfund.

Sierra Leone, Liberia og Kongo står alle på FNs liste over de minst utviklede landene i verden. Mobiltelefoni er et viktig bidrag til å sikre utvikling og arbeidsplasser i disse landene, påpeker Norfund.

Norfund solgte nylig fornybarselskapet SN Power til Scatec for nær 11 milliarder kroner.

Les også

Vurderte aktører i Asia og Europa: – Scatec kom med det beste budet

Investerer 35 millioner dollar

Selskapet Escotel er dannet av Norfund, Evolution fund II og utbyggeren Sagemcom Energy & Telecom.

Norfund investerer 10 millioner dollar (drøye 87 millioner kroner) i selskapet, mens Evolution fund går inn med 20 millioner dollar og Sagemcom med fem millioner dollar.

– Dette er en spennende forretningsmodell basert på lokalt generert fornybar energi som vil bidra til å gi renere og mer pålitelig kraft til teleoperatører i tre av verdens minst utviklede land, sier Pål Helgesen, investeringsdirektør for ren energi i Norfund.

Norfund har tidligere erfaring fra samarbeid med Sagemcom gjennom selskapet We Light i Madagaskar. Dette selskapet har bygget ut lokale energiløsninger for hundrevis av landsbyer.

Slik ser et solkraftanlegg ved et mobiltårn ut. Dette er fra Madagaskar.

– Helt nye muligheter

Norfund driver med denne typen lokale energiløsninger i flere land. Blant annet har fondet investert i Yoma Micropower i Myanmar, som bygger ut lokal solkraft for drift av mobiltårn, som samtidig gir strøm til lokale husholdninger.

Disse løsningene har blitt mer attraktive i takt med at kostnadene for å installere solkraft har falt.

– Solenergi åpner nå helt nye muligheter til å tilby energitilgang som både er rimeligere, mer pålitelig og gir langt mindre utslipp enn dieselaggregater og andre fossile alternativer, sier Helgesen.

Norfund finansierer også solkraft gjennom selskaper som børsnoterte Scatec og Empower Energy, som drives av tidligere Scatec-direktør Terje Osmundsen. Totalt har Norfund støttet energiprosjekter med kapasitet på rundt 10 terawattimer (TWh) årlig produksjon.

Nylig gikk Norfund sammen med pensjonsselskapet KLP for å investere 54 millioner dollar i fornybar energi til bedrifter i Asia. Gjennom det Singapore-baserte selskapet Berkeley Energy Commercial Industrial Solutions (Becis) skal de tilby fornybar energi direkte til storbrukere i industrien.

Les også

Norfund og KLP satser i Asia: Skal selge ren energi til bedrifter

Afrika trenger mer energi

I fjor anslo Det internasjonale energibyrået (IEA) at afrikanske land ville øke sin energibruk dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet i perioden frem til 2040, i rapporten «Africa Energy Outlook».

Forbruket øker blant annet grunnet industrialisering, rask befolkningsvekst og urbanisering. Befolkningen i afrikanske byer er ventet å øke med 580 millioner – mer enn hele EUs befolkning – de neste 20 årene, påpekte byrået.

Da vil Afrika ha en befolkning på over to milliarder. IEA-sjef Fatih Birol sa i fjor at stadig billigere fornybar energi og en rekke gassfunn kan gi bidrag til at afrikanske land kan sikre seg nok energi.

Men i år har coronapandemien skapt utfordringer. IEA venter at antallet mennesker uten strøm i Afrika vil øke for første gang på syv år. I år vil 590 millioner i Afrika sør for Sahara mangle strøm, opp to prosent fra i fjor.

Årsaken er blant annet at pandemien gir økte utgifter. IEA påpeker at Uganda kutter i subsidiene av strøm til fattige, mens Sør-Afrika setter utbyggingen av strøm i fjerntliggende områder på vent for å prioritere helseutgifter.

– Det er et enormt behov for nye investeringer i energitilgang, for å skape nye jobber på et kontinent som har vært hardt rammet av de økonomiske effektene av pandemien, sier Helgesen.

Les også

Norfund ble svindlet for 100 millioner: – Dette er dobbelt så stort som Nokas-ranet

Drives på diesel

Mange mobiltårn i afrikanske land drives i dag med dieselaggregater, men det kan være krevende og dyrt å kjøre ut diesel til fjerntliggende områder. Med solkraft og batterier vil regningen kunne kuttes betydelig.

– Dette initiativet skaper et kraftig redskap som vil være i stand til å tilby de mest oppdaterte strømløsninger for telenett over hele Afrika, og som øker kvaliteten på mobiltjenester, reduserer eierkostnadene og reduserer CO2-utslipp, sier Eric Rieul, administrerende direktør i Sagemcom Energy & Telecom, ifølge en melding fra Norfund.

Det er ifølge Norfund rundt 150.000 mobiltårn i Afrika sør for Sahara, og 80.000 til 100.000 av disse er egnet for å gå over til lignende løsninger som det Escotel nå satser på. Det viser analyser fra selskapet Dalberg.

Partnerne bak Escotel har planer om å få bygget ut rundt tusen slike anlegg de neste ti årene, for å bidra til lokal utvikling og kutt i CO2-utslippene.

Bruker video under pandemien

Norfund har tatt i bruk nye grep for å håndtere pandemien. Blant annet har fondet gjennomført aktsomhetsanalyser («due diligence» på prosjekter gjennom videooverførte besøk på anlegg.

– Det har vært krevende å gjennomføre investeringen midt under pandemien, men vi har også vært kreative, sier Helgesen.

Når man driver virksomhet i noen av verdens fattigste land kan penger havne på avveie. Norfund opplyste i mai at fondet var utsatt for en svindel knyttet til en låneavtale på 100 millioner kroner til en mikrofinansinstitusjon i Kambodsja.

Fondet pekte i ettertid på at gjerningspersonene utnyttet usikkerheten og uroen etter coronapandemien.

Les også

Norfund mener kriminelle utnyttet uro knyttet til corona i storsvindelen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Grønn teknologi
 2. Det internasjonale energibyrået (IEA)
 3. Fornybar energi
 4. Norfund
 5. Sierra Leone
 6. Liberia
 7. IEA

Flere artikler

 1. Ønsker fornybarfond på 25 milliarder: – Dette er investeringer som lønner seg

 2. Derfor er salget av SN Power årets norske klimanyhet

 3. Scatec planlegger investeringer på 100 milliarder

 4. Regjeringen vil spytte inn 10 milliarder i nytt grønt fond

 5. Norsk forretningsmann tiltalt etter svindel av Norfund-penger i 2018