Tjente ikke nok under pandemien – ble kastet ut av Norge

For seks år siden intervjuet Kyle Havlicek-McClenahan (32) daværende statsminister Erna Solberg om hvordan hun skulle få næringslivstalenter til Norge. Nå er gründeren selv kastet ut av landet.

ENTREPRENØR: Kyle Havlicek-McClenahan har bodd åtte år i Norge, først som student ved NTNU, så som konsulent og gründer. I desember måtte han forlate landet.
Publisert:

SAN FRANCISCO (E24): En februardag i Trondheim i 2016 fikk amerikanske Kyle Havlicek-McClenahan møte den daværende statsministeren. Han jobbet som frivillig journalist under den internasjonale studentfestivalen Isfit og hadde fått i oppdrag å intervjue Erna Solberg (H).

Mot slutten av intervjuet penset han samtalen inn mot innvandring – ett av hovedtemaene på festivalen det året.

Hvordan bringer du talenter hit til Trondheim i stedet for til Silicon Valley?, spurte den unge amerikaneren, som er oppvokst like ved det internasjonale innovasjonssentrumet.

– Det er vanskelig, svarte Solberg.

Hun begynte deretter å snakke om det norske skattesystemet, før hun understreket at både selskaper og universiteter kunne trenge et bedre administrativt opplegg for å lose internasjonale kunnskapsarbeidere inn i landet.

– Vi prøver å etablere et bedre fast-track-system, sa hun i intervjuet.

MØTTES: Kyle Havlicek-McClenahan tok en selfie med daværende statsminister Erna Solberg etter at han hadde intervjuet henne i 2016.

På denne tiden hadde Kyle Havlicek-McClenahan bodd 2,5 år i Norge, som student i molekylærbiologi ved NTNU. Her kunne han kombinere høyteknologiske studier med sin lidenskap for fjell og ski, en av hovedgrunnene til at han valgte å bosette seg i landet.

– Jeg visste hele tiden at jeg hadde lyst til å bli værende, sier han.

Gjennom studietiden hadde han flere frivillige verv som ga ham innpass i det norske startup-miljøet, og han tok emner ved universitetets entreprenørskole. Da han var ferdig på NTNU i 2018, begynte som konsulent for unge oppstartsbedrifter.

I 2020 startet han programvareselskapet Scales sammen med to andre.

Omtrent samtidig startet utfordringene.

Brev fra politiet

Da Norge stengte ned for første gang på grunn av pandemien, tørket konsulentinntektene raskt inn for Havlicek-McClenahan. Det nye selskapet hans var helt i startgropen og tjente ikke noe særlig penger ennå.

Mesteparten av 2020 levde han derfor på sparepenger.

I august samme år fikk han avslag på søknaden om fornyelse av oppholdstillatelse fordi han ikke oppfylte underholdskravet på 254.036 kroner. Dette er et krav til hvor mye man må tjene i året for å få opphold.

Les også

Elon Musks naboer: – De har prøvd alt for å få oss bort

Han anket vedtaket, først til Utlendingsdirektoratet (UDI), så til Utlendingsnemnda (UNE), og i 2021 så situasjonen langt lysere ut for amerikaneren.

I begynnelsen av året ble Scales tatt opp i programmet til oppstartsfondet Antler, som investerte en million kroner i selskapet. De fikk flere pilotkunder, blant andre selskapet NetNordic, og etter hvert oversteg salgsinntektene investorpengene.

På grunn av uforutsigbarheten i tidlig fase, tok han ut inntektene som daglig leder som konsulent, og han økte også andre inntekter til konsulentselskapet sitt.

KASTET UT: Noen uker før jul flyttet Kyle Havlicek-McClenahan tilbake til San Francisco Bay Area.

Underveis sendte han inn oppdaterte regnskap, avtaler og en uttalelse fra Antler til utlendingsmyndighetene, forteller han.

I desember i fjor kom likevel det endelige avslaget.

– Jeg fikk beskjed via Digipost, i form av en mindre hyggelig melding fra politiet, sier gründeren, som nå er blitt 32 år gammel.

– De minnet meg om at hvis jeg ikke dro fra landet, så ville jeg bli strafferettslig forfulgt internasjonalt. Sånn ble jeg informert om avslaget.

– Ikke økonomisk grunnlag

Først dagen etter fikk advokaten hans beskjed om UNEs vedtak. Der står det at «det ikke er økonomisk grunnlag for driften» av hans virksomhet som selvstendig næringsdrivende.

– Etter regelverket må man ha nok midler til å klare seg selv for å få en oppholdstillatelse, sier avdelingsleder i UNE, Terje Østraat, i en uttalelse til E24.

– Både UDI og UNE har kommet til at Havlicek-McClenahan ikke oppfylte dette kravet og har derfor avslått søknaden hans.

Les også

Theranos-skandalen: Elizabeth Holmes dømt for svindel

UNE har særlig sett på inntektene for perioden august 2020 til august 2021.

E24 har gått gjennom Havlicek-McClenahans driftsregnskap fra samme periode, som viser at han hadde inntekter på over 307.000 kroner i løpet av disse 12 månedene. Siden har inntektene økt mer.

Driftsresultatet ser imidlertid lavere ut, men dette skyldes en fordring på tapte inntekter fra forrige regnskapsperiode, ifølge gründeren. I realiteten tjente han derfor over kravet.

UTGÅTT PÅ DATO: Den siste oppholdstillatelsen til Kyle Havlicek-McClenahan.

UNE har ikke svart direkte på spørsmål om dette.

– Etter å ha gått gjennom alle fremlagte opplysninger om virksomheten hans, kom vi til at den hadde hatt et lavere overskudd enn 254.036 kroner, sier avdelingsleder Terje Østraat.

– Hvis det er nye opplysninger som tilsier at underholdskravet var oppfylt i august 2021, kan han sende inn en omgjøringsanmodning til oss.

– Ute å kjøre

Stortingspolitiker Alfred Bjørlo (V) mener regelverket, ikke håndteringen, er hovedproblemet i denne saken.

Han har engasjert seg i den amerikanske gründerens skjebne etter at han leste om Havlicek-McClenahan på gründernettstedet Shifter, som har skrevet flere artikler om utkastelsen.

– Hvis byråkratene hadde fått beskjed om å behandle underholdskravet mindre strengt på grunn av en unntakssituasjon som pandemien, hadde de gjort det, sier Bjørlo.

FRILUFTSMANN: Lidenskapen for ski og fjell var hovedgrunnen til at Kyle Havlicek-McClenahan valgte å bosette seg i Norge for åtte år siden.

Hans partifelle Ingvild Wetrhus Thorsvik har sendt inn skriftlig spørsmål til justisministeren om saken.

Emilie Mehl (SP) svarer at hun ikke kan kommentere enkeltsaker, men at regjeringen foreløpig ikke har funnet grunn til å fravike hovedregelen om underholdskravet for selvstendige næringsdrivende under pandemien. Det samme gjaldt regjeringen Solberg, påpeker hun.

– Vi vurderer imidlertid fortløpende behovet for unntak eller tilpasninger i regelverket som følge av pandemien, skriver justisministeren.

– Mye større problem

Alfred Bjørlo mener dette er altfor passivt fra regjeringen, og varsler at han vil følge opp saken i spørretimen i Stortinget, også på prinsipielt grunnlag.

– Denne saken kaster lys over et mye større problem, sier Bjørlo.

– Hvis vi skal greie å utvikle Norge i fremtiden, må vi bli et mye, mye åpnere samfunn som har større rom for at flere kan få komme til landet vårt og jobbe og starte bedrifter, sier han.

Bjørlo frykter saker som denne kan sende signaler om at Norge har et regelverk «designet for å gjøre livet vanskelig» for utenlandske gründere.

– Da er vi ute å kjøre, sier Bjørlo.

ET EKSEMPEL: Stortingsrepresentant Alfred Bjørlo mener Kyle Havlicek-McClenahan viser hvor vanskelig det kan være for Norge å tiltrekke seg gründere.

