Korrupsjonsanklaget toppsjef trekker seg fra styret i norsk fiskerikonsern

Tidligere konsernsjef Thorsteinn Már Baldvinsson i Samherji har inntil nylig sittet i styret i Tromsø–konsernet Nergård.

Samherjis avgåtte konsernsjef Thorsteinn Mar Baldbinsson (innfelt) har nå også trukket seg fra styret i det norske fiskerikonsernet Nergård.
Publisert: Publisert:

Konsernsjef Tommy Torvanger i Nergård bekrefter overfor E24 at Baldvinsson nå har trukket seg fra styret.

– Han går ut av styret nå ja. Det har blitt meldt inn og ligger hos Brønnøysundregistrene. Ellers er det ingen endringer i styret, sier Torvanger.

Sønnen, Baldvin Thorsteinsson, fortsetter dermed i styret, som fra nå av vil bestå av fire personer, opplyser Torvanger.

– Alt er ordnet med formalia ut fra den prosedyren som er enklest i forhold til situasjonen. Vi er opptatt av at alt er i orden på dette.

Forrige uke sa Torvanger at det var en «forferdelig sak», og at han ikke kjente igjen anklagene mot Baldvinsson.

– Vi har hatt et godt samarbeid med Thorsteinn, som er en kunnskapsrik mann, spesielt på det med å bygge båter. Han har vært viktig for oss. Så vi må bare se hva som skjer fremover, sier Torvanger.

Samherji fortsetter også med sitt eierskap på 39,9 prosent i Nergård, bekrefter Torvanger.

Baldvinsson har sittet i Nergård-styret siden året etter Samherji begynte å kjøpe seg opp i Nergård i 2014.

Les også

Toppsjefen i Samherji går av etter korrupsjonsanklager

30.000 dokumenter

Tirsdag forrige uke førte en lekkasje på 30.000 dokumenter til Wikileaks, til en avsløring i flere medier om hvordan den islandske fiskerigiganten Samherji angivelig skal ha bestukket offentlige tjenestemenn i Namibia for å sikre tilgang til fiskekvoter.

Samtidig skal selskapet ha brukt DNB til å sende bestikkelsene gjennom skatteparadis, ifølge mediene.

Tidligere daglig leder for selskapets virksomhet i Namibia, Jóhannes Stefánsson, har stått frem som varsler, og har sagt at det var konsernsjef Thorsteinn Már Baldvinsson som ga grønt lys for bestikkelsene.

Torsdag forrige uke ble det klart at Baldvinsson går av som konsernsjef i Samherji inntil etterforskningen er avsluttet. Han ble erstattet av Björgólfur Jóhannsson.

I perioden 2011 til 2018 skal Samherji ha overført rundt 70 millioner dollar, tilsvarende 645 millioner kroner, gjennom et skatteparadis på Marshalløyene.

Disse pengene skal ha blitt overført gjennom bankkontoer hos DNB.

Les også

Korrupsjonsanklaget toppsjef sitter i styret i norsk fiskerikonsern: – En forferdelig sak

Stanset i 2018

Ifølge Stundin skal deler av pengene ha kommet fra hestemakrellfiske i Namibia, hvor selskapet angivelig har bestukket offentlige tjenestemenn for å sikre tilgang til fiskekvoter.

Da en transaksjon fra et skallselskap ble avvist av den amerikanske banken Bank of New York Mellon, gjennomførte DNB en etterforskning av selskapet. Dette gjorde i mai 2018 at den norske banken stengte ned bankkontoene.

Informasjonssjef Even Westerveld i DNB uttalte til E24 at banken «selvsagt undersøker påstandene», men understreket at bankkontoene ble stengt i 2018.

Han sa også at DNB ikke kan gi opplysninger om enkeltselskaper, og at «politiet har ansvaret for å etterforske og eventuelt avdekke om betalinger gjennom bankenes systemer medfører brudd på loven».

Publisert: