Den ukrainske butikkjeden «Egersund» stengte. Nå lages det mat til soldatene.

Torsdag mottar de hundretusener i støtte fra norske bedrifter.

Egersund Seafoods butikker i Kyiv er stengt og de ansatte evakuert fra byen eller vervet til det ukrainske forsvaret. Resten jobber frivillig med å lage mat til soldater og trengende.
Publisert:

Engasjementet for det ukrainske folket er stort i Norge. Rundt om i hele landet samles det inn mat, klær og penger som skal sendes til Ukraina for å hjelpe ofrene for Russlands invasjon.

Også blant norske bedrifter er det et stort engasjement. Sammen med Norsk-ukrainsk handelskammer har bransjeforeningen Sjømat Norge nå tatt initiativ til en pengeinnsamling som skal gå til humanitær bistand til Ukraina. I går ettermiddag gikk det ut en oppfordring til flere hundre bedrifter om å bidra.

En av mottagerne er Egersund Ukraine, den ukrainske grenen av det norske selskapet Pelagia.

Lager mat til sykehus, barnehjem og soldater

Pelagia selger norsk fisk på det ukrainske markedet og har også sin egen butikkjede i landet, kalt Egersund Seafood.

Nå er butikkene stengt. Import av utenlandske varer til Ukraina er nesten umulig. Mange av selskapets ansatte er allerede kalt inn for å kjempe mot russiske styrker. Familiene deres er evakuert ut av landet med hjelp av Pelagia.

De som er igjen, har satt i gang en frivillig innsats for å lage mat til soldater ved fronten, til sykehus og til barnehjem. Men de frivillige holder på å gå tomme for både mat og penger. Nå kommer hjelpen fra norske bedrifter.

– Vi føler et stort ansvar for å hjelpe. Dels fordi vi kjenner disse folkene personlig, dels fordi det er viktig at vi som arbeidsgiver tar ansvar.

Det sier daglig leder Egil Magne Haugstad i Pelagia. Han forteller at selskapets ansatte i Norge samler inn penger til sine ukrainske kollegers frivillige innsats. Pelagia lover å gi tilsvarende sum som deres egne ansatte. Foreløpig har selskapet gitt omtrent 300.000 kroner.

Les også

Dro til Polen for å møte ansatte og deres familier på grensen til Ukraina

Les også

Åpner hotell for ukrainske flyktninger

Mange ønsker å bidra

Kommunikasjonssjef Kristin Langeland i Sjømat Norge forteller at giverviljen er stor blant norske bedrifter. Ifølge henne er det bedrifter i sjømatnæringen som har ivret for en organisert innsamlingsaksjon.

– Det handler om at Ukraina er et land vi har et tett forhold til. Mange ønsker å bidra.

1,8 prosent av norsk sjømat eksporteres til Ukraina, men tallet er økende. Før invasjonen var Ukraina et av de landene der importen av norsk sjømat vokste mest.

– Handel binder folk sammen, og det er mange som ønsker å bidra positivt i en kritisk situasjon, sier Langeland. Hun tror også flere bransjer vil ønske å bidra.

Les også

Norske bedrifter i Ukraina hjelper ansatte og familiene deres med å flykte fra krigen

Halv million på én dag

Det er Norsk-ukrainsk handelskammer som organiserer innsamlingsaksjonen. Kjartan Tveitnes, leder i handelskammeret, forteller at innsamlingen allerede har fått inn rundt en halv million kroner.

Det er for tidlig å si hvem midlene har kommet fra, men Sjømat Norge mener i hvert fall et titall bedrifter ønsker å bidra. Selv har de bidratt med 50.000 kroner.

Kjartan Tveitnes sier han sender sine tanker til ukrainerne som kjemper for sitt land og frihet. – Vi må stå i solidaritet med Ukraina fordi det er vår kamp også, sier Tveitnes.

Tveitnes opplever også giverviljen som stor. Han ser for seg at de vil få inn store summer de kommende dagene.

– I norsk næringsliv er det mange aktører som har ukrainske partnere de har kjent i mange år. Og de ønsker å vise støtte til det ukrainske folket, sier Tveitnes.

Handelskammeret bruker lokal kompetanse i Ukraina for å sikre at tiltakene treffer godt på bakken. – De store internasjonale organisasjonene er gode på det de gjør. Vi ønsker å bruke vårt nettverks kompetanse i Ukraina.

Humanitær hjelp

I første omgang skal pengene gå til fire prosjekter:

  • Egersund Ukraine. Deler ut mat til soldater, sykehus og barnehjem.
  • Ukrainahjelpen Karmøy. Gir nødvendig nødhjelp til flyktninger fra Øst- og Sentral-Ukraina og bistand med å komme over grensen til naboland. Sender også nødhjelp til lokale partnere i Kyiv.
  • Help Ukraine. Felles initiativ fra flere ulike ukrainske aktører. Gir humanitær og medisinsk hjelp i Ukraina og jobber med å sende forsyninger fra Polen over grensen.
  • SVOI. Jobber med å kjøpe inn medisiner og medisinsk utstyr for militærleger og sykehus som behandler mennesker såret i krigssonen.

Tveitnes opplyser at hensikten med innsamlingsaksjonen er å gi humanitær bistand og mental støtte, særlig til sårbare ungdommer. På lengre sikt skal midlene brukes til å støtte initiativer som sikrer «sysselsetting, verdiskaping og menneskelig verdighet».

Tveitnes forteller at han daglig er i kontakt med norske bedrifter som har virksomhet i Ukraina. Mange er redde for å miste kontrakter og kunder.

– I tillegg til nødhjelp er det viktig at norske bedrifter klarer å se langsiktig og viser solidaritet og forståelse. Etter hvert som krigshandlingene slutter, må folk ha en jobb å gå tilbake til, sier Tveitnes.

Publisert:
Gå til e24.no