Milliardærer på elbil-ladere

Gründerne av batteriladerselskapet Easee, Kjetil André Næsje og Jonas Helmikstøl, er med god margin blitt milliardærer. De to er nykommere på Kapitals liste over Norges 400 rikeste.

Daglig leder og medgründer Jonas Helmikstøl (fra venstre), designsjef og medgründer Steffen Mølgaard, softwaresjef Ola Stengel og teknisk sjef og medgründer Kjetil Næsje i Easee. Helmikstøl og Næsje eier 27 prosent av selskapet, mens Mølgaard har 10 prosent og Stengel en mindre aksjepost.
 • Tor Dagfinn Dommersnes (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

Det er som vanlig reder og investor John Fredriksen (77) som troner øverst på Kapitals riking-liste, med en anslått formue på 114 milliarder kroner.

Han er dobbelt så rik som nummer to, fondsforvalteren Ole A. Halvorsen. Deretter følger Rema 1000-gründer Odd Reitan (70) med en anslått formue på 51 milliarder kroner. Det er en økning på hele 6,5 milliarder kroner fra året før, så pandemien gjorde godt for «Colonialmajoren».

Før første gang er alle de 400 på listen milliardærer.

Nykommere

Flere rogalendinger er på Kapitals liste for første gang. Det gjelder blant andre Jonas Helmikstøl og Kjetil Næsje, de to gründerne av elbillader-selskapet Easee. Ifølge Kapital har Easee i dag større verdi enn konkurrenten, børsnoterte Zaptec. De to arbeidet tidligere i Zaptec, men sluttet der og etablerte Easee i 2018.

Jonas Helmikstøl er gründer og toppsjef i elbillader-selskapet Easee. Kapital mener selskapet er verdt betydelig mer enn konkurrenten Zaptec.

Easee omsatte for 380 millioner kroner i fjor. Kapital skriver at selskapet har en betraktelig bedre omsetning, driftsmargin og vekst enn Zaptec som verdsettes til ca 3,7 milliarder kroner.

Helmikstøl og Næsje eier hver 27 prosent av Easee, og deres formuer er beregnet til 1,6 milliarder kroner. Det plasserer dem som nummer 264 på listen.

Lars Helge Helvig debuterer på Kapitals liste over landets rikeste personer med en formue på 2,5 milliarder kroner. Han er blitt rik på vindkraft, men også andre investeringer har vært vellykkede.

Rik på vindkraft

En annen rogalanding debuterer høyere på listen, og det er Lars Helge Helvig. Han er blitt rik på vindkraft, men også på andre investeringer. Han eier blant annet 23 prosent i nevnte Zaptec, et selskap som har økt hele 470 prosent siden børsnoteringen i oktober i fjor.

Han er eneeier i Valinor AS som har investert i flere selskaper og bransjer, men først og fremst grønt. Selskapet er hovedeier i Norsk Vind Energi.

Helvigs formue er anslått til 2,5 milliarder kroner. 162 andre nordmenn har ifølge tidsskriftet større formue enn ham.

Rune Freyer fra Stavanger er ny på Kapitals liste, med en anslått formue på 1,2 milliarder kroner.

Freyer er også ny

Rune Freyer fra Stavanger er også ny på denne listen. For 15 år siden solgte han selskapet Easy Well Solutions for 500 millioner kroner, og siden har han investert pengene godt.

Kapital mener at han i dag har en formue på 1,2 milliarder kroner.

Mye av formuen er plassert i verdipapirer, men han har også en stor eierandel i selskapet Flowpower som driver med et vannkraftprosjekt i Uganda. Han eier også 50 prosent av Fishbones AS, et selskap som utvikler produkter rettet inn mot olje- og gassvirksomheter.

Kapital har regnet seg fram til at Tore Lærdal (69) har den største formuen i Rogaland.

28 fra Rogaland

Det er 28 rogalendinger på listen. På 21. plass er Tore Lærdal med en anslått formue på 10,7 milliarder kroner. Han og Peter T. Smedvig har i år byttet plass på listen. Smedvig er oppført med 10,3 milliarder i formue.

Sju andre rogalendinger er blant landets 100 rikeste, se egen liste.

Olav Stangeland er den 100. rikeste personen i Norge, mener Kapital. Her er han fotografert sammen med to av bilene sine, en Chevrolet Camaro SS Convertible, 2011-modell og «søndagsbilen», en Bentley Flying Spur V8 S med 527 hk, 2017-modell.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kapital
 2. Easee

Flere artikler

 1. Easee-gründer til topps i prestisjefylt kåring

 2. Betalt innhold

  Derfor flytter ladesuksessen utviklingen til Oslo: - Et naturlig steg

 3. Kompetansemangel høyest på 13 år: - Det er kritisk

 4. Betalt innhold

  Der dressen kommer til kort

 5. Vinneren av «årets bærekraft» i Ledertalentene: – Se deg selv i speilet - og ikke tenk på penger!