Han mener det bør etableres et eget visum for gründere, noe også Arbeiderpartiet har tatt til orde for i Shifter.

Grunnlegger og daglig leder i oppstartsfondet Antler, Magnus Grimeland, håper det blir en realitet og at Norge får egne ordninger for gründere, på lik linje med mange andre europeiske land.

– En av de største utfordringene for ethvert norsk oppstartsselskap er tilgang på talent, sier han i en uttalelse til E24.

– Dette er prekært for å gjøre selskapene våre konkurransedyktige.

Les også

Men Silicon Valley var ikke dødt

I Antlers portefølje finnes flere eksempler på utenlandske gründere som har flyttet til Norge, og Grimeland mener Kyle Havlicek-McClenahan har bidratt stort til det norske oppstartsmiljøet de siste årene.

Han synes regelverket som praktiseres av UDI virker rigid.

– Inntektskravet som stilles, samsvarer ikke med hvordan et oppstartsselskap skal og bør operere i tidligfase, sier Grimeland.

Han får støtte av Åse Pettersen Bailey, som uttaler seg på vegne av Innovasjon Norge Silicon Valley.

– Når man bygger selskaper, kan man ofte ikke ta ut fast lønn. Det er gjerne avgjørende de første årene. Ofte kan bedriften heller ikke betale tidlig ansatte – som ofte er de viktigste ansatte – full lønn, sier hun i en uttalelse.

Innovasjon Norge jobber med norske gründere som ønsker å etablere seg i Silicon Valley, hvor mange suksessfulle selskaper er stiftet av immigranter. I tillegg er jobben deres å promotere Norge som et attraktivt land å investere og jobbe i.

– Norge trenger flere bein å stå på. Da må vi behandle de som skaper verdier i Norge, enten de er nordmenn eller fra utlandet, på en måte som gjør det lettere for dem å oppnå suksess.

– Føles som jeg mister alt

Kyle Havlicek-McClenahan er frustrert og skuffet over avslaget fra norske myndigheter. Da E24 møter ham i San Francisco, bor han i en leilighet han har fått låne i noen uker. Veggene er nakne, og han sover på en madrass på gulvet.

Tidsforskjellen gjør det krevende å jobbe sammen med forretningspartnerne i Norge. Det – og stresset rundt hele situasjonen – har ført til forsinkelser i en kritisk periode for selskapet. Hvor han skal gjøre av seg den neste tiden, vet han ikke.

Samtidig er smittetallene i USA i eksplosiv vekst, og han har ingen helseforsikring. Det hender han våkner av panikkanfall.

– Det føles som jeg mister alt, sier han.

OPPGITT: Kyle Havlicek-McClenahan aner ikke hvor han skal gjøre av seg de neste månedene.

Nå øyner han et håp i UNEs uttalelse til E24, og advokat Dennis Obeng bekrefter at de vil sende inn en omgjøringsbegjæring basert på inntektene fra august 2020 til august 2021.

Hvis den blir innfridd, slipper gründeren å vente ytterligere tre år på permanent oppholdstillatelse når han en gang får komme tilbake til Norge igjen.

– Jeg har prestert som student, jobbet knallhardt og bidratt til det norske samfunnet i over åtte år. I august burde jeg kunne feiret permanent opphold etter en lang reise. Likevel skjer dette, sier Havlicek-McClenahan.

Les også

På innsiden av krisen som rystet verdenshandelen

Han presiserer at han lett kunne tatt en vanlig jobb, men ønsket om å drive med innovasjon tok ham i en annen retning. Det er paradoksalt at underholdskravet tolkes så rigid under pandemien når næringslivet generelt har fått så mye støtte, synes han.

– Noe i dette systemet er fundamentalt ødelagt, sier Havlicek-McClenahan, som håper hans erfaringer kan bidra til en endring av regelverket.

– Jeg vil bare komme meg hjem.

Les flere artikler fra Silicon Valley her.

Publisert:
Gå til e24.no