Aksjonær om DNB-etterforskning: – Viktig at ledelsen tar dette på alvor

DNBs børsverdi ble barbert med 17 milliarder kroner etter at Økokrim har startet etterforskning. Storebrand forventer at «banken gjør alt det som trengs for å komme til bunns i denne saken».

UNDER ETTERFORSKNING: Økokrim gikk torsdag ut med nyheten om at DNB etterforskes.

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Publisert:

DNB-aksjonær KLP betegner saken som nå er under etterforskning som «alvorlig».

– For oss som eier er det viktig at DNB og ledelsen tar dette på alvor. Hvis Økokrim finner uregelmessigheter, så forventer vi at DNB tar lærdom av det og endrer sine rutiner, skriver KLPs konsernsjef Sverre Thornes til E24.

Økokrim meldte torsdag at det startes etterforskning av DNB.

Det skjer i kjølvannet av saken om påstått korrupsjon i Namibia fra det islandske selskapet Samherji, som skal ha brukt den norske banken til å sluse penger gjennom skatteparadis.

Fredag ga nyheten om etterforskning umiddelbart utslag i DNBs børsverdier.

På Oslo Børs falt aksjen 6,4 prosent. Fallet er det største siden 2016, og krympet børsverdien med 17 milliarder kroner i løpet av dagen.

Les også

DNB-aksjen falt etter Økokrim varslet etterforskning

Konsernsjef Sverre Thornes i KLP

KLP

– Følger opp slike saker

– For oss var det betryggende at styrelederen raskt tok denne saken på stort alvor, og har bedt om en grundig gjennomgang. Vi følger opp slike saker, men lar selskapet håndtere saken først, skriver Thornes i en e-post.

Storebrand er også blant de større norske aksjonærene i DNB.

Senior porteføljeforvalter, Hans Thrane Nielsen, skriver at finanskonsernet er «opptatt av at alle selskaper vi investerer i oppfører seg i tråd med de lover og regler som gjelder for deres forretningsvirksomhet».

Han skriver videre at det er «fornuftig at Økokrim går gjennom saken for å på best mulig måte bidra til å avdekke hva som har skjedd», og at Storebrand forventer at «banken gjør alt det som trengs for å komme til bunns i denne saken», slik DNB har sagt de skal gjøre.

Tredje største eier er Folketrygdfondet med en eierandel på 6,1 prosent. Fondet forvalter pensjoner for staten, og er en av de største investorene i det norske markedet.

Fondet kommenterer vanligvis ikke enkeltinvesteringer, men aksjedirektør Nils Bastiansen opplyser at «saken er blant temaene i dialogen med DNB».

– Vårt inntrykk er DNB tar saken på største alvor, skriver Bastiansen.

Les også

DNB risikerer å bli gransket for hvitvasking i USA

Les også

Tidligere Økokrim-topp: – Ikke overrasket

Staten er den største eieren i DNB med en andel på 34 prosent. Statssekretær Magnus Thue i Nærings- og fiskeridepartementet sier at «regjeringen er opptatt av at alle selskaper, ikke minst store finansinstitusjoner, jobber aktivt mot hvitvasking».

Les også

DNB-sjefen om hvitvaskingsanklager: – Jobber for å få frem all informasjon

Gjør egne undersøkelser

I en e-post til E24 torsdag kveld skrev DNBs kommunikasjonssjef Even Westerveld at de vil dele fortrolige kundeopplysninger med Økokrim, som de frem til nå ikke har hatt mulighet til å dele.

– Vi kan ikke utelukke at våre egne undersøkelser vil identifisere forbedringspunkter i bankens arbeid. Samtidig er det viktig å minne om at det ikke er en norsk bank som er anklaget for korrupsjon eller hvitvasking, men et islandsk fiskeriselskap, sa Westerveld.

NRK meldte tirsdag at DNB brukte flere år på å stenge kontoene knyttet til hvitvaskingsskandalen som det islandske fiskerikonsernet Samerherji er involvert i.

DNB gjennomførte en kundeoppdatering av selskapet Cape Cod i 2015, men fikk ikke vite hvem eieren var. Ifølge hvitvaskingsloven skal de reelle rettighetshaverne til kontoen oppgis.

I 2017 spurte DNB igjen hvem eieren var, og da kom det frem at Cape Cod utgjorde høy risiko.

Først året etter ble kontoene stengt, etter at DNB gjennomførte en etterforskning av selskapet i kjølvannet av at en transaksjon ble avvist av den amerikanske banken Bank of New York Mellon.