Tross kurskollaps i Norwegian og SAS merker reisebyråene lite coronanedgang: – Overraskende normalt

Reisebyråene merker få endringer i nordmenns reiseplaner på grunn av virusfrykt. Analytikerene mener at SAS og Norwegian har fått for mye juling på Børsen. – Jeg syns det er litt overdrevet, sier Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen.

POPULÆRT: Sørøst-Asia, her Koh Phangan i Thailand.

Berit Keilen
Publisert:,

– Tallene våre viser veldig små endringer. Det er en liten nedgang. Februar i år målt mot i fjor viser en nedgang på 0,6 prosent, sier Per Arne Villadsen, administrerende direktør i reiselivsselskapet Berg-Hansen.

– Jeg tror ikke vi har full coronaeffekt i tallene ennå. Mange av reisene går til nære destinasjoner og mye av det er jobbreiser som går litt på autopilot. Vi merker at folk avbestiller eller utsetter, men det er relativt lite volumer. Vi er overrasket over at tilbakegangen har vært så liten.

Berg-Hansen er en av de største reisebyråene i Norge, med en omsetning i 2018 på 235 millioner kroner og rundt 400 ansatte. De tilbyr blant annet jobbreiser og gruppeturer.

De siste dagene har blant annet Norwegian og SAS hatt noen av sine mørkeste dager på børsen.

SAS er ned 26 prosent den siste uken og Norwegian har rast 44 prosent.

Men negativiteten på børsen har ikke smittet over på nordmenns reiselyst ennå, selv etter at viruset nådde Norge, ifølge flere reisebyrå E24 har vært i kontakt med.

Les på E24+ (for abonnenter)

Børskommentar: Er det viruskrise for Norwegian, eller er det bare aksjen som er syk?

TUI: – Ser ingen endringer

– Vi ser ingen endringer som vi kan tilskrive coronaviruset spesifikt, sier Nora Aspengren i reisebyrået Tui.

Hun sier at dette ikke er unaturlig, da de ikke flyr så mye til Asia eller på de mest utsatte flystrekningene der viruset har rammet hardest. Tui tilbyr i stor grad reiser til de mest populære feriestedene, som Gran Canaria, Spania og USA. Aspengren sier at man ikke kan sammenligne Tui med ruteflyselskap som Norwegian.

Tui får mesteparten av bestillingene når sommeren begynner å nærme seg.

– Nå er vi jo i en limbo mellom vintersesong og sommersesong, så vi må egentlig vente og se. Det er uten tvil på folks agenda. Vi får spørsmål fra kunder som skal reise som lurer på ting. Folk venter nok også for å se hvordan dette utvikler seg. Vår hovedsesong er sommeren, og per nå kan vi ikke si at vi ser noen effekt på coronaviruset på denne sesongen.

Nora Aspengren i reisebyrået Tui sier at de ikke har merket endringer de kan tilskrive coronaviruset ennå.

TUI

Analytiker: – Overdrevet kursfall

Kenneth Sivertsen, analytiker i Pareto, dekker både Norwegian og SAS. Han syns det er «interessant» at reisebyråene ikke har sett en tydelig nedgang i flytrafikken:

– Spørsmålet som alle lurer på nå er hva som skjer i mars og april. For vår del er vi ganske sikker på at det er et bortfall av passasjerer til tross for at reisebyråene ikke ser en effekt ennå, folk er kanskje litt avventende.

I går gikk Norwegian ut i en børsmelding og sa at selskapet holder fast på guidingen de har gitt for 2020-resultatet. Likevel falt aksjen dypt, før den fredag morgen så en liten bedring.

– Norwegian-aksjen er ned 44 prosent, andre flyselskap ligger på rundt 20 prosent ned. SAS og Norwegian er i en særklasse og har fått mye juling, sier Sivertsen.

– Er det litt i overkant?

– Jeg personlig syns det er litt overdrevet, men det er slik aksjemarkedet er. Risikoen har økt, og kursnedgangen viser jo at markedet ikke er fornøyd med ikke å vite hva som skjer.

– Kan reisebyråene fungere som en værhane for hvordan det går med SAS og Norwegian?

– Det er et datapunkt absolutt, men det vil overraske meg om det ikke er en nedgang i trafikken, særlig i Italia og de områdene viruset har rammet. Men det er det som er det fine med livet, det kan overraske deg hele tiden, sier Sivertsen.

Les på E24+ (for abonnenter)

Dette gjør de grønne fondene i møte med coronaviruset

Berg-Hansen: Forventer nedgang i en kort periode

Selv i uken der viruset rammet Norge, har ikke Berg-Hansen sett noen nevneverdig endring.

– Vi er veldig spent på dette, men i går solgte vi flybilletter for 9 millioner kroner netto. Til å være en torsdag er det egentlig ganske innenfor normalen. Det har vært et jevnt salg hele måneden. Vi er egentlig overrasket over at denne uken har vært såpass normal., sier Villadsen.

– Hvordan tolker du det?

– Mange av våre kunder er folk på jobbreiser. Det kan være at noen av de privatreisende, folk som skulle til Spania for eksempel, blir hjemme og tenker at der røk 2.000 kroner. Men jeg tror ikke dette gjelder så mange. Jeg har vært på Gardermoen to ganger denne uken og alt har vært normalt, flyene har vært normalt fulle. Enten er det for tidlig, eller så tenker folk at dette går greit, sier Villadsen.

– I den grad corona slår ut på innenlandsflygingen vil det se styggere ut. Og vi forventer at aktiviteten vil gå ned i en kort periode.

Reisebyrået Berg-Hansen merker lite til virusfrykten. – Jeg har vært på Gardermoen to ganger denne uken og alt har vært normalt, flyene har vært normalt fulle, sier administrerende direktør Per Arne Villadsen.

Berg-Hansen

Ving: – Nok av mennesker som tar det med ro

Ving, en annen stor reiselivsaktør, oppgir ikke konkrete trafikktall fra den siste uken.

– Vi får en del henvendelser fra kunder som lurer på hvordan de skal forholde seg til sine bestilte reiser, og vi har også fått noen kanselleringer. Dette er først og fremst reiser i nær fremtid, da mange nok ikke er helt sikre på hvordan de skal håndtere situasjonen. Mange av disse henvendelsene er fra eldre mennesker, skriver Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving i en e-post.

– Samtidig får vi også inn nye bestillinger, så det er nok av mennesker som tar dette med ro.

Avinor, som drifter flyplassene i Norge og trolig har best oversikt over trafikksituasjonen, vil ikke oppgi nøyaktige tall som kan fortelle om i hvilken grad viruset har påvirket luftfarten.

– Tallene ikke er komplette og vil ikke bli det før de offentliggjøres av oss 10. mars, skriver pressevakt Nora Hoberg Prestaasen til E24.

Her kan du lese mer